Yksivärinen (hevonen)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kolmea väriä yksivärisessä ruunikossa

Yksivärinen on hevosten väreihin liittyvä käsite, joka tarkoittaa ei-kirjavaa. Termi voi helposti hämmentää maallikkoa, koska yksiväriseksi kutsutussa hevosessa voi käytännössä olla vaikkapa kolmea eri väriä: esimerkiksi ruunikossa, jolla on merkkejä, on ruskeaa, mustaa ja valkoista. Yksivärisyys tarkoittaakin lähinnä sitä, että hevosen karva on rungossa kauttaaltaan tietyn väristä (yleensä ruskeaa tai mustaa), eikä karvan seassa tai joillakin rungon alueilla ole valkoista karvaa.

Vasemmalla yksivärinen hopeanruunikko varsa, keskellä ja oikealla kirjavia hevosia
Vasemmalla yksivärinen rautias, oikealla sekavärinen ruunikonpäistärikkö

Yksivärisyyden vastakohta on kirjavuus tai sekavärisyys (lähinnä päistäriköt). Yksiväriseksi katsottavalla hevosella voi olla valkeita jalkojen tai pään merkkejä, mutta ei siinä määrin eikä sellaisilla kehon alueilla (rungossa), että hevonen katsottaisiin kirjavaksi. Arpialueille kasvavaa valkoista karvaa ei kuitenkaan katsota kirjavuudeksi eikä sekakarvaksi. Kimous katsotaan joko sekavärisyydeksi tai kokonaan omaksi värityypikseen.

Monessa hevosrodussa sallitaan rotumääritelmän mukaan ainoastaan yksivärisyys, yleensä tällöin myös kimot ja joskus myös päistäriköt (jolloin kielto kohdistuu nimenomaan kirjavuuteen). Myös valkoiset merkit kokonaan tai lähes kokonaan kieltäviä rotumääritelmiä on (esimerkiksi friisiläisellä hevosella).

Oman hankaluutensa pelkästään rungon alueeseen keskittyvään yksivärinen/kirjava -jaotteluun esimerkiksi rotumääritelmissä tuo se, että melko pienienkin jalkoihin ja päähän rajoittuvien merkkien tiedetään nykyään saattavan hyvin olla jonkin kirjavuusgeenin aiheuttamia. Näiden geenien ilmeneminen hevosen ulkoasussa vaihtelee paljon (myös sen mukaan, onko varsa geenin suhteen sama- vai eriperintäinen), joten täysin hyväksyttävien, yksivärisiksi katsottujen vanhempien jälkeläinen voikin olla ei-hyväksyttävä kirjava, joka todennäköisesti itse saisi yksiväristen yksilöiden kanssa lähinnä yksiväriseksi katsottavia jälkeläisiä. Ongelma on joskus myös päinvastainen: kirjavaan amerikkalaiseen paint-rotuun kelpuutetaan ainoastaan yksilöt, joilla on ainakin hiukan valkeaa rungossa katsomatta lainkaan siihen, mitä kirjavuusgeenejä hevonen mahdollisesti kantaa.