Rastatukka

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Rastatukka eli takkutukka (engl. dreadlocks) on tukka, joka on käsitelty lukuisiksi pitkähköiksi takuiksi.

Takkutukka on yksi maailman vanhimmista ja kansainvälisimmistä hiustyyleistä. Nykypäivän takkutukan alkuperä on Jamaikan rastafari-kulttuurissa ja reggae-musiikissa. Jamaikassa rastahiukset kuuluvat rastafari-liikkeeseen. Muunmaalaisilla hiustyyliin ei yleensä sisälly uskonnollisia ajatuksia. Takkutukkaa ei tarvitse pestä kovin usein, joten se on jokseenkin helppohoitoinen kampaus. Myös kampaajat tekevät takkuja. Silloin voidaan hiuksiin polttaa kiinni kuitulisäkkeet.

Rastat

Tekotapa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kampaamoliikkeissä kampaajat voivat tehdähiuksia takuttamalla eli tupeeraamalla ja permanenttiaineita käyttämällä. Kampaamoissa voidaan hiuksiin myös polttaa kiinni kuitulisäkkeitä pidempää kampausta varten.

Keskustelu locksien luonnonmukaisuudesta jakautuu useisiin eri kuppikuntiin. Joidenkin mielestä ainoa luonnonmukainen menetelmä takkutukan hankkimiseen on hiusten kasvatus kampaamatta ja hoitamatta niitä millään hiustenhoitotuotteilla.kenen mukaan? Toiset taas mieltävät myös omakätisesti ilman kampaamoliikkeen aineita tehdyt locksit "luomutakuiksi".

Luonnonmukaisin menetelmin saavutetut takut (puhekielessä "luomutakut") on mahdollista hankkia ainakin kahdella eri tavalla. Ensimmäinen keino on yksinkertaisesti lopettaa hiusten kampaaminen. Tällöin olisi suositeltavaa pestä hiuksensa pesuaineella, joka ei sisällä silikonia tai hajusteita, esimerkiksi mäntysuovalla.lähde? Tällöin hiukset muodostuvat ajan myötä takuiksi kaikkein luonnollisimmalla tavalla. Tämä tekniikka on erittäin hidas ja tulosten näkyminen hiustyypistä riippuen voi viedä aikaa jopa vuosia. Suorat ja sileät hiukset takkuuntuvat huomattavasti hitaammin kuin karheat ja kiharat.

Toinen tapa on ensin jakaa esimerkiksi kamman kärjellä hiusalueita (halutusta lopputuloksesta riippuen pienempiä tai laajempia). Tämän jälkeen on kaksi tapaa jatkaa prosessia:

1. Osioita tupeerataan eli takutetaan tiheällä kammalla vetämällä kampaa latvasta juureen päin. Kun hiukset on saatu takutettua mieluisanpaksuisiksi patukoiksi aletaan rastoja hangata kämmenten välissä. Näin tiivistetään takkuja ja saadaan ne pysymään koossa. Tämä tapa ei vahingoita hiuksia kovin paljon, mutta rastojen tiivistyminen kunnollisiksi "patukoiksi" vie aikaa ja ne tulevat löystymään ja purkautumaan esimerkiksi pesujen yhteydessä. Näin tapahtuessa niitä ei kuitenkaan tarvitse takuttaa uudelleen sillä ne alkavat takuttua uudelleen itsekseen.

2. Osioita käsitellään niin että kiepautetaan osiota ja tämän jälkeen jaetaan kahtia, kiepautetaan taas ja vedetään kahtia kunnes osiosta on tullut köysimäisen/palmikkomaisen näköinen. Tätä ei kannata tehdä liian tiukasti jotta hiukset pääsevät liikkumaan ja takkuuntumaan.

Prosessi vie paljon aikaa, mutta tämä on halpa keino hankkia takkukampaus. Locksien tiivistyminen tapahtuu vain ajan kanssa, pyörittely kämmenten välissä tiivistämistarkoituksessa on turhaa sillä patukoiksi kammatut hiusosiot purkautuvat ja löystyvät joka tapauksessa osana tiivistymisprosessia, sillä takkuja ei pääse muodostumaan jos hiukset eivät pääse liikkumaan vapaasti. Niinpä kaikenlaiset mutkat ja lenkit ovat olennainen osa takkuuntumisprosessia eikä niihin tulisi puuttua neulalla tai virkkuukoukulla, sillä ne katkovat turhaan hiuksia, heikentävät tulevia tiivistyneitä patukoita ja samalla myös hidastavat takkuuntumista tiivistämällä osioita keinotekoisesti. Virkkuukoukulla ja huovutusneulalla tiivistäminen hidastaa siis varsinaista tiivistymisprosessia – takut näyttävät tiiviiltä, mutta tosiasiassa työkaluilla on vain solmittu hiusta toisiinsa niin että se ei pääse varsinaisesti takkuuntumaan ja pahimmassa tapauksessa hiusta on myös katkeillut niin että käsitelty osio putoaa pois patukan tiivistyttyä. Kaikki tekotavat on siis tarkoitettu vain auttamaan takkujen muodostuminen alkuun eikä niitä ole tarpeen käsitellä muuten kuin pesemällä ja erottelemalla toisistaan mikäli ne alkavat yhdistyä liian paksuiksi[1].

Hoito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Takut voi pestä noin kerran viikossa. Kampaus ei tarvitse ulkonäkösyistä yhtä paljon pesuja kuin esimerkiksi suorat hiukset, koska se ei rasvoitu yhtä helposti. Hiuspohja on mahdollista totuttaa pitkiinkin aikaväleihin pesujen välillä. Tämä edellyttää pitkäjänteisyyttä ja tarkkoja pesurutiineja. Päänahka kannattaa pestä shampoolla, jolla ei ole hiuksia hoitavia ominaisuuksia ja joka ei sisällä silikonia, väri- tai hajuaineita. Hoitavat shampoot ja silikonit liukastavat hiusta; locksien koossapysyminen perustuu hiuksien karhentumiseen ja takkuisuuteen. Locksien rakenteen vuoksi niihin jää herkästi pesuaineen jäämiä, joten ne tulisi pestäessä huuhdella huolellisesti.

Takkujen värjäämiseen tarvitaan hiusmassan suuruuden vuoksi paljon väriainetta.

Poistaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helpoin keino poistaa locksit on leikata ne irti. On myös mahdollista yrittää avata hiuspatukoita, mutta avaamisen onnistuminen riippuu paljolti niiden pituudesta ja tiivistymisen asteesta.

Pitkään takussa olleista hiuksista suurin osa on kulunutta ja vahingoittunutta. Jos kampaus on teetetty kampaajalla tai se on hyvin tiiviinä patukoina, sen purkaminen saattaa olla miltei mahdotonta. Locksien avaaminen onnistuu parhaiten mieluusti puisella kammalla, jotta avaaminen olisi mahdollisimman hellävaraista hiuksille.

Avaaminen tulee aloittaa repimällä kammalla hiuspatukan pää auki. Tämä katkoo latvan hiuksia pahasti, mutta se on välttämätöntä avaamisen kannalta. Kun takkujen päät on avattu, voidaan yleensä jatkaa avaamista kiskomalla hiuksia vähitellen pötköjen sisältä. Operaatiossa kestää kauan ja päänahka joutuu koville.

Aukaisun jälkeen hiukset ovat ohentuneet paljon aikaisemmasta, koska locksien sisään katkotut hiukset ovat pudonneet pois. Hiukset osoittautuvat avaamisen jälkeen yleensä kuiviksi ja haaroittuneiksi. Hiuksia voi kosteuttaa erilaisilla hoidoilla, kuten öljyhoidolla. Vahingoittuneimmat osat, etenkin latvat, voidaan leikata pois. Vanhojen takkujen avaamista ei suositella, koska hiukset ovat luultavasti vaurioittuneet pahasti ja avaamisesta koituisi näin ollen vain turhaa vaivaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. www.dreadlockssite.com/forum/topics/dreaducation-comprehensive

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Dreadlockssite.com, ohjeita locksien tekemiseen, tietoa ja kuvia hiuksista. Englanniksi.
  • Takkutukka.fi, monipuoliset ohjeet takkujen tekemiseen. Suomeksi.