Rabicano

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rabicano
Erittäin selkeästi rabicanokuvioinen arabianhevonen
Erittäin selkeästi rabicanokuvioinen arabianhevonen
Genotyyppi
Perusväri: mikä tahansa
Muuntajat: RbRb tai Rbrb[1][2]
Selitys: pohjaväri + rabicano-tekijä
Fenotyyppi
Runko: Pohjavärin mukainen; kyljillä ja kupeilla valkoista sekakarvaa
Jouhet: Pohjavärin mukaiset; hännässä saattaa olla valkoista

Rabicano on hevosen väri, jossa pohjaväriin on sekoittunut valkoista väriä tietyn kuvion mukaan: sekakarvaa esiintyy eniten ja tiheimmin kupeilla ja hännäntyvessä. Rabicanoväritys eroaa selkeästi päistärikkökuviosta, jossa sekakarva on tasaisesti jakaantunut kaikkialle runkoon. Kuvion pohjavärinä voi olla mikä tahansa väri mukaan lukien kimo- ja päistärikkövärit.

Sanan alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sana "rabicano" on espanjalaisperäinen: rabo tarkoittaa "häntää" ja cano "valkoista". Termi tarkoittaa siis valkohäntäistä (hevosta). Merkitys ei eroa sanan nykykäytöstä.

Sana esiintyy hyvin aikaisin italialaisen kirjallisuuden epiikassa: Orlando Innamoraton (1495) hahmo Araglio ratsastaa Rabicano-nimisellä hevosella, samoin Astolfo Raivoisassa Rolandissa, joka julkaistiin vuonna 1532. Italian kielessä "rabicano" tarkoittaa yksinkertaisesti "päistärikköä" ja on saattanut olla kuvaileva nimi.

Värityksen piirteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tällä rabicano-kuvioisella rautiaalla on valkoista karvaa kehämäisinä kuvioina hännän ympärillä.

Rabicano-kuvioon liitetään useimmiten valkoinen karva hännäntyvessä ja kupeilla. Samoin kuin muissa kuvioissa ja väreissä, myös rabicanokuviossa geenin ekspressiivisyys vaihtelee. Useimpia rabicanokuvioon vaikuttavia tekijöitä ei tunneta, mutta rautiaalla pohjalla kuvion tiedetään olevan usein runsaampi. Geeni vaikuttaa myös tuottavan oreissa selkeämmän kuvion kuin tammoissa[1].

Rabicanokuvio pienimmillän käsittää vain harvoja valkoisia karvoja hännäntyvessä ja kyljissä.

Rabicanon alkuperäinen määritelmä viittaa valkoiseen karvaan hännäntyvessä. Tällaista kuviota kutsutaan muun muassa "haisunäädänhännäksi".[3] "Haisunäädänhäntä" viittaa valkoisiin renkaisiin hännän ympärillä. Muut nimitykset eivät välttämättä tarkoita mitään erityistä kuviota. Hännäntyvessä hännän sivun jouhissa saattaa olla paljonkin valkoista.

Selkeämpi rabicanokuvio kupeissa voi tuottaa paljonkin päistärikköä muistuttavan värityksen. Rabicanokuviossa sekakarvan jakautuminen rungolle saattaa kuitenkin tuottaa viivamaisia tai pilkullisia kuvioita kylkiin, mitä ei päistärikköväritykseen liity. Rabicanon ihokin voi olla jonkin verran vaaleanpunaisentäplikäs erityisesti vatsan ja nivusten alueella.[4] Tämä piirre ei esiinny aidosti päistäriköissä hevosissa, ja viittaa siihen, että samoin kuin muissa valkoisissa merkeissä ja kuvioinneissa, rabicanokuvion valkoiset karvat saattavat kasvaa pigmentittömästä ihosta. Tämänkaltaisen sekakarvaisuuden genetiikkaa ja kehittymistä ymmärretään kuitenkin huonosti[5], eikä sitä ole vielä tieteellisesti tutkittu.

Esiintyminen ja periytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rabicanogeenin uskotaan olevan dominoiva[1], mutta muitakin sekakarvaa eri tavoin tuottavia geenejä saattaa olla olemassa. Rabicanokuviota esiintyy sekä sellaisissa roduissa, joissa päistärikköyttä on (kuten suomenhevonen[1]), sekä sellaisissa roduissa, joissa päistärikkögeeniä ei ole (kuten arabianhevonen[1] ja englannintäysiverinen).

Rabicano ja päistärikköys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Päistärikkö

Rabicano on valkoinen kuvio, joka kuuluu päistär- eli sekakarvoituskuvioihin, joiden periytymistä ei vielä täysin tunneta.[6] Rabicanokuvio on yleinen jopa sellaisissa roduissa, joissa aitoa päistärikkökuviota ei esiinny. Kuvio tuottaa usein valkoista sekakarvaa lautasen ja kupeen väliselle alueelle sekä erikoisia valkoisia renkaita hännäntyven lähettyville.[7] Erityisen laajalti kuvioituneet rabicanot saattavat joskus näyttää kyljistään raidallisilta.[8]

Vaikka rabicano itsessään ei tuota valkoisia merkkejä naamaan tai jalkoihin, se liittyy usein johonkin monista sabinokirjavuuden tuottamista kuvioista, joista useimmat on sijoitettu KIT-geenin vaikutusalueeseen. Muita KIT-geeniin liittyviä kuvioita ovat muun muassa ekstensio (mustan värin leviäminen eläimessä), tobianokirjavuus ja päistärikkökuvio. Tämä saattaa selittää rabicanon ja sabinon liitteisyyden; kuviot esiintyvät usein yhdessä.

Rabicanokuvio ei ole päistärikkö ja se voidaan erottaa päistärikkökuviosta seuraavien tunnusmerkkien mukaan:

 • Rabicanon sekakarva keskittyy takapolven ja kupeen väliselle alueelle; päistärikön sekakarva on levinnyt rungolla tasaisesti
 • Rabicanoilla tapaa olla valkoisen karvan muodostamia raitoja tai renkaita hännäntyvessä; päistäriköillä ei
 • Rabicanon sekakarvaisuus leviää usein; päistäriköt tapaavat tummua
 • Rabicanon karvaan ei synny tummia täpliä ("corn marks") kun iho vaurioituu

Rabicano voi esiintyä minkä värisell pohjalla tahansa ja minkä tahansa muun kuvion yhteydessä, mukaan lukien päistärikkökuviot ja kimous.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b c d e Viitanen 2007, s. 100-101
 2. Tähkämö, S.: Värien periytyminen hevosmaailma.net. 4. heinäkuuta 2008. hevosmaailma.net. Arkistoitu 20.12.2008. Viitattu 29.10.2009.
 3. Behning, Laura: Rabicano, Roan, Flaxen, and Frame Overo Morgan Horses Morgan Colors. Arkistoitu 14.9.2008. Viitattu 29. lokakuuta klo 16:33. (englanniksi)
 4. B. Kostelnik: Rabicano The Horse Colors Site. Hippo-Logistics. Viitattu 29. lokakuuta klo 16:39. (englanniksi)
 5. Introduction to Coat Color Genetics UC Davis. ”The inheritance of scattered white hairs, sometimes called roaning, is not defined.” Viitattu 29. lokakuuta klo 16:43. (englanniksi)
 6. Veterinary Genetics Laboratory: Introduction to Coat Color Genetics The Regents of the University of California. Viitattu 29. lokakuuta 2009. (englanniksi)
 7. Overton, Rebecca: In The Genes (PDF) Quarter Horse News. 15. joulukuuta 2004. American Quarter Horse Association. Arkistoitu 27.9.2007. Viitattu 29-lokakuuta 2009. (englanniksi)
 8. Peters, Anna: A roan by any other name is a roan Thoroughbred Times. 4. toukokuuta 2002. Thoroughbred Times Co. Inc.. Arkistoitu 28.2.2010. Viitattu 29.lokakuuta 2009 klo 17:02. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]