Graalin malja

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Dante Gabriel Rossettin maalaus Graalin malja 1860-luvulta.

Graalin malja on kristinuskon mytologiassa astia, johon Joosef Arimatialainen otti talteen verta ristiinnaulitun Jeesuksen haavoista. On sanottu, että maljalla olisi voima parantaa kaikki haavat. Graalin malja on yksi tunnetuimmista kristinuskon myyteistä.

On eriäviä uskomuksia siitä, onko Graalin malja se ehtoollismalja (ks. ehtoollinen), jolla Jeesuksen kerrottiin tarjonneen viiniä viimeisellä ehtoollisella. Useissa tarinoissa legendan eri versiot on yhdistetty. Toisinaan kerrotaan myös, että Graal olisi smaragdi, jonka Saatana pudotti, kun hänet karkotettiin taivaasta, ja josta se sittemmin muotoiltiin ehtoolliskalkiksi.

Raamatussa Graalin maljaa ei mainita; vanhimmat siihen liittyvät tekstit ovat peräisin keskiajalta. Näin nykytieteen valossa on todennäköistä, ettei myytillä ole todellisuuspohjaa.[1]

Nimi Graal on luultavasti peräisin kreikan sanasta kratér (sekoitusmalja). Muinaisranskassa sana muuntui muotoon gral. Malja on kytketty kelttiläisessä mytologiassa esiintyviin ihmeitätekeviin ja nuorentaviin astioihin.

Graal ja temppeliherrat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tunnetun tarinan mukaan malja katosi Jeesuksen kuoleman jälkeen, mutta temppeliherrat löysivät Graalin ensimmäisen ristiretken aikana, ja kun muslimit valloittivat Jerusalemin, kuljettivat temppeliherrat Graalin Akkoon ja sitä kautta Ranskaan.

Graalin malja taiteessa ja viihteessä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Graalin maljan etsintä.

Graalin malja liitettiin jo varhain kuningas Arthurin ja pyöreän pöydän ritarien tarinoihin. Graalin legenda esiintyy lisäksi Richard Wagnerin oopperoissa Parsifal ja Lohengrin.

Aihetta on käsitelty useissa elokuvissa kuten Indiana Jones ja viimeinen ristiretki sekä Monty Python -ryhmän elokuvassa Monty Pythonin hullu maailma (Monty Python's The Holy Grail). Graalin maljaa on etsitty myös Dan Brownin menestysromaanissa Da Vinci -koodi, jonka pohjalta on myös tehty saman niminen elokuva, joka sai ensi-iltansa vuonna 2006.

Pyhä veri, pyhä Graal -teoksen mukaan Graalilla tarkoitettaisiin salattua tietoa tai Jeesuksen ja Magdalan Marian tytärtä ja tämän jälkeläisiä. "Graalin malja" olisi Jeesuksen ja Marian viimeinen verisukulainen.

Graalin malja on esillä myös tietokonepeleissä Gabriel Knight 3: Blood of the Sacred, Blood of the Damned ja Broken Sword: The Shadow of the Templars (julkaistu Yhdysvalloissa nimellä Circle of Blood).

Michael P. Spradlin on tehnyt Graalin maljasta kirjatrilogian Nuori Temppeliherra, joka sisältää osat Graalin Vartija, Kohtalon polku ja Viimeinen mittelö.

Graalin malja on myös voimakas 'ase' japanilaisessa piirretyssä Sailor Moonissa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Mytologian sanakirja. Toimittaja: Juha Honkala. Taskufacta. Helsinki: WSOY, 2000. ISBN 951-0-24578-X.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

    Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

    Commons
    Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Graalin malja.
    Tämä mytologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.