Samppanjaväri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Samppanjavärinen rautias
Samppanjavärinen musta

Samppanjavärit ovat hevosten harvinainen värityyppi, jota tunnetaan vain muutamissa pohjoisamerikkalaisissa roduissa (amerikanratsuhevonen, tennesseenwalker, missourinfoxtrotter, quarterhevonen, minihevonen). Esimerkiksi Suomessa samppanjavärisiä hevosia ei toistaiseksi tiettävästi ole ainoatakaan, ja koko Euroopassakin niitä on vain kourallinen, pääasiassa Yhdysvalloista Saksaan tuodun samppanjavärisen arabiristeytysoriin jälkeläisiä[1]. Näille väreille ole toistaiseksi myöskään ole suomenkielisiä nimiä. Edes nimitys "samppanjavärit" ei ole täysin vakiintunut.

Samppanjavärit sekoitettiin pitkään voikkoväreihin, joita ne osin muistuttavatkin. Ne tunnistettiin omaksi värityypikseen vasta aivan 1900-luvun lopulla.

Samppanjageeni on yksi neljästä tunnetusta hevosen väriä vaalentavasta geenistä, joista kolme muuta ovat voikkogeeni, hallakkogeeni ja hopeageeni. Muiden haalistajageenien tavoin samppanjageenikin voi esiintyä yhdessä minkä tahansa pohjavärin (ja myös muiden haalistajageenien) kanssa. Samppanjavärisille hevosille on tunnusomaista karvan erikoinen metallikiiltoisuus, mustan värin puuttuminen (se on haalistunut tummanruskeaksi), jouhien haalistuneisuus ja värin vaihtuminen vuodenaikojen mukaan niin, että hevonen saattaa talvisin olla huomattavasti tummempi kuin kesäaikaan. Papurikkotäpläisyys on yleistä.

Samppanjavärisillä hevosilla on syntyessä hyvin vaalea vaaleanpunainen iho, joka iän myötä muuttuu täplikkääksi mutta pysyy vaaleana. Ihon väri näkyy selvimmin turvalla ja silmien ja sukuelinten ympärillä. Silmät puolestaan ovat varsan syntyessä siniset ja muuttuvat vihertävänharmaiksi, lopulta kellertävänruskeiksi tai vihertäviksi.

Myös tiikerinkirjavilla hevosilla on täplikäs iho. Voikkoväristen hevosten iho on puolestaan sekin vaaleanpunainen mutta selvästi tummempi kuin samppanjavärisillä yksilöillä. Karvan metallikiiltoisuutta esiintyy myös irrallaan samppanjaväreistä esimerkiksi ahaltekhevosilla.

Samppanjavärit ovat ratsuhevoskasvatuksen joillakin aloilla melkoinen myyntivaltti, ja väreille on englanniksi annettu hyvin romanttisia nimiä kuten kultaan, meripihkaan ja norsunluuhun viittaavat gold champagne (samppanjavärinen rautias), amber champagne (samppanjavärinen ruunikko) ja ivory champagne (yhtä aikaa voikko- ja samppanjaväriset hevoset).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]