Voikko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee hevosen väriä. Värigeeniä ja -ryhmää käsittelee artikkeli Voikkoväri, ohjelmistoa Voikko (ohjelmisto).
Voikko
Leimallisen kullansävyinen voikko
Leimallisen kullansävyinen voikko
Synonyymit ja lyhenteet
Synonyymit: rautiaanvoikko
Lyhenne: vkko
Genotyyppi
Perusväri: ee
Muuntajat: CCrC
Selitys: Rautias + yksinkertainen voikkotekijä
Fenotyyppi
Runko: Kellertävän vaaleanruskea; tummuusaste vaihtelee kermanvaaleasta tumman kultaiseen
Jouhet: Vaaleat, jopa valkoiset
Jalat: Yleensä rungon väriset tai sitä vaaleammat; voivat tummua talvella
Iho: Tumma
Silmät: Joskus hieman tavallista vaaleammat
Saman hevosen vaaleanpunerva talvikarva ja nokisuttuinen kullankeltainen kesäkarva. Voikon sävy voi vaihdella hyvinkin rajusti talvi- ja kesäkarvassa.

Voikko (engl. palomino, ruots. isabell, saks. Isabell, ransk. palomino) on hevosen väritys, jota vierasperäisesti kutsutaan joskus myös palominoksi tai isabellanväriksi. Voikko on karvaltaan voin- tai kullankeltaisen vaaleanruskea ja sillä on hyvin vaaleat, kermanväriset jouhet. Voikon korvien reunat ovat yleensä tummat ja korvien sisällä on selvästi vaaleampaa karvaa, mikä voi auttaa värin tunnistamisessalähde?. Voikkoväritystä pidetään yleensä hyvin kauniina, ja tällaiset hevoset ovatkin kautta aikojen olleet suosittuja ja haluttuja.

Voikko on yksi esimerkki voikkoväreistä, joissa voikkogeeni vaalentaa hevosen karvaa. Voikon tapauksessa hevosen pohjaväri on rautias.

Palomino-hevoset

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Pääartikkeli: Palomino

Palominolla tarkoitetaan Yhdysvalloissa kullanvärisiä valkoharjaisia hevosia, joita rekisteröi kaksi eri hevosjärjestöä. Useimmat näistä hevosista ovat voikkoja, ja osa liinaharjaisia rautiaita. Toinen palominojärjestöistä hyväksyy rekisteriinsä minkä tahansa sopivanvärisen hevosen. Toisen rekisteröintivaatimukset ovat hyvin tiukat ja sisältävät paljon sääntäjä sekä värin yksityiskohtien että hevosen rotutaustan suhteen.

Voikkopohjaisia värejä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]