Zoisiitti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Zoisiitti
Anyoliitti (raakakivi) vasemmalla ja tansaniitti (käsittelemätön raakakivi) oikealla
Anyoliitti (raakakivi) vasemmalla ja tansaniitti (käsittelemätön raakakivi) oikealla
Luokka silikaattimineraalit
Kemialliset ominaisuudet
Kemiallinen kaava (Ca2(Al,OH)Al2(SiO4)3
Fysikaaliset ominaisuudet
Väri sinivioletti, vihreä, ruskea, vaaleanpunainen, keltainen, harmaa tai väritön
Kovuus Mohsin asteikolla 6,5
Ominaispaino 3,10–3,38 g/cm3
Optiset ominaisuudet
Läpinäkyvyys läpinäkymättömästä läpinäkyvään
Aiheesta muualla

Zoisiitti Commonsissa

Zoisiitti on sorosilikaatteihin kuuluva mineraali, joka sisältää alumiinia ja jonka kemiallinen koostumus on (Ca2(Al.OH)Al2(SiO4)3. Se kuuluu epidoottiryhmään. Zoisiitti on saanut nimensä itävaltalaisen tiedemiehen paroni Sigmund Zoisin mukaan, joka löysi mineraalin Itävallan Alpeilta vuonna 1805. Zoisiitista esiintyy useita muunnoksia, jotka esiintyvät maantieteellisesti hyvin rajatuilla alueilla ja joita käytetään jalo- ja korukivinä.

Zoisiittia esiintyy prismaattisina, rombisina kiteinä tai massiivisina muodostumina metamorfisissa ja pegmatiittisissa kivilajeissa. Väriltään zoisiitti voi olla sinivioletti, vihreä, ruskea, vaaleanpunainen, keltainen, harmaa tai väritön. Zoisiitin kovuus Mohsin asteikolla on 6,5 ja ominaispaino 3,10–3,38 muunnoksesta riippuen. Zoisiitin tavallisempi muunnos on monokliininen klinozoisiitti.[1]

Muunnokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tansaniitti on zoisiitin läpinäkyvä tai läpikuultava muunnos, jota esiintyy ainoastaan Tansaniassa muutamilla esiintymisalueilla. Se on väriltään usein ruskehtava, mutta kuumakäsittelyn seurauksena sen väri muuttuu siniseksi tai sinivioletiksi, joka parhaimmillaan kilpailee hienoimpien safiirien värin kanssa. Tansaniitista on viime vuosikymmeninä tullut haluttu ja arvokas jalokivi.

Anyoliitti on vihreä ja läpinäkymätön zoisiitti, jota esiintyy Keniassa. Se esiintyy usein yhdessä rubiinin ja biotiitin kanssa muodostaen omalaatuisen ja koristeellisen kiven, jota käytetään runsaasti korukivenä ja koriste-esineissä.

Thuliitti on Norjassa esiintyvä zoisiitin muunnos, joka on väriltään vaaleanpunainen. Myös sen käyttö korukivenä on varsin yleistä. Lisäksi on olemassa kromizoisiitti, joka on väriltään vihreä ja melko harvinainen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. David C. Cook & Wendy L. Kirk: ”Zoisiitti”, Mineraalit ja jalokivet – 300 maankamaran aarretta, s. 232. Suomentanut Kalle Taipale. Gummerus, 2009. ISBN 978-951-20-8083-0.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]