Raivoisa Roland

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aukeama vuoden 1565 kuvitetusta laitoksesta.
Orlando Furioso, 1551.

Raivoisa Roland (ital. Orlando Furioso) on Ludovico Arioston kirjoittama ritarirunoelma, jonka ensimmäinen versio ilmestyi vuonna 1516. Se on itsenäinen jatko-osa Matteo Maria Boiardon teokselle Rakastunut Roland (Orlando Innamorato). Molemmat runoelmat on kirjoitettu ottava rima -säkeillä ja ne kertovat ritari Rolandin seikkailuista. Lopullinen versio teoksesta ilmestyi vuonna 1532, ja se käsittää 46 laulua ja 38 736 säettä. Barokkiaikana teoksen pohjalta sävellettiin useita oopperoita, kuuluisimpina Antonio Vivaldin ja Georg Friedrich Händelin teokset.

Yrjö Jylhä on suomentanut teoksesta katkelman teokseen Italian kirjallisuuden kultainen kirja (WSOY, 1945, toimittanut Tyyni Tuulio).

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Boiardon Rakastunut Roland kertoo ritari Rolandista ja neito Angelicasta, jotka juovat metsässä taikalähteiden vettä. Se, joka juo taikalähteestä, rakastuu siihen jonka ensimmäisenä kohtaa.

Raivoisan Rolandin alussa Angelica on paennut ahdistelijaa, Rinaldo juo taikavettä ja taistelee ahdistelijan kanssa. Rinaldon serkku Orlando rakastuu myös Angelicaan, mutta Angelica valitseekin toisen miehen. Mustasukkaisuudesta raivostunut Roland riehuu taistelutantereilla niin kristittyjä kuin pakanoita vastaan. [1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ariosto, Ludovico: Orlando Furioso italianverse.rdg.ac.uk. Viitattu 5.10.2012. (italiaksi) (englanniksi)
Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.