Spodumeeni

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Spodumeenia. Kunziittia vasemmalla ja oikealla, hiddeniittiä alakeskellä

Spodumeeni on pyrokseenimineraaleihin kuuluvaa litiumalumiinisilikaattia (LiAl(SiO3)2). Sitä esiintyy tavallisesti pegmatiiteissa ja kiteet voivat kasvaa hyvinkin kookkaiksi. Väriltään spodumeeni voi olla esimerkiksi violetti, keltainen tai vihreä. Vaaleanpunaista tai pinkkiä spodumeenikiveä kutsutaan kunziitiksi ja vihreää hiddeniitiksi. Jotkin spodumeenikiteet ovat läpinäkyviä.[1] Kaikki luonnossa normaaleissa lämpötiloissa esiintyvä spodumeeni on kiderakenteeltaan monokliinistä α-spodumeenia. Se muuttuu kuumennettaessa 1 000 °C β-spodumeeniksi. α-spodumeeni ei liukene missään teollisessa prosessissa, mutta β-spodumeeni liukenee lähes mihin tahansa happoon tai emäkseen.[2]

Spodumeenia voidaan hyödyntää erottamalla siitä litiumia. Suomessa taloudellisia spodumeenipitoisia pegmatiitteja löytyy Kaustisen alueelta, jossa on käynnissä Keliber-kaivoshanke.[2] Läpikuultavat spodumeenikiteet soveltuvat myös korukiviksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Chris Pellant: ”Spodumene”, Rocks and minerals, s. 152. Lontoo: Dorling Kindersley, 1992. ISBN 0-86318-810-9. (englanniksi)
  2. a b Paula Nikula: Litium on sähköistä kultaa. Kauppalehti, 24.9.2015, nro 181, s. 12–15.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Spodumeeni.
Tämä tieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.