Rohkelikko

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Oliver Wood)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Blason Gryffondor.svg
Hogwarts Gryffindor colors.svg

Rohkelikko (engl. Gryffindor) on yksi Tylypahkan noitien ja velhojen koulun neljästä tuvasta J. K. Rowlingin luomassa Harry Potter -kirjasarjassa. Tylypahkassa uudet oppilaat jaetaan vuoden alussa neljään eri tupaan heidän persoonallisuuspiirteidensä perusteella. Tylypahkan muut tuvat ovat Korpinkynsi, Luihuinen ja Puuskupuh.

Tylypahkan koulun perusti aikoinaan neljä mahtavaa velhoa ja noitaa, joista jokainen arvosti ihmisessä hiukan erilaisia piirteitä. Näin eri tuvat syntyivät. Rohkelikko-tuvan perusti Godric Rohkelikko. Hän halusi ottaa oppilaikseen rohkeita ja uskollisia yksilöitä, sillä hän arvosti näitä luonteenpiirteitä eniten. Tuvan nimen mukaisesti rohkeus onkin rohkelikkojen silmiinpistävin luonteenpiirre. Tylypahkan lajitteluhattu laulaa Harry Potterin ensimmäisenä kouluvuotena rohkelikoista seuraavasti:

Ehkä kuulut Rohkelikkoon, jos
sydämmes urhoollinen on,
on sinulla ritarin uskallus
ja olet kumman peloton.

Rohkelikon tuvanjohtaja on professori Minerva McGarmiwa, joka opettaa Tylypahkassa muodonmuutosta. Myös rehtori Dumbledore kuului aikoinaan Rohkelikkoon ja toimi sen johtajana ennen rehtoriuttaan. Tuvan tunnuseläin on leijona ja sen tunnusvärit ovat punainen ja kulta.

Rohkelikkojen oleskeluhuone sijaitsee yhdessä linnan korkeimassa tornissa ja sen sisään käynti on itäsiiven seitsemännessä kerroksessa ja sitä vartioi Lihava leidi, joka on verhoiltu vaaleanpunaiseen mekkoon. Hän vaatii täydellisen tunnussanan ennen sisäänpääsyä.

Rohkelikon tupakummitus on sir Nicholas de Mimsy Porpington, eli melkein päätön Nick.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Vaikka Rohkelikko onkin ns. sankareiden tupa, kaikki Rohkelikot eivät sovi kyseiseen kategoriaan. Cormac McLaggen omaa Rohkelikon negatiivisia ruumiillistumia; hän on pahansisuinen ja komenteleva. Romilda Vane on salakavala ja ilmenee epärehellisenä ja kierona yrittämällä antaa Harrylle lemmenjuomaa. Tylypahkan pikajunassa hän väheksyy Neville Longbottomia ja Luna Lovekivaa. McLaggen ja Vane ovat kuitenkin molemmat rohkeita ja näyttävät luottamusta, jotka ovat kaksi Rohkelikon ominaisuutta ja sen takia heidät lajiteltiin tupaan. Peter Piskuilan, kuolonsyöjä, oli myös samassa tuvassa, mikä osoittaa että uskollisuutensa voi kaistoittaa myös epämielekkäällä tavalla.

Koska Harry lähimpine ystävineen kuuluu Rohkelikkoon, tämä tupa saa luonnollisesti eniten huomiota kirjoissa ja on vahvasti idealisoitu. Rohkelikko tuntuu voittavan suurimman osan Tylypahkan tupienvälisistä kilpailuista etenkin huispauksessa. Rohkelikkojen ja luihuisten välit ovat perinteisesti huonot, ja he kilpailevatkin jatkuvasti toisiaan vastaan. Molempia tupia leimaa tietynlainen näyttämisen tarve, mistä puuskupuhit ja korpinkynnet vaikuttavat sanoutuneen irti.

Rohkelikkoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katie Bell[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harry Potter -hahmo
Katie Bell
Sukupuoli nainen
Tupa Rohkelikko
Ammatti Koululainen
Lojaalius Albuksen Kaarti
Näyttelijä Emily Dale (Viisasten kivi ja Salaisuuksien kammio) Georgina Leonidas (Puoliverinen prinssi ja Kuoleman varjelukset osa 1 ja 2)
Ensiesiintyminen Harry Potter ja viisasten kivi

Katie Bell on Harry Potterin, Hermione Grangerin ja Ron Weasleyn koulutoveri Tylypahkassa. Hän on kuitenkin vuotta ylemmällä vuosikurssilla eli siis saman ikäinen kuin Cho Chang. Katie kuuluu Rohkelikkoon ja Rohkelikon Huispausjoukkueeseen, jossa pelaa jahtaajan paikkaa.

Harry Potter ja puoliverinen prinssi -kirjassa komennuskirouksen alainen baarinpitäjä Matami Rosmerta langettaa oman baarinsa naistenhuoneessa Katieen komennuskirouksen, luovuttaa tälle salaperäisen paketin ja käskee tyttöä viemään sen Tylypahkaan rehtorille, Albus Dumbledorelle. Katien ja tämän ystävän Leannen riidan seurauksena paketti menee rikki ja Katie koskettaa sen sisältöä, kirottua kaulakorua. Tämän seurauksena pimeää taikuutta sisältävä kirous iskee Katieen ja hänet kiidätetään Pyhän Mungon taikatautien ja -vammojen sairaalaan. Myöhemmin samana lukuvuotena hän palaa kuitenkin takaisin kouluun.

Lavender Brown[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harry Potter -hahmo
Lavender Brown
Sukupuoli nainen
Hiusten väri vaaleat
Silmien väri siniset
Tupa Rohkelikko
Ikä n. 16
Ammatti koululainen
Lojaalius Albuksen kaarti
Näyttelijä Jennifer Smith (Azkabanin vanki) Jessie Cave (Puoliverinen prinssi ja kuoleman varjelukset osa 2)
Ensiesiintyminen Harry Potter ja viisasten kivi

Lavender Brown on Harry Potterin samanikäinen luokkatoveri, joka kuuluu myös Rohkelikkoon. Lavenderin paras ystävä on rohkelikkotyttö Parvati Patil. Lavenderista annetaan hihittelevä ja tyttömäinen kuva, mutta hän osallistui niin Albuksen Kaartiin kuin Tylypahkan taisteluunkin.

Kuudentena kouluvuotenaan Lavender seurustelee Harryn parhaan ystävän Ron Weasleyn kanssa. He eroavat vain muutamaa kuukautta myöhemmin, sillä Lavender arvaa, että Ron on oikeasti ihastunut Hermione Grangeriin ja oli hänen kanssaan vain lähinnä tehdäkseen Hermionen mustasukkaiseksi. Osasyynä saattaa olla myös Ronin siskon Ginnyn kiusoittelu siitä, ettei Ron ole suudellut kenenkään kanssa (lukuun ottamatta hirmuisaa Muriel-tätiä). Muita syitä voi olla, että Ron on kehittynyt huispauksessa kuudentena vuotenaan, jolloin hän saa Lavenderilta enemmän huomiota ja ihailua ja Ron ottaa sen heti vastaan.

Tylypahkan taistelun aikana Fenrir Harmaaselkä hyökkää Lavenderin kimppuun, mutta Rowling ei ole antanut tarkempia tietoja hänen kohtalostaan. Tosin aiemmin hän on antanut ymmärtää että Harmaaselän hyökkäykset ovat tavanneet olla viimeisinä aikoina kuolettavia, mutta avoimeksi jää, kuoleeko Lavender vai vammautuuko hän samalla tavoin tai pahemmin kuin Bill Weasley. Kuoleman varjelukset -elokuvassa Lavender kuoli vammoihinsa.

Colin Creevey[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Colin Creevey (19812. toukokuuta 1998) tulee Tylypahkaan Harryn toisena kouluvuotena. Hän on innokas valokuvaaja ja Harry Potter -fani.

Colinin ensimmäisenä vuotena Salaisuuksien kammio avataan ja sen hirviö, basiliski, kangistaa jästisyntyisiä, joista yhtenä pojan itsensä. Hän kangistuu kamera kädessä ja on saanut kuvan basiliskista, mutta kamera tuhoutuu Dumbledoren avatessa sen katsoakseen filmin. Colin kuuluu Rohkelikkoon. Hän on myös mukana Albuksen Kaartissa. Colinilla on myös nuorempi veli, Dennis Creevey, joka tulee Tylypahkaan Harryn neljäntenä kouluvuotena.

Colin kuolee Tylypahkan taistelussa kirjassa Harry Potter ja kuoleman varjelukset.

Seamus Finnigan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harry Potter -hahmo
Seamus Finnigan
Sukupuoli mies
Hiusten väri ruskeat
Silmien väri siniset
Tupa Rohkelikko
Ikä 11-17
Ammatti koululainen
Syntymäpaikka Irlanti
Lojaalius Albuksen kaarti
Näyttelijä Devon Murray
Ensiesiintyminen Harry Potter ja viisasten kivi

Seamus Finnigan on Harry Potterin samanikäinen luokkatoveri, joka kuuluu Rohkelikko-tupaan. Seamusin isä sai tietää Seamusin äidin olevan noita vasta kun kaksikko oli jo naimisissa ja heidän poikansa sai kirjeen Tylypahkasta. Seamus on siis puoliverinen. Seamus on irlantilainen, ja hän pitää huispauksesta. Seamusin paras ystävä on Dean Thomas.

Seamus on lähes koko viidennen vuoden ajan Harrya vastaan, koska ei usko hänen väitettään Voldemortin paluusta, vaan äitiään, jonka mielestä Harry on päästään sekaisin ja Dumbledore vanha höperö ukko. Seamus ja Harry saavat kuitenkin ajan mittaan sovittua riitansa.

Harry Potter ja kuoleman varjelukset -teoksessa Seamus ottaa osaa Tylypahkassa käytävään lopputaisteluun ja muun muassa pelastaa Harryn, Ronin ja Hermionen hengen yhdessä Luna Lovekivan ja Ernie Macmillanin kanssa loihtiessaan suojeliuksen näitä lähestyviä ankeuttajia vastaan. Seamusin suojelius on kettu.

Angelina Johnson[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Angelina Johnson pelaa Rohkelikon huispausjoukkueessa jahtaajana. Harryn viidentenä vuotena Tylypahkassa Angelina on myös huispausjoukkueen kapteeni.[1] Hänellä on tumma iho ja pitkät mustat hiukset, jotka ovat usein letillä. Lee Jordan on hyvin innokas viemään neiti Johnsonia treffeille, mutta ei tunnu saavan vastakaikua Angelinalta. Sen sijaan Fred Weasley saa kunnian viedä Angelinan joulutanssiaisiin teoksessa Harry Potter ja liekehtivä pikari.

Angelina menee naimisiin George Weasleyn kanssa, ja he saavat kaksi lasta, pojan nimeltä Fred ja tyttären nimeltä Roxanne.

Alicia Spinnet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alicia Spinnet on Rohkelikkoon kuuluva tyttö. Hän on Harrya kaksi vuotta vanhempi ja pelaa rohkelikon huispausjoukkueessa jahtaajana. Hän on Katie Bellin ja Angelina Johnsonin hyvä ystävä.

Lee Jordan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lee Jordan on Harrya kaksi vuotta vanhempi ja Weasleyn kaksosten ystävä, sekä yrityskumppani. Hänellä on rastatukka ja tumma iho. Lee selostaa koulun huispausotteluita ja ylistää aina Angelina Johnsonia, jonka kanssa hän haluaisi treffeille. Hän kuului myös Harryn perustamaan Albuksen Kaartin.

Lopetettuaan koulun Jordanista tulee suositun velhoradion juontaja, hän juontaa myös "Pottervahti"- nimistä salaista radiokanavaa salanimellä "Joki" teoksessa Harry Potter ja kuoleman varjelukset.

Cormac McLaggen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cormac McLaggen esiintyy ensimmäisen kerran teoksessa Harry Potter ja puoliverinen prinssi, kun hänet kutsutaan Horatius Kuhnusarvion lounaalle. Hän on epämiellyttävä ja kerskaileva poika, joka yrittää epätoivoisesti päästä pitäjäksi Rohkelikon huispausjoukkueen, mutta häviää karsinnassa Ron Weasleylle.

Kun Ron alkaa seurustella Lavender Brownin kanssa, Hermione kutsuu kostoksi McLaggenin Kuhnusarvion joulujuhliin, jota hän kuitenkin katuu myöhemmin ja livistää tiehensä mistelin alta. McLaggen tunkee väkisin huispausjoukkueen pitäjäksi, kun Ron loukkaantuu ja joutuu sairaalaan. McLaggen uhmaa avoimesti joukkueen kapteenin arvovaltaa ainoassa ottelussaan ja lopulta hän möhlii niin raskaasti, että Harry saa hänen ryhmystään osuman ja ottelu hävitään.

Parvati Patil[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harry Potter -hahmo
Parvati Patil
Sukupuoli nainen
Hiusten väri tummat
Silmien väri ruskeat
Tupa Rohkelikko
Ammatti Koululainen
Lojaalius Albuksen kaarti
Näyttelijä Sitara Shah (Azkabanin vanki) Shefali Chowdhury (Liekehtivä pikari, Feeniksin kilta ja puoliverinen prinssi)
Ensiesiintyminen Viisasten Kivi

Parvati Patil kuuluu Rohkelikkoon ja on Harryn luokkatoveri. Parvatilla on identtinen kaksoissisar Padma, joka kuuluu Korpinkynteen. Parvatin paras ystävä on Lavender Brown. Parvati on Harryn seuralainen neljännen kouluvuoden joulutanssiaisissa, ja häntä ja hänen sisartaan sanotaan Tylypahkan noitien ja velhojen koulun kahdeksi kauneimmaksi tytöksi. Rohkelikon pojat ovat revetä kateudesta, kun Harry ja Ron saavat Patilin kaksoset seuralaisikseen joulujuhliin teoksessa Harry Potter ja liekehtivä pikari. Liki muinaisaikaiseen juhlakaapuun pukeutunut Ron toteaa apeahkon vitsikkäästi, että onnistuminen johtui "Eläimellisestä vetovoimasta". Parvati ja Lavender ihailevat suuresti Tylypahkan ennustuksen opettaja Sibylla Punurmiota, sekä myöhemmin toista ennustuksen opettajaa kentauri Firenzeä.

Dean Thomas[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dean Thomas on Harry Potterin luokkatoveri ja kuuluu Rohkelikko-tupaan. Deanin paras ystävä on Seamus Finnigan. Dean on jästiperheessä varttunut velho, eikä siis tiedä olevansa velho ennen kuin saa kutsun Tylypahkan noitien ja velhojen kouluun 11-vuotiaana. Kuudentena kouluvuotena hän toimii jonkin aikaa Rohkelikon huispausjoukkueen jahtaajana ja seurustelee Ginny Weasleyn kanssa, mutta he eroavat ja Ginny alkaa seurustella Harryn kanssa. Dean pitää jalkapallosta, ja hänen lempijoukkueensa on West Ham United.

Rowling on kertonut, että Dean on puoliverinen, koska hänen isänsä oli velho, mutta Dean ei tiedä tätä. Hänen isänsä jätti perheensä suojellakseen vaimoaan ja poikaansa. Myöhemmin kuolonsyöjät surmasivat Deanin isän. Nykyään Dean asuu äitinsä ja isäpuolensa kanssa.

Romilda Vane[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harry Potter -hahmo
Romilda Vane
Sukupuoli Nainen
Tupa Rohkelikko
Ammatti Koululainen
Näyttelijä Anna Shaffer
Ensiesiintyminen Harry Potter ja puoliverinen prinssi

Romilda Vane on Rohkelikkoon kuuluva tyttö. Hänellä on pitkät mustat hiukset, isot tummat silmät ja vahva leuka. Romilda himoitsee Harrya ja on päättänyt keinolla millä hyvänsä saada tämän omakseen. Yritys ei ala hyvin: ensi tapaamisella Harry karistaa suuriluuloisen tytön seurastaan tylyn yksioikoisesti. Samoin kun tytöt tunkevat mukaan huispausjoukkueen karsintaan, joukkueen kapteeni Harry toteaa yksikantaan ettei moisia hönttejä ole koskaan nähnytkään: kun pitäisi yksinkertaisesti lentää kierros kentän ympäri luudalla, tytöt heti ilmaan noustuaan tarraavat toisiinsa ja alkavat kikattaa hysteerisesti. Harry häätää heidät kentältä eikä ole näkevinäänkään, kun nämä jäävät norkoilemaan katsomoon.[2]

Romilda ystävineen turvautuukin tuota pikaa laittomuuksiin: he ostavat Weasleyn Welhovitseistä lemmenjuomaa saadakseen Harryn. Se on jo sangen vaarallista, koska heti avajaisissa oli varoitettu että kaikki tuosta liikkeestä ostettu tavara olisi ehdottomasti kiellettyä. Temppu onnistuu koska kaksoset lähettävät juomat kosmetiikaksi naamioituina ja eri lähettäjänimellä.

Hermione kuulee Romildan juoruavan asiasta muiden tyttöjen kanssa.[3] Hermione varoittaa Harrya huolimasta mitään syötävää tai juotavaa keneltäkään tytöltä.[4] Niinpä käykin että tuliviskillä ja lemmenjuomalla maustetut suklaanoidankattilakakut, jotka Romilda lahjoittaa Harrylle päätyvät Ronin syömiksi. Tästä seuraa hyvin mutkikas tapahtumakulku, jonka aikana Ron on vähällä kuolla lemmenjuoman vaikutuksen kumoamaan onnistuneen juomamestari Kuhnusarvion tarjoamaan viiniin joka yllättäen onkin myrkytettyä.

Harry ei kuitenkaan ilmianna Romildaa: ankaraakin ankarampi tuvanjohtaja Minerva McGarmiwa olisi hyvin todennäköisesti moisen rikkomuksen johdosta vienyt kaikki Rohkelikon siihenastiset tupapisteet - ja mitä erityisesti Luihuiset olisivatkaan sanoneet moisesta...

Viimeisen kerran Romilda mainitaan kun Rohkelikko on voittanut huispausmestaruuden: Ginny ja Harry suutelevat tavalla joka kertoo kaikille kaiken - ja Romildan sanotaan olevan sen näköinen kuin hajoaisi kappaleiksi silkasta katkeruudesta.

Oliver Wood[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oliver Wood opiskeli Tylypahkassa ja kuului Rohkelikko-tupaan. Oliver toimi Rohkelikon huispausjoukkueen pitäjänä ja kapteenina. Valmistuttuaan Tylypahkasta hänestä tulee menestyvä huispauspelaaja Rapakon Palloseurassa.[5] Oliver ottaa osaa Tylypahkan taisteluun. Hänen johtamassaan viimeisessä pelissä Rohkelikko voittaa Luihuisen.

Muita rohkelikkoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oxfordin yliopiston Magdalen Collegen Junior Common Room eli opiskelijoiden taukohuone otti nimekseen Gryffindorin eli Rohkelikon 2010. [6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rowling 2004, s. 275
  2. Rowling 2006, s. 241
  3. Rowling 2006, s. 329
  4. Rowling 2006, s. 330
  5. Lisa Waite Bunker: W (Wizards, Witches and Beings) 17.1.2008. The Harry Potter Lexicon. Viitattu 12.6.2008. (englanniksi)
  6. Oxford Today, Hilary 2010 issue Uutinen on lehden paperisessa versiossa.. Viitattu 17.3.2010. (englanniksi)