Tylypahkan henkilökunta

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Lihava Leidi)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä artikkeli käsittelee Harry Potter -sarjan Tylypahkan henkilökuntaa sekä Tylypahkan muita asukkaita. Jos etsimäsi hahmo ei löydy täältä, katso artikkeleita Feeniksin kilta, Kuolonsyöjät ja Taikaministeriö.

Opettajat ja henkilökunta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Amore Burbage[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amore Burbage (engl. Charity Burbage) on jästitiedon opettaja Tylypahkassa.[1] Hän kirjoittaa jästejä puolustavan artikkelin Päivän Profeettaan. Hänen mielestään muun muassa velhot ja noidat voisivat avioitua jästien kanssa ja puhdasverisyyden katoaminen olisi suotavaa. Teoksessa Harry Potter ja kuoleman varjelukset lordi Voldemort tappaa Burbagen Avada kedavra-kirouksella ja antaa hänet käärme Naginin syötäväksi.[2] Myöhemmin Päivän Profeetta kirjoittaa Burbagen eronneen tehtävästään.[3]

Rubeus Hagrid[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rubeus Hagrid on Tylypahkan riistanvartija sekä tilusten ja avainten vahti. Hän on myös Harryn, Ronin ja Hermionen erittäin hyvä ystävä. Kirjasarjan kolmannessa kirjassa hänestä tulee taikaeläinten hoidon opettaja. Hagrid asuu Tylypahkan mailla sijaitsevassa mökissä kielletyn metsän laidalla. Hagridilla on koira nimeltä Tora, jonka roduksi kirjoissa sanotaan tanskandoggi. Hagrid erotettiin Tylypahkasta kolmantena oppivuotenaan, koska häntä syytettiin salaisuuksien kammion hirviön vapauttamisesta, jonka oli tosiasiassa tehnyt nuori lordi Voldemort (tunnettiin silloin nimellä Tom Valedro). Hän rakastaa lohikäärmeitä, ja omistaakin hetken yhden. Hagrid on naamioinut taikasauvansa vaaleanpunaiseksi sateenvarjoksi, jolla hän esimerkiksi sytyttää tulen elokuvassa Harry Potter ja Viisasten Kivi. Hagrid on puolijättiläinen ja hänellä on jättiläisveli Ruaah, jonka hän tuo Kiellettyyn metsään kirjassa Harry Potter ja Feeniksin Kilta.

Matami Huiski[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matami Rolanda Huiski (engl. Madam Hooch) on lentämisen opettaja ja Tylypahkan huispausotteluiden ylituomari. Elokuvassa häntä näyttelee Zoë Wanamaker, ja hän esiintyy vain ensimmäisessä elokuvassa.

Severus Kalkaros[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Severus Kalkaros (engl. Severus Snape) on Tylypahkan taikajuomien opettaja. Kuudennessa kirjassa (Puoliverinen prinssi) Kalkaros saa pimeyden voimilta suojautumisen opettajan viran. Seitsemännessä kirjassa hänestä tulee Tylypahkan rehtori. Viimeisessä kirjassa Lordi Voldemort käskee Naginin tappaa Kalkaroksen. Kalkaros on toiminut ennen opettajan virkaa Voldemortin Kuolonsyöjänä. Viimeisessä elokuvassa selviää, että Kalkaros toimi Dumbledoren vakoojana ja että he olivat yhdessä suunnitelleet Dumbledoren murhan.

Horatius Kuhnusarvio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harry Potter -hahmo
Horatius Kuhnusarvio
Sukupuoli Mies
Tupa Luihuinen
Ammatti Taikajuomien opettaja
Lojaalius Tylypahka, Albus Dumbledore
Näyttelijä Jim Broadbent
Ensiesiintyminen Harry Potter ja puoliverinen prinssi

Horatius Kuhnusarvio (engl. Horace Slughorn) on entinen Luihuisten tuvan johtaja ja Tylypahkan liemimestari.[4] Hän on lihava, kalju, hopeanharmaaviiksinen mies, jolla on ulkonevat silmät.[5] Hän tulee opettamaan taikajuomia Tylypahkaan teoksessa Harry Potter ja puoliverinen prinssi.[6]

Kuhnusarviolla on ollut monta oppilasta, jotka ovat vanhempina tulleet hyvin kuuluisiksi. Hän on "Kuhnukerho"-nimisen kerhon perustaja, ja vain kuuluisat henkilöt ja kuuluisien henkilöiden sukulaiset pääsevät kerhoon. Vaikka Kuhnusarvio kuuluu Luihuiseen, hän rakastaa nähdä Harryn menestyvän taikajuomien oppitunnilla tietämättä, että Harryn menestys johtuu hänen omistamastaan kirjasta.

Kuhnusarvio rakastaa sokeroituja ananaspaloja ja hän osaa tarvittaessa muuttua nojatuoliksi. Horatius Kuhnusarvio omistaa paljon erilaisia esineitä ja taikajuomia, kuten Felix Felicis -juoman. Harry tarvitsee Kuhnusarvion muiston, jossa hän kertoo Tom Valedrolle eli Voldemortille hirnyrkeistä, ja saa sen muiston Kuhnusarviolta Hagridin luona, kun he viettävät jättihämähäkin hautajaisia. Professori Kalkaroksen paettua Tylypahkasta Kuhnusarviosta tulee jälleen Luihuisten tuvan johtaja.[7] Tylypahkan taistelussa Kuhnusarvio pakenee ensin Tylyahoon, mutta palaa apujoukkojen mukana ja taistelee yhdessä McGarmiwan ja Kingsleyn kanssa Voldemortia vastaan.

Bartemius Kyyry Jr.[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bartemius Kyyry Jr. (engl. Bartemius "Barty" Crouch Junior) (s. 1963)[8] on eräs Voldemortin paluuseen voimakkaasti vaikuttanut kuolonsyöjä.

Teoksessa Harry Potter ja liekehtivä pikari Kyyry tulee Tylypahkaan opettamaan pimeyden voimilta suojautumista kuuluisan aurorin, Alastor Vauhkomielen muodossa. Hän näyttää oppilaille muun muassa Avada kedavra -kirouksen, joka on yksi kolmesta anteeksiantamattomasta kirouksesta.

Barty Kyyry joutui aiemmin Azkabaniin vangiksi, koska hän on kuolonsyöjä. Hänen äitinsä kuitenkin meni itse vankilaan poikansa sijasta juotuaan ensin monijuomalientä muuttuakseen poikansa näköiseksi. Bartyn äidin ollessa vankilassa Bartemius Kyyry vanhempi piti Bartya piilossa talossaan komennus-kirouksen alaisena. Kyyry nuorempi on Voldemortin uskollisimpia palvelijoita. Neljännessä kirjassa hän auttaa Harrya kolmivelhoturnajaisissa, ja auttaa hänet pokaalin luo, joka on porttiavain Voldemortin isän haudalle.

Harryn paettua Voldemortin luota Kyyry yrittää tappaa hänet, mutta epäonnistuu Dumbledoren väliintulon vuoksi. Palattuaan oikeaan olomuotoonsa Kyyry paljastaa totuusseerumin vaikutuksesta Voldemortin juonen rehtorille, Minerva McGarmiwalle ja Severus Kalkarokselle. Vaikka Kyyryä vahditaan hyvin, jotta hän voisi toistaa tunnustuksensa taikaministeri Cornelius Toffeelle, ministerin henkivartijana toiminut ankeuttaja antaa hänelle "ankeuttajan suudelman", ennen kuin hänet ehditään tuoda oikeudenkäyntiin. Tämä estää häntä varmentamasta Voldemortin paluuta taikaministerille.

Harry Potter ja liekehtivä pikari -elokuvassa Barty Kyyryä näytteli skotlantilainen näyttelijä David Tennant.

Filius Lipetit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harry Potter -hahmo
Filius Lipetit
Sukupuoli Mies
Tupa Korpinkynsi
Ammatti Loitsujen opettaja
Näyttelijä Warwick Davis
Ensiesiintyminen Harry Potter ja viisasten kivi

Filius Lipetit (engl. Filius Flitwick) opettaa Tylypahkassa loitsuja ja hänet kuvaillaan hyvin lyhyeksi: hän joutuu seisomaan kirjapinon päällä nähdäkseen opettajanpöytänsä ylitse. Lipetit on myös Korpinkynnen tuvan johtaja. Lipetit käyttää taikavoimiaan koristellakseen suuren salin jouluksi ja auttaa viisasten kiven piilottamisessa. Kolmannessa kirjassa hän opettaa etuovia tunnistamaan Sirius Mustan kuvan ja partioi Kolmivelhoturnajaisten kolmannessa koetuksessa labyrintin ulkopuolella. Kuoleman varjeluksissa Lipetit auttaa suojaamaan koulua kuolonsyöjiltä ja lordi Voldemortilta.

Gilderoy Lockhart[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harry Potter -hahmo
Gilderoy Lockhart
Sukupuoli Mies
Hiusten väri vaaleat
Tupa Korpinkynsi
Ammatti Pimeyden voimilta suojautumisen opettaja
Näyttelijä Kenneth Branagh
Ensiesiintyminen Harry Potter ja salaisuuksien kammio

Gilderoy Lockhart on velhojulkkis, joka on kirjoittanut lukuisia kirjoja uroteoistaan. Salaisuuksien kammiossa Lockhart nimitettiin Tylypahkan pimeyden voimilta suojautumisen opettajaksi. Tylypahkan henkilökunnan keskuudessa, erityisesti Kalkaroksen silmissä, Lockhart on hyvin epäsuosittu. Tylypahkassa monet tytöt pitävät hänestä, erityisesti Hermione Granger ja Susan Bones. Pojat taas eivät ole kovinkaan innostuneita hänen tulostaan kouluun. Myös Molly Weasley on Lockhartin suuri ihailija.

Lockhart paljastuu huijariksi, kun hän yrittää vältellä salaisuuksien kammioon astumista. Hän paljastaa Harrylle ja Ronille, ettei ole itse tehnyt mitään kirjoissa mainitsemiaan asioita, vaan varastanut toisten velhojen kokemukset ja pyyhkinyt heidän muistinsa. Lockhartin yrittäessä taikoa Harrya ja Ronia hän kuitenkin poistaa vahingossa oman muistinsa Ronin rikkinäisen taikasauvan palautettua taian häneen itseensä.

Feeniksin killassa Harry, Ron ja Hermione törmäävät Lockhartiin ollessaan vierailulla Pyhän Mungon sairaalassa. Silloin Lockhart on alkanut saada muistiaan takaisin, mutta on silti hyvin lapsenomainen ja kehuskelee fanikirjeillään. Hän nauttii vieläkin nimikirjoitusten kirjoittamisesta ja vastaanottaa ihailijapostia, vaikkei hänellä ole aavistustakaan miksi. Lockhart ei parane koskaan täysin.

Remus Lupin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Remus Lupin (s. 10. maaliskuuta 1960 - k. 2. toukokuuta 1998 [38-vuotias]) opettaa Tylypahkan koulussa pimeyden voimilta suojautumista Harryn kolmantena vuonna. Remus on ollut ihmissusi lapsesta lähtien ihmissusi Fenrir Harmaaselän purtua häntä. Lupin oli Voldemortia vastustavassa Feeniksin killassa. Lupin oli naimisissa Nymfadora Tonksin kanssa ja heillä oli myös lapsi, Teddy Remus Lupin. Remus kuoli vaimoineen Tylypahkan taistelussa.

Wilhelmina Matoisa-Lankku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wilhelmina Matoisa-Lankku (engl. Wilhelmina Grubbly-Plank) toimii Tylypahkan taikaolentojen hoidon opettajan, Rubeus Hagridin, sijaisena kirjoissa Harry Potter ja liekehtivä pikari ja Harry Potter ja Feeniksin kilta. Useiden oppilaiden mielestä hän on parempi opettaja kuin Hagrid ja jopa Harry, Ron ja Hermione joutuvat myöntämään tämän vastentahtoisesti.

Minerva McGarmiwa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harry Potter -hahmo
Minerva McGarmiwa
Sukupuoli Nainen
Hiusten väri Tummat
Tupa Rohkelikko
Ammatti Tylypahkan vararehtori ja muodonmuutosten opettaja (osat 1-7)
Lojaalius Feeniksin kilta, Tylypahka
Näyttelijä Maggie Smith
Ensiesiintyminen Harry Potter ja viisasten kivi

Minerva McGarmiwa (engl. Minerva McGonagall, s. 4. lokakuuta noin vuonna 1925[9]) on Tylypahkan velhokoulun vararehtori, Rohkelikkojen tuvanjohtaja ja muodonmuutosten opettaja. Teoksessa Harry Potter ja puoliverinen prinssi hänestä tulee Tylypahkan rehtori Albus Dumbledoren kuoltua, kunnes uusi vakituinen rehtori nimitetään teoksessa Harry Potter ja kuoleman varjelukset.

McGarmiwa on yksi Albus Dumbledoren luotetuimmista ystävistä ja liittolaisista. Hän on myös Lordi Voldemortia vastaan taistelevan Feeniksin killan jäsen sekä rekisteröity animaagi. Hän kykenee muuttumaan kissaksi. Professori McGarmiwa on erittäin taitava kaksintaistelija, mikä tulee todistetuksi hänen taistellessaan itseään paljon nuorempia velhoja vastaan Puoliverisessä prinssissä ja Kuoleman varjeluksissa. Viimeisessä teoksessa hän ottaa yhteen Kalkaroksen sekä itsensä Voldemortin kanssa.

Minerva McGarmiwan etunimi viittaa Minervaan, roomalaisessa mytologiassa esiintyvään viisauden jumalattareen. Hänen englanninkielinen sukunimensä McGonagall viittaa William Topaz McGonagalliin, jota pidetään englanninkielisen kirjallisuuden huonoimpana runoilijana.

Kirjoissa ja elokuvissa McGarmiwa jää usein vain sivuhenkilöksi. Hän toimii Dumbledoren oikeana kätenä ja huolehtii oppilaista, mutta missään vaiheessa kirjat eivät syvenny kertomaan McGarmivasta sen enempää. Hän säilyy lukijalle hieman etäisempänä hahmona, vaikka tuokin erinäisiin kohtauksiin hieman maustetta erikoisella luonteellaan ja vähäeleisyydellään.

Vasta aivan kirjasarjan loppupuolella hän pääsee suurempaan rooliin: Korpinkynnen oleskeluhuoneessa hän auttaa nujertamaan ja vangitsemaan Amikus ja Alekto Carrown. Hän ajaa Severus Kalkaroksen pakosalle ja johtaa taistelua Voldemortia vastaan. Suuressa salissa vihollisen uhkavaatimuksen jälkeen, kun Pansy Parkinson on vaatinut Harryn luovuttamista viholliselle, McGarmiwa vastaa siihen lähettämällä Pansyn ensimmäisenä evakuoitavaksi tarvehuoneen kautta Sianpäähän. Viimeisessä yhteenotossa Voldemortin joukkoja vastaan McGarmiwa taistelee Voldemortia vastaan aurori Kingsley Kahlesalvan ja liemimestari Horatius Kuhnusarvion tukemana.

Kirjassaan Siuntio Silosäkeen tarinat Rowling vahvisti, että McGarmiwasta tulee Tylypahkan rehtori Dumbledoren kuoltua, mutta vuoteen 2017 mennessä hän on jo siirtynyt eläkkeelle. Hänen jälkeensä Tylypahkan rehtorin viran ottaa haltuunsa yrttitiedon professori ja Puuskupuhin tuvanjohtaja Pomona Verso.

Harry Potter -elokuvissa Minerva McGarmiwaa esittää näyttelijä Maggie Smith.

Professori Orave[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harry Potter -hahmo
Professori Orave
Sukupuoli Mies
Hiusten väri Kalju
Tupa Korpinkynsi
Ammatti Pimeyden voimilta suojautumisen opettaja
Lojaalius Lordi Voldemort
Näyttelijä Ian Hart
Ensiesiintyminen Harry Potter ja viisasten kivi

Professori Orave (engl. Professor Quirinus Quirrell)[10] opettaa suojautumista pimeyden voimilta teoksessa Harry Potter ja viisasten kivi, vaikka hän on hyvin pelokas ja arka kaikkea kohtaan, joka liittyy pimeyden voimiin. Orave esittää kärsivänsä myös pahasta änkytyksestä.

Professorin ympärillä leijuu omituinen haju, ja hänellä on tapana pukeutua turbaaniin. Oppilaat uskovat, että hän suojautuu vampyyreilta käärimällä turbaanin sisään valkosipulia ja muita yrttejä. Loppujen lopuksi Harrylle paljastuu, että Orave piilottelee turbaaninsa alla Lordi Voldemortia, tai oikeammin hänen kasvojaan, jotka tulevat esiin Oraven takaraivosta.

Voldemortin sielu on elänyt Oravessa kuin loinen. Oraven täytyy juoda yksisarvisen verta pitääkseen Pimeyden Ruhtinaan hengissä. Yksisarvisen veri pitää ihmisen hengissä, vaikka hän olisi käytännössä kuollut. Tosin yksisarvisen murhaaminen on taikamaailmassa erittäin tuomittava teko: joka murhaa jonkin niin viattoman ja puhtoisen olennon, saa kyllä elämänsä takaisin, mutta joutuu elämään vain puolielämää. Orave menehtyy yrittäessään varastaa Voldemortin käskystä Harrylta viisasten kiven, jonka avulla Voldemort saisi ruumiinsa takaisin. Harryn äidin rakkaus suojelee Harrya, joten Orave murenee tuhkaksi ja Voldemort vajoaa taas entiseen heikkouteensa.

Orave on ainoa tunnettu Voldemortin kannattaja, joka uskaltaa sanoa hänen nimensä ääneen. Muut kannattajat kutsuvat häntä "Pimeyden lordiksi".


Harry Potter ja viisasten kivi -elokuvassa professori Oravea näyttelee Ian Hart.

Dolores Jane Pimento[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harry Potter -hahmo
Dolores Jane Pimento
Sukupuoli Nainen
Hiusten väri ruskeat
Tupa Luihuinen
Ammatti ylempi alivaltiosihteeri, Pimeyden voimilta suojautumisen opettaja, Tylypahkan yli-inkvisiittori, Tylypahkan rehtori
Lojaalius Taikaminsteriö
Näyttelijä Imelda Staunton
Ensiesiintyminen Harry Potter ja Feeniksin kilta

Dolores Pimento (engl. Dolores Jane Umbridge) esiintyy ensimmäisen kerran teoksessa Harry Potter ja Feeniksin kilta. Elokuvissa Pimentoa näyttelee Imelda Staunton.

Nimi Dolores viittaa latinan kielen sanaan dolor, joka merkitsee kipua ja tuskaa. Dolores Pimento on kivun, tuskan ja murheen työväline Tylypahkassa, jossa hän tuomitsee ja rankaisee valittuja oppilaita ja henkilökunnan jäseniä. Umbridge viittaa ilmaukseen to take umbarge, joka tarkoittaa loukkaantumista ja pahastumista. Juuri näin Dolores ottaa vastaan kaiken häneen kohdistuvan kritiikin. Sanan synonyymin offense määritelmät ovat "järkyttää henkilönmoraalia ja fyysisiä tunteita", "hyökätä jonkun kimppuun", "pahastua" ja "rikkoa moraali- tai sosiaalikoodeja. Kaikki nämä merkitykset kuvaavat fasistista byrokraatti Pimentoa, joka ei anna minkään pysäyttää häntä saavuttamasta päämääriään.

Kirjoissa Pimentoa kuvaillaan rupikonnamaiseksi neiti-ihmiseksi jolla on suuret ulkonevat silmät. Hän suosii mustaa rusettia lyhyissä raudanharmaissa hiuksissaan. Hän pitää päällään pinkkiä hametta jonka päällä hänellä on pinkki Ronista "ällöttävä" angoravillatakki. Hänen sormensa ovat kuin paksut sammakon varpaat. Hänen taikasauvansa on tynkä ja epämuodustunut. Pimento sisustaa huoneensa vaaleanpunaisella ja seinillä on lautasia, joissa on kissan kuvia. Huoneessa on myös paljon kuivakukkia.

Dolores Pimento on taikaministerin Cornelius Toffeen ylempi alivaltiosihteeri ja on mukana Harry Potterin kurinpidollisessa keskustelussa.

Taikaministeriö nimittää Pimennon Tylypahkan pimeyden voimilta suojautumisen opettajaksi kirjassa Harry Potter ja Feeniksin kilta. Dolores yrittää "tehdä Tylypahkasta parempaa paikkaa" poistamalla harhaoppisuutta. Pimento kuten koko Taikaministeriö luulee, että Albus Dumbledore kokoaa armeijaa ministeriötä vastaan saadakseen taikaministerin tittelin, vaikka Dumbledore on siitä jo kerran kieltäytynyt. Kukaan ei pidä Pimennosta lukuun ottamatta muutamaa Luihuisen oppilasta (mm. Draco Malfoy). Henkilökunnastakin ainoastaan Voro yrittää parhaansa mukaan auttaa häntä.

Pimento antaa Harrylle paljon jälki-istuntoa, jossa Harryn pitää kirjoittaa pergamentille Pimennon erikoissulkakynällä "En saa valehdella" niin monta kertaa, että hän sisäistää sanoman. Harryn kirjoittaessa tekstiä se ilmestyy naarmuina hänen kämmenselkäänsä. Myös muita Tylypahkan oppilaita rangaistaan samalla tavoin.

Pimento ylenee ministeriön käskystä Tylypahkan ensimmäiseksi yli-inkvisiittoriksi, jolloin hänellä on paljon valtaa päättää Tylypahkan asioista. Yli-inkvisiittorina Pimento erottaa professori Sibylla Punurmion ja hyökkää professori Rubeus Hagridin kimppuun. Professori Minerva McGarmiwa tulee auttamaan Hagridia, jolloin McGarmiwa loukkaantuu. Yli-inkvisiittorina Pimentolla on apunaan Inkvisitiopartio, jossa on mm. Draco Malfoy. Pimento laatii koululle uusia sääntöjä, joista monet ovat Tylypahkan oppilaiden ja opettajien mielestä turhia. Myöhemmin Pimennosta tulee Tylypahkan rehtori.

Kuoleman Varjelukset- kirjassa Harry, Ron ja Hermione menevät Taikaministeriöön varastamaan Pimennolta Luihuisen Medaljongin, joka on yksi hirnyrkeistä.

Rowling mainitseen eräässä blogissaan Pimennon joutuvan Voldemortin kukistuttua vastuuseen teoistaan ja elikaudeksi Azkabaniin.

Matami Pomfrey[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matami Poppy Pomfrey (engl. Madam Poppy Pomfrey) on Tylypahkan sairaalasiiven ylihoitaja. Hän on asiantunteva ja pystyy parantamaan vakavatkin vammat. Pomfrey ei pidä huispauksesta, koska hänen mielestään huispatessa syntyy liikaa turhia vammoja - esimerkiksi Harry Potterkin on useasti kiidätetty voitokkaan ottelun jälkeen sairaalasiipeen toipumaan.

Sibylla Punurmio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harry Potter -hahmo
Sibylla Punurmio
Sukupuoli Nainen
Hiusten väri vaaleanruskeat
Silmien väri vihreät
Tupa Korpinkynsi
Ammatti Ennustamisen opettaja
Näyttelijä Emma Thompson
Ensiesiintyminen Harry Potter ja Azkabanin vanki

Sibylla Punurmio (engl. Sybill Trelawney) opettaa Tylypahkassa ennustusta. Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta hän ei ole kovin pätevä ennustaja, vaikka ennustamisen taito kulkeekin suvussa. Punurmioon tutustutaan ensimmäistä kertaa kirjassa Harry Potter ja Azkabanin vanki. Punurmio elää melkein koskaan poistumatta ennustustornistaan, sillä pelkää sen sumentavan hänen sisäisen silmänsä. Hän käyttää monia huiveja ja koruja, ja hänellä on jättimäiset silmälasit, jotka saavat hänet näyttämään sudenkorennolta. Kuudennessa kirjassa, ja osittain myös viidennessäkin, Sibylla juo usein halpaa sherryä. Lopputaistelussa Sibylla iskee vihollista voimalla heittelemällä näitä maagisilla kristallipalloillaan.

Punurmio ei ole kovin hyvissä väleissä esimerkiksi Professori McGarmiwan kanssa, sillä McGarmiwa ei usko ennustamiseen. Teoksessa Harry Potter ja Feeniksin kilta Dolores Pimento yrittää erottaa ja karkottaa Sibyllan Tylypahkasta. Dumbledore vaatii kuitenkin, että Punurmio jää asumaan Tylypahkaan, sillä vaikka Pimennolla on oikeus erottaa Tylypahkan työläisiä, hän ei saa karkottaa heitä. Kirjan lopussa Punurmio saa kuitenkin työnsä takaisin, vaikka joutuukin jakamaan ennustuksenopetustunnit Kentauri Firenzen kanssa.

Sibylla sai opettajan virkansa aikoinaan tekemänsä Harry Potteria tai Neville Longbottomia ja Voldemortia koskevan ennustuksen ansiosta. Dumbledore ei voinut erottaa Sibyllaa, vaikka tällä ei ollutkaan kykyjä ennustaa muuten kuin satunnaisesti, sillä Punurmion henki olisi vaarassa, jos tietoon tulisi se, että juuri hän lausui Voldemortia koskevan ennustuksen. Aina, kun Sibylla ennustaa oikeasti hänen äänensä muuttuu. Näitä tapahtumia hän ei muista jälkeenpäin.

Harry Potter -elokuvissa Sibyllaa näyttelee Emma Thompson.

Pomona Verso[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harry Potter -hahmo
Pomona Verso
Sukupuoli Nainen
Tupa Puuskupuh
Ammatti Yrttitiedon opettaja
Näyttelijä Miriam Margolyes
Ensiesiintyminen Harry Potter ja viisasten kivi

Pomona Verso (engl. Pomona Sprout) on Harry Potter -kirjasarjassa noita, joka opettaa Tylypahkassa yrttitietoa kasvihuoneissa Tylypahkan pihamailla. Hän on pieni, paksu ja harmaahiuksinen noita, jolla on paikattu hattu liehuvien hiusten päällä. Verso on yleensä aina multainen ja sotkuinen kasveja käsitellessään; vain Albus Dumbledoren hautajaisissa hän on täysin puhdas.

Verso on Puuskupuhin tuvan johtaja. Verso osallistuu myös Tylypahkan taisteluun ja ensi töikseen ajaa Minerva McGarmiwan ja Filius Lipetitin kanssa Severus Kalkaroksen ulos linnasta.

Minerva McGarmiva on jäänyt eläkkeelle vuoteen 2017 mennessä, ja professori Versosta on tullut Tylypahkan rehtori

Argus Voro[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harry Potter -hahmo
Argus Voro
Sukupuoli Mies
Hiusten väri ruskeat
Silmien väri ruskeat
Tupa
Ammatti Tylypahkan vahtimestari
Näyttelijä David Bradley
Ensiesiintyminen Harry Potter ja viisasten kivi

Argus Voro (engl. Argus Filch) on Tylypahkan vahtimestari. Voro kiivastuu helposti, minkä takia oppilaat eivät pidä hänestä ja kiusaavat häntä. Voro tietää monista Tylypahkan salaisuuksista ja salakäytävistä, muttei kaikista. Voro pyytää usein Dumbledorelta lupaa käyttää vanhoja kuritusmenetelmiä, kuten oppilaiden ripustamista tyrmään ranteista, peukaloista tai nilkoista; eritoten hän haluaisi käyttää piiskaa, johon Pimento antaakin hänelle luvan. Voro ei kuitenkaan pääse koskaan käyttämään niitä, koska sääntöjä rikkovia oppilaita oli liikaa. Voro vihaa yli kaiken mutaa, animoituja leluja sekä muita esineitä jotka saattaisivat aiheuttaa hänelle lisää siivoamista tai korjaamista.

Salaisuuksien kammiossa Voron paljastetaan olevan surkki, kun Harry löytää vahingossa Voron Pikalumo-kirjeen. Voro ei osaa taikoa ja siksi hän on katkera Tylypahkan oppilaille.

Voro omistaa kissan nimeltä Norriska (engl. Mrs. Norris), joka partioi käytävillä Voron kanssa. Norriska seurailee Hagridia tämän ollessa koulun sisällä, ilmeisesti Voron määräyksestä. Salaisuuksien kammiossa basiliski kangistaa Norriskan, jolloin Voro on murheen murtama. Riesun tiedetään teljenneen kissan parikin kertaa haarniskan sisään, missä se mouruaa kunnes Voro pelastaa sen. Norriskaa kuvaillaan tomun väriseksi ja laihaksi.

Vorolla arvellaan olevan jonkinlaista säpinää Tylypahkan kirjastonhoitaja Irma Prillin kanssa. Huomiota herättää, kun he näyttäytyvät Dumbledoren hautajaisissa yhdessä: Prilli on pukeutunut pitkään mustaan pukuun, johon kuuluu maahan asti ulottuva paksu musta huntu, ja Voro puolestaan ikivanhaan mustaan pukuun ja solmioon, jotka löyhkäävät koipalloilta.

Rehtorit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Armando Dippet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Armando Dippet oli Tylypahkan rehtorina ennen Dumbledorea. Dippet hylkäsi nuoren Lordi Voldemortin (silloisen Tom Lomen Valedron) pyynnön päästä opettamaan Pimeyden Voimilta Suojautumista.

Albus Dumbledore[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Minerva McGarmiwa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Minerva McGarmiwa

Severus Kalkaros[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Severus Kalkaros

Dolores Jane Pimento[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Dolores Jane Pimento

Phineas Nigellus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Phineas Nigellus oli Tylypahkan rehtori aikana, jota Rowling ei ole varmistanut. Nigellus kuului Luihuisen tupaan. Kirjasarjan viidennessä osassa hänet mainitaan muutaman kerran, mutta vasta seitsemännessä osassa hän tulee kunnolla esille, kun Harry, Hermione ja Ron kuljettavat Sirius Mustan, Harryn kummisedän, talossa Kalmanhanaukio 12:ssa ollutta Nigelluksen muotokuvaa. Toinen hänen muotokuvistaan on Tylypahkan rehtorin kansliassa.

Tupakummitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harmaa Leidi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harmaa Leidi (engl. The Grey Lady) on Korpinkynnen tupakummitus ja yhden Tylypahkan perustajista, Rowena Korpinkynnen tytär, Helena Korpinkynsi. Teoksessa Harry Potter ja kuoleman varjelukset kerrotaan Helenan vieneen äitinsä diadeemin, koska tahtoi tulla yhtä viisaaksi kuin äitinsä. Rowena lähetti tyttäreensä rakastuneen Verisen Paronin etsimään Helenaa. Paroni löysikin hänet, mutta kiivastuttuaan tappoi Helenan.

Lihava Munkki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lihava munkki (engl. Fat Friar) on Puuskupuhin tupakummitus. Hän on ystävällinen ja rauhallinen, ja uskoo myös, että räyhähenki Riesulle olisi syytä antaa uusi mahdollisuus käyttäytyä kunnolla, vaikka muut kummitukset ovat sitä mieltä että Riesu on saanut jo tarpeeksi monta mahdollisuutta.

Melkein päätön Nick[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Melkein päätön Nick (engl. Nearly Headless Nick) (k. 31. lokakuuta 1492)[11] on Harry Potter -kirjasarjan rohkelikkotornin tupakummitus. Hänen nimensä johtuu siitä, että hän on saanut kaulaansa 47 iskua tylsästä kirveestä, mutta homma oli jäänyt kesken, joten hänen päätään pitelee paikalla vain puoli tuumaa lihaa.

Melkein päättömän Nickin koko nimi on Sir Nicholas De Mimsy-Porpington. Nick vietti 31. lokakuuta 1992 kuolemansa 500-vuotispäivää. Hän on Harry Potterin kanssa melko tuttavallisissa väleissä.

Melkein päätöntä Nickiä Harry Potter -elokuvissa näyttelee koomikko John Cleese.

Verinen Paroni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Verinen Paroni (engl. Bloody Baron) on Luihuisten kotikummitus, joka on yltä päältä veressä. Verinen Paroni on ainut joka osaa pitää Riesun kurissa.

Teoksessa Harry Potter ja kuoleman varjelukset selviää, että paroni oli tappanut Helena Korpinkynnen eli Harmaan leidin, Korpinkynnen kotikummituksen ja huomattuaan tekonsa tappanut itsensä. Tämän vuoksi Verinen Paroni raahaa mukanaan kalisevia kahleita ja valittaa yksinään tähtitieteen tornissa.

Muita henkilöitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ritari Cadogan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ritari Cadogan on yksi Tylypahkan seinällä riippuvista maalauksista. Hän huutelee oppilaille mitä sattuu, esim. "Sinä alhainen petturi!".

Ritari Cadogan tulee tutummaksi kirjassa Harry Potter ja Azkabanin vanki, kun Sirius Musta repii Lihavan Leidin muotokuvan ja saa Leidin pakenemaan muotokuvastaan. Leidi ei enää uskalla tulla takaisin Rohkelikon oleskeluhuoneen vartijaksi. Ritari Cadogan tulee joksikin aikaa Lihavan Leidin sijaiseksi. Ritari Cadoganilla oli tapana vaihdella tunnussanoja päivittäin, mikä tuotti päänvaivaa varsinkin Neville Longbottomille

Kentauri Firenze[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Firenze on kentauri. Hän on hevosen ruumiiltaan palomino. Tämä nuori kentauri tulee opettamaan ennustusta Tylypahkaan teoksessa Harry Potter ja Feeniksin kilta Albus Dumbledoren pyynnöstä Sibylla Punurmion tilalle, jonka Dolores Pimento erotti.[12] Dolores Pimento ei pidä ajatuksesta, että puolilajinen Firenze tulee opettamaan Tylypahkaan, mutta oppilaat kunnioittavat kentauria, ja erityisesti osa tytöistä pitää komeasta ja mystisestä kentaurista.

Firenze joutui vaikeuksiin muiden Kielletyn metsän kentaurien kanssa suostuttuaan auttamaan Dumbledorea[13] ja jatkoi siksi opettamista vielä Punurmion palattua töihin. Punurmio itse ei ollut kovinkaan ilahtunut tästä, ja antoikin Firenzelle halveksivan lempinimen Polle.

Kirjasarjan viimeisessä osassa Firenze osallistuu Tylypahkan taisteluun ja haavoittuu.

Lihava Leidi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lihava Leidi (engl. Fat Lady) on rohkelikkotuvan oleskeluhuoneen ovena toimivan maalauksen tunnussanaa kyselevä nainen. Hänellä on vaaleanpunainen hame, valkoiset kaulakorut ja lyhyt tumma tukka, mutta Harry Potter ja Azkabanin vanki -elokuvassa hän on tyystin erilainen kuin aiemmissa elokuvissa. Kyseisessä elokuvassa Sirius Musta hajottaa Rohkelikkojen oleskeluhuoneen oven ja Lihava Leidi pakenee toiseen maalaukseen.

Murjottava Myrtti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Murjottava Myrtti (engl. Moaning Myrtle) on kummitus, joka asuu eräässä Tylypahkan tyttöjen vessassa. Nimensä mukaan hän murjottaa, valittaa ja nyyhkii, minkä takia kukaan ei käytä kyseistä vessaa. Murjottava Myrtti on ihastunut Harry Potteriin. Myrtillä on silmälasit ja näppyjä.

Myrtti oli onneton jästisyntyinen noitatyttö, joka opiskeli Tylypahkassa. Kouluaikoinaan Myrtti vetäytyi usein vessaan itkemään piiloon muiden katseilta ja sattumoisin juuri hänen vessassaan on salaisuuksien kammion salainen sisäänkäynti. Kerran hän piileskeli siellä kiusaajiaan ja joutui basiliskin tappavan katseen uhriksi. Hän palasi kouluun kummituksena kostaakseen kiusaajilleen, kunnes hän lopulta joutui lopettamaan sen. Hän on asunut siitä lähtien vessassa, jossa kuoli.

Myrtti on ainoa salaisuuksien kammion hirviön tappama henkilö. Harryn toisena kouluvuonna tulee kuluneeksi 50 vuotta siitä, kun nuori lordi Voldemort vapautti salaisuuksien kammiossa asustavan hirviön, jättikokoisen basiliskin, jonka tehtävänä oli puhdistaa koulu jästisyntyisistä.

Teoksessa Harry Potter ja liekehtivä pikari Myrtti auttaa Kolmivelhoturnajaisiin osallistuvaa Harrya kertomalla kuinka toisessa koetuksessa tarvittava kultaisen munan viestin voi kuunnella. Kirjasta tehdyssä elokuvassa Myrtti kiusaa Harrya kiehnäämällä altaassa tämän kyljessä.

Kirjassa Harry Potter ja puoliverinen prinssi Myrtti lohduttaa Draco Malfoyta, joka murehtii vessassa lordi Voldemortin hänelle antamaa tehtävää.

Myrtti esiintyy myös Mika Launiksen piirtämässä Harry Potter ja liekehtivä pikari -kirjan suomenkielisen painoksen kannessa: hän pitelee kustannusyhtiön kylttiä vasemmassa alakulmassa.

Riesu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Riesu (engl. Peeves) on räyhähenki, joka tekee kepposia ja aiheuttaa sekasortoa Tylypahkassa. Riesun suosikkeja ovat ”ekaluokan enkelit”, mutta myös vanhemmat oppilaat saavat osansa sen kepposista. Tylypahkan vahtimestari Argus Voro onkin usein hakenut lupaa räyhänhengen karkottamiseen koulusta. Riesua hyljeksitään usein muiden haamujen keskuudessa ja ainoa haamu, jota Riesu todellakin pelkää tai kunnioittaa, on Luihuisen tuvan kotikummitus Verinen Paroni. Riesu on perikuva jokerista. Riesu sanoo Harrya Potaksi.

Erityisen riehunnan Riesu aloittaa Fred ja George Weasleyn yllytyksestä poikien paetessa Tylypahkasta jouduttuaan lopullisesti vihoihin Pimennon kanssa:

»Näytä tuolle taivaan merkit meidän puolesta, Riesu!»

Lopputaistelussa Riesu osoittautuu yhdeksi parhaimmista aseista torjumaan kuolonsyöjiä: se viskoo yrmyliinin palkoja näiden niskaan ja vähät välittää tappokirouksista joita suorastaan satelee sitä kohti, koska kiroukset eivät tepsi häneen.

Basiliski[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Basiliski on Hämäkäkin mukaan linnassa syntynyt hirviö, jota hämähäkit pelkäävät. Salazar Luihuisen rakentamaa salaisuuksien kammiota kutsutaan hirviön kodiksi. Suuri, käärmemäinen basiliski tappaa katseellaan. Jos kuitenkin sattuu näkemään basiliskin katseesta vain heijastuksen (esimerkiksi kameran tai peilin kautta), niin ei kuole vaan kangistuu, josta voi parantua alruunamehun avulla. Luihuisen perillinen Tom Valedro alias lordi Voldemort käytti basiliskia tappamaan jästisyntyisiä oppilaita avattuaan Salaisuuksien kammion. Käärme tappoi tytön, joka tunnetaan nykyään kummituksena nimeltä Murjottava Myrtti. Kammion avasi uudelleen viisikymmentä vuotta myöhemmin Ginny Weasley, joka oli silloin Voldemortin vallan alaisena tämän kouluaikaisen päiväkirjan (joka myöhemmin osoittautui hirnyrkiksi) kautta. Silloin basiliskin ei onnistunut tappaa ketään; kuusi henkilöä tosin kangistui. Basiliskilla on pitkät terävät myrkkyhampaat jotka tappavat uhrin parissa minuutissa. Harry Potter tappoi basiliskin lukuvuoden lopussa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Lisa Bunker: HPL: B (Wizards, Witches and Beings) 1.1.2008. Harry Potter Lexicon. Viitattu 7.8.2008. (englanniksi)
 2. Rowling 2008, s. 20.
 3. Rowling 2008, s. 25.
 4. Rowling 2006, s. 78.
 5. Rowling 2006, s. 72.
 6. Rowling 2006, s. 179.
 7. Rowling 2006, s. 685–686.
 8. Lisa Waite Bunker: The Crouch Family 6.10.2007. The Harry Potter Lexicon. Viitattu 9.2.2008. (englanniksi)
 9. Lisa Waite Bunker: Minerva McGonagall 25.1.2008. Harry Potter Lexicon. Viitattu 6.8.2008. (englanniksi)
 10. Lisa Waite Bunker: Professor Quirinus Quirrell 9.1.2008. The Harry Potter Lexicon. Viitattu 26.7.2008. (englanniksi)
 11. Lisa Waite Bunker: Nearly Headless Nick (Sir Nicholas de Mimsy-Porpington) 9.1.2008. The Harry Potter Lexicon. Viitattu 9.2.2008. (englanniksi)
 12. Rowling 2004, s. 718–721
 13. Rowling 2004, s. 725