Silikaattimineraali

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Silikaattimineraalit eli silikaatit (< lat. silicium = pii) ovat laaja ja monimuotoinen ryhmä mineraaleja, jotka muodostavat 90 prosenttia maankuoresta[1] ja joihin kuuluu yli 300 eri mineraalia. Silikaattimineraalit muodostuvat piin ja hapen yhdisteestä (yleensä SiO2 tai SiO4) ja yhdestä tai useammasta metallista sekä joskus myös vedystä. Silikaattimineraalit muodostavat maankuoren merkittävimmät kivilajit.

Silikaattimineraalien kiderakenteen perustan muodostavat pii- ja happiatomien muodostamat tetraedrit, jotka ovat erillään tai muodostavat monimutkaisiakin rakenteita aina ketjuista renkaiksi ja verkoiksi. Tetraedrit liittyvät toisiinsa ionien avulla, jotka ovat yleensä metalleja. Tetraedrien muodostamien rakenteiden perusteella silikaatit voidaan jaotella useiksi ryhmiksi ja niiden alaryhmiksi:

Silikaattien luokittelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jalosilikaatit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jalosilikaatit eli nesosilikaatit eli ortosilikaatit sisältävät erillisiä SiO4-tetraedrejä. Niiden takenne on tiivis ja ne ovat siksi varsin raskaita mineraaleja.

Sorosilikaatit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sorosilikaatit sisältävät erillisiä kaksoistetraedrejä, jotka jakavat yhden happiatomin ja ovat muotoa Si2O7.

Rengassilikaatit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rengas- eli syklosilikaatit koostuvat SixO3x-tetraedrien muodostamista renkaista, joissa on kussakin joko kolme, neljä tai kuusi piihappitetraedria. Jokainen piiatomi jakaa muiden piiatomien kanssa kaksi happiatomiaan.

Ketjusilikaatit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ketju- eli inosilikaatit koostuvat ketjuiksi järjestäytyneistä tetraedreistä, joiden atomit ovat sijoittuneet muotoon SiO3 tai Si4O11.

Varsinaiset ketjusilikaatit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nauhasilikaatit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Verkkosilikaatit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Verkko- eli fyllosilikaatit koostuvat Si2O5-tetraedrien muodostamista verkoista. Verkkorakenne on vahva, mutta koska verkkojen väliset sidokset ovat heikkoja, lohkeavat mineraalit helposti asematason suunnassa.

Hohkasilikaatit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hohka- eli tektosilikaateilla on kolmiulotteinen verkosto SiO2-tetraedreja, joissa jokainen happiatomi jaetaan viereisen piiatomin kanssa. Niihin kuuluvat mineraalit muodostavat 75 prosenttia maankuoren aineesta. Hohkasilikaatit ovat tavallisesti varsin värittömiä, keveitä ja kovia mineraaleja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Silicates Encyclopædia Britannica. Viitattu 9.7.2018. (englanniksi)