Ruunikko

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ruunikko
Punaruunikko belgiantyöhevonen
Punaruunikko belgiantyöhevonen
Synonyymit ja lyhenteet
Lyhenne: rn (mrn, trn, tprn, prn)
Genotyyppi
Geeni: AA tai Aa ja EE tai Ee.
Selitys: Vähintään yksi dominoiva geeni sekä A- että E-lokuksessa
Fenotyyppi
Runko: ruskea
Jouhet: mustat
Iho: tumma
Muuta: mustaa karvaa koivissa

Ruunikko on hevosen värinimitys. Ruunikon karva on ruskeaa ja jouhet (harja ja häntä) mustia. Koska jouhet voivat auringossa haalistua lähinnä ruskean tai harmaan näköisiksi, ruunikon tunnistaa varmimmin sen mustista jaloista, korvankärjistä ja turvasta. Ruunikon eri sävyjä ovat esimerkiksi tummanruunikko, punaruunikko ja mustanruunikko. Vaaleanruunikko on sekä todellinen ruunikon vaalea sävy että vanha virheellinen nimitys ruunivoikolle.

Niin kutsutuilla villiruunikoilla jalkojen ja pään mustat alueet jäävät hyvin pieniksi ja voivat myös olla mustan sijasta lähinnä tummanharmaita.

Ruskea hevonen voi olla myös rautias, jonka jouhet, jalat, turpa ja korvat ovat ruskeita. Hyvin tummia ruunikoita on silmämääräisesti usein mahdotonta luotettavasti erottaa mustista hevosista.

Varsinkin lämminveriravurit ovat lähes pelkästään ruunikoita.

Värin genetiikka ja periytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruunikko väri on yksi hevosten kolmesta perusväristä, joista kaksi muuta ovat rautias ja musta. Jokainen hevonen on pohjaväriltään eli geneettisesti jonkin näistä kolmesta väristä edustaja ja periyttää pohjaväriä sen mukaisesti, vaikka eläin saattaakin muiden väriin vaikuttavien tekijöiden vuoksi ulkonäöltään olla esimerkiksi täysin valkoinen. Perusvärien periytyminen on melko monimutkaista ja perustuu kahteen eri lokukseen (niin kutsutut A- ja E-lokukset) osuneisiin alleeleihin. Ruunikko on hevonen, jolla on sekä E- että A-lokuksessa ainakin yksi dominoiva alleeli (A, E), eli sen genotyyppi on A-lokuksen suhteen AA tai Aa ja E-lokuksen suhteen EE tai Ee.

Eri genotyypit eivät nykykäsityksen mukaan näy geneettisesti ruunikon hevosen ulkonäössä mitenkään, ja ne voidaankin - mahdollisesti - päätellä vain hevosen vanhempien ja omien jälkeläisten värien perusteella. Väriltään selvästi musta tai rautias vanhempi tai jälkeläinen kertoo varmuudella, että ruunikon hevosen oma genotyyppi on vastaavasti Aa tai Ee. Jos ruunikon genotyyppi on AA EE, se saa pelkästään ruunikoita jälkeläisiä. Pelkästään ruunikoita jälkeläisiä voi kuitenkin syntyä myös sattumalta, varsinkin jos jälkeläismäärä on pieni.

Käytännön seurauksena perusvärien genetiikasta on se, että kahden ruunikon jälkeläinen on useimmiten ruunikko, mutta se saattaa olla myös musta tai rautias. Ruunikko itse ei voi syntyä kahden rautiaan jälkeläisenä, vaan jommankumman vanhemman on oltava mustajouhinen eli väriltään ruunikko tai musta, joskin esimerkiksi hopeanruunikko on saatettu tunnistaa väärin rautiaaksi. Ruunikko ei voi myöskään olla kahden mustan hevosen jälkeläinen, vaikkakin hyvin tummien ruunikoiden ja mustien hevosten erottaminen toisistaan on usein hyvin vaikeaa. Ruunikkoväriä on myös vaikea täysin vakiinnuttaa esimerkiksi rodun ainoaksi väriksi, sillä monen puhtaasti ruunikkovärisen sukupolven jälkeenkin saattaa syntyä lähinnä rautiaita yksilöitä. Näin on käynyt esimerkiksi clevelandinruunikon suhteen.

Sävyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruunikon sävyt vaihtelevat paitsi tummuudeltaan ja vaaleudeltaan myös . Esimerkiksi mustanruunikko on melkein musta ja punaruunikko on selkeästi punaruskea. Suomessa ruunikon sävyt erotellaan toisistaan ja niillä on eri lyhenteet. Mustanruunikko ja villiruunikko eroavat geneettisesti muista ruunikoista.

Ruunikkopohjaiset hevosvärit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hopeageenin haalistama ruunikko on hopeanruunikko.
  • Samppanjageenin haalistama ruunikko on amber champagne (samppanjaväreille ei toistaiseksi ole suomenkielisiä nimiä).
  • Yksinkertaisen voikkogeenin haalistama ruunikko on ruunivoikko
  • Kaksinkertaisen voikkogeenin haalistama ruunikko on ruunikkopohjainen valkovoikko eli "perlino"
  • Hallakkogeenin haalistama ruunikko on ruunihallakko.
  • Ruunikkopohjainen päistärikkö on ruunikonpäistärikkö.
  • Ruunikkopohjainen kimo on ruunikonkimo.
  • Ruunikkopohjainen kirjava on ruunikonkirjava.

Samankaltaisia värejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jotkin ruunikosta geneettisesti eroavat värit voivat tuottaa ruunikolta näyttäviä mustanruskeita hevosia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Viitanen J: "Perusvärit ovat värigenetiikan A ja O (Värit ja värigenetiikka, osa 1)", Hevoset ja ratsastus 2002/2