Rastatukka

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Rastapäinen henkilö

Rastatukka eli takkutukka (engl. dreadlocks) on tukka, joka on käsitelty lukuisiksi pitkähköiksi takuiksi.

Takkutukka on yksi maailman vanhimmista ja kansainvälisimmistä hiustyyleistä. Nykypäivän takkutukan alkuperä on Jamaikan rastafari-kulttuurissa ja reggae-musiikissa. Jamaikassa rastahiukset kuuluvat rastafari-liikkeeseen. Muunmaalaisilla hiustyyliin ei yleensä sisälly uskonnollisia ajatuksia. Takkutukkaa ei tarvitse pestä kovin usein, joten se on jokseenkin helppohoitoinen kampaus. Myös kampaajat tekevät takkuja.

Tekotapa ja hoito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luonnonmukaisin keino saada rastatukka on kasvattaa tukkaansa selvittämättä sitä kammalla tai harjalla ja käyttämättä hiustenhoitoaineita. Luonnostaan sileät ja suorat hiukset rastoittuvat näin hyvin hitaasti, jos lainkaan. Rastojen muodostumista voi ohjata ja nopeuttaa pyörittelemällä tukkaa käsien välissä. Kampaamoliikkeissä kampaajat voivat tehdä rastat hiuksia takuttamalla eli tupeeraamalla ja permanenttiaineita käyttämällä. Myös rastoihin voi käyttää hiuspidennyksiä pidempää kampausta varten.

Vastoin yleistä käsitystä rastatukkaa voi pestä. Kampaus ei tarvitse ulkonäkösyistä yhtä paljon pesuja kuin esimerkiksi suorat hiukset. Hiuspohja on mahdollista totuttaa pitkiinkin aikaväleihin pesujen välillä. Tämä edellyttää pitkäjänteisyyttä ja tarkkoja pesurutiineja. Päänahka kannattaa pestä shampoolla, jolla ei ole hiuksia hoitavia ominaisuuksia ja joka ei sisällä silikonia, väri- tai hajuaineita. Hoitavat shampoot ja silikonit liukastavat hiusta; rastojen koossapysyminen perustuu hiuksien karhentumiseen ja takkuisuuteen. Rastojen rakenteen vuoksi niihin jää herkästi pesuaineen jäämiä, joten ne tulisi pestäessä huuhdella huolellisesti.

Takkujen värjäämiseen tarvitaan hiusmassan suuruuden vuoksi paljon väriainetta.

Helpoin keino poistaa rastat on leikata ne irti. On myös mahdollista avata rastoja, mutta avaamisen onnistuminen riippuu paljolti rastojen pituudesta ja tiivistymisen asteesta. Pitkään takussa olleista hiuksista suurin osa on kulunutta ja vahingoittunutta. Jos kampaus on teetetty kampaajalla tai se on hyvin tiiviinä patukoina, sen purkaminen saattaa olla miltei mahdotonta. Aukaisun jälkeen tukka on ohentunut paljon aikaisemmasta, ja hiukset osoittautuvat avaamisen jälkeen yleensä kuiviksi ja haaroittuneiksi. Vanhojen takkujen avaamista ei suositella, koska hiukset ovat luultavasti vaurioittuneet pahasti ja avaamisesta koituisi näin ollen vain turhaa vaivaa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Dreadlockssite.com, ohjeita locksien tekemiseen, tietoa ja kuvia hiuksista. Englanniksi.
  • Takkutukka.fi, monipuoliset ohjeet takkujen tekemiseen. Suomeksi.