Oliviini

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Oliviini
Vihreää oliviinia basaltissa. Kiven alkuperä: San Carlos Indian Reservation, Gila Co., Arizona, USA.
Vihreää oliviinia basaltissa. Kiven alkuperä: San Carlos Indian Reservation, Gila Co., Arizona, USA.
Luokka silikaattimineraalit
Kemialliset ominaisuudet
Kemiallinen kaava (Mg,Fe)2SiO4
Fysikaaliset ominaisuudet
Väri vihreä
Kovuus Mohsin asteikolla 6,5–7
Ominaispaino 3,27–3,37 g/cm3
Optiset ominaisuudet
Läpinäkyvyys läpinäkyvä tai himmeä
Aiheesta muualla

Oliviini Commonsissa

Oliviini on silikaattimineraali, jonka kemiallinen kaava on (Mg,Fe)2SiO4. Sitä esiintyy yleensä tummissa magmakivilajeissa. Magnesiumin ja raudan suhde vaihtelee magnesiumpitoisesta forsteriitista (Mg2SiO4) rautapitoiseen fayaliittiin (Fe2SiO4).

Oliviini on lasikiiltoinen, läpinäkyvä tai samea ja sen väri vaihtelee vihreän eri sävyissä. Korukivenä käytetty oliviini on väriltään kirkkaan vihreä. Oliviinista käytetään myös nimeä peridootti. Peridootti-nimeä käytetään myös oliviinin korukivimuodosta, jota puolestaan toisinaan kutsutaan krysoliitiksi. Oliviinin kovuus on 6,5–7, ominaispaino 3,27–3,37. Forsteriitti Fo sulaa vasta epätavallisen korkeassa lämpötilassa, 1 900 asteessa, mutta fayaliitti Fa 1 200 asteessa. Oliviinia käytetään kiuaskivenä. Suomessa oliviinia louhitaan yhdestä Mäntyharjulla sijaitsevasta esiintymästä.

Oliviini kiuaskivenä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Geologian tutkimuskeskus on suorittanut erittäin perusteellisen tutkimuksenlähde tarkemmin? Mäntyharjun oliviiniesiintymästä[1]. Kivi todettiin kemialliselta ja mineraaliselta koostumukseltaan varsin poikkeukselliseksi. Tällaista ei ole Suomesta muualta löydetty. Tutkimuskeskus on testannut kiven saunakiukaissa ja toteaa sen varsin sopivaksi kiuaskivimateriaaliksi.

Teknillisen korkeakoulun taloudellisen geologian laboratoriossa suoritettujen tutkimusten mukaanlähde tarkemmin? (prof. Heikki Niini) oliviinikivi on tasalaatuista ja lujaa ja sen päämassan muodostaa harvinainen, poikkeuksellisen terve, kova ja erittäin hyvin kuumuutta kestävä oliviini. Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen geotekniikan laboratorion kehittämän kivilaatuluokituksen[2] mukaisesti arvioiden Mäntyharjun oliviinikivi on rapautuneisuudeltaan Rp0 (rapautumaton). Itse oliviiniesiintymässä on tiheässä mikroskooppisen ohuita kloriitti-serpentiinijuonia. Kiveä on siksi helppo murskata sopivankokoisiksi kiuaskiviksi. Kiven erityisen korkean ominaispainon sekä sen hyvän ominaislämpökapasiteetin ja lämmönjohtavuuden ansiosta kivi sitoo ja luovuttaa lämpöä tasaisesti ja pitkään. Tasainen lämpölaajeneminen hidastaa kaikille kiville ominaista rapautumista saunan lämpötilavaihteluissa. Oliviinikivestä ei aiheudu terveydelle haittaa sen rikittömyyden ja kivipölyttömyyden vuoksi, mutta myös siksi, että sen uraanipitoisuus on äärimmäisen vähäinen, toisin sanoen kivestä ei vapaudu syöpää aiheuttavaa radonkaasua, niin kuin tavanomaisesta kivestä, ennen kaikkea graniiteista ja gneisseistä.lähde?

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kovuus 6,5
  • Puristuslujuus 240,0 MN/m2
  • Vetolujuus 23,6 MN/m2
  • Kimmoisuus 122 500 MN/m2
  • Lämpökapasiteetti 2 760–3 050 kJ/m3

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. seloste n:o M19/3132/-81/80
  2. VTT/GEO tiedonanto 25, 1976