Lokus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kromosomin komponentit:

(1) Kromatidi
(2) Sentromeeri
(3) Lyhyt (p) varsi
(4) Pitkä (q) varsi
Esimerkki raidoista

Lokus (lat. locus, paikka) on perinnöllisyystieteissä geenin tai DNA-jakson sijaintipaikka kromosomissa. DNA-jakson vaihtelua lokuksessa kutsutaan alleeliksi. Geenikartta on kuvaus yksilön lokuksesta ja tarkasta fenotyypistä.

Jokaisella geenillä on oma paikkansa kromosomissa. Tätä paikkaa kutsutaan lokukseksi. Kutakin kromosomia on yksilön soluissa yleensä kaksi kappaletta, joten kuhunkin ominaisuuteen vaikuttavia geenejä on kaksi kappaletta. Tämän vuoksi samaan ominaisuuteen vaikuttavat geenit sijaitsevat lajin kaikilla yksilöillä samassa kromosomiparissa sen tietyissä lokuksissa.

Nomenklatuuri

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Geenin paikka voidaan kirjoittaa "6p21.3".

Komponentti Selitys
6 Kromosomin numero.
p Sijaitsee kromosomin lyhyessä varressa (p kuin petit Ranskaksi); q ilmaisee pitkää vartta (valittu seuraava kirjain aakkosista p:n jälkeen).
21.3 Numerot ilmaisevat sijaintia varressa, alue2, raita 1, ali-raita 3. Raidat ovat nähtävissä mikroskoopilla kun kromosomia on sopivasti värjätty. Jokainen raita on numeroitu, ykkönen alkaa lähimpänä sentromeeriä. Ali-Raidat ja Ali-ali-raidat ovat havaittavissa tarkemmilla laitteilla.

Sijainti alue voidaan osoittaa vastaavasti. Esimerkiksi geenin OCA1 lokus voidaan kirjoittaa "11q1.4-q2.1", tarkoittaen että se sijaitsee pitkässä varressa kromosomissa 11, jossakin alueella raita 1, ali-raita 4 jatkuen raita 2 ja ali-raita 1:een asti.

Kromosomin päät on nimetty "pter" ja "qter", ja siten "2qter" viittaa kromosomi-2:n pitkänvarren telomeeriin.