Smaragdi

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hiomaton smaragdi

Smaragdi on silikaattimineraali beryllin vihreä värimuunnos. Se on jalokivi ja sitä käytetään korukivenä. Beryllien kemiallinen kaava on Be3Al2Si6O18. Smaragdin vihreä väri aiheutuu pienestä määrästä kromia ja joskus vanadiinia.[1] Sen nimi on peräisin latinan sanasta smaragdus, joka puolestaan tulee kreikan sanasta σμάραγδος (smáragdos).[2] Arvokkaimpien smaragdien väri on puhtaan ruohon vihreä, mutta täysin puhtaat ja virheettömät smaragdit ovat harvinaisia. Oikean värinen sulkeumia täynnä oleva kivikin on arvokkaampi kuin puhdas mutta haalea kivi.kenen mukaan? Vaikka muita beryllin muotoja esiintyy Suomessa, smaragdia ei toistaiseksi ole löydetty.

Esiintyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Smaragdia löytyy yleensä metamorforfisista kivistä. Varhaisimmin sitä löydettiin Egyptistä. Nyttemmin smaragdia on löydetty myös Kolumbiasta, Venäjältä, Etelä-Afrikasta, Nigeriasta, Ghanasta, Tansaniasta, Namibiasta, Pakistanista ja Afganistanista.

Työstäminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hiottuja smaragdeja.

Smaragdien hiontaan käytetään joskus erityistä smaragdihiontaa, joka on malliltaan porrashiontaa.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. David C. Cook ja Wendy L. Kirk: ”Berylli: jalokivimuunnokset”, Mineraalit ja jalokivet, s. 237. Suomeksi julkaissut Gummerus Kustannus Oy. Suomentanut Kalle Taipale. Gummerus, 2009. ISBN 978-951-20-8083-0.
  2. Fernie M.D., W.T. (1906). Precious Stones for Curative Wear. John Wright. & Co.. 
  3. Rudolf Ḋuda ja Luboṥ Rejl: ”Smaagdi”, Jalokivien maailma, s. 46-49. Tšekinkielinen alkuteos, suomennettu saksankielisestä alkuteos. Suomentanut Kalle Taipale. WSOY, 1998. ISBN 951-0-22706-4.
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Smaragdi.
Tämä tieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.