My Week with Marilyn

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
My Week with Marilyn
Elokuvan juliste
Elokuvan juliste
Ohjaaja Simon Curtis
Käsikirjoittaja Adrian Hodges
Tuottaja David Parfitt
Säveltäjä Conrad Pope
Alexandre Desplat
Kuvaaja Ben Smithard
Leikkaaja Adam Recht
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa
Tuotantoyhtiö The Weinstein Company
Optimum Releasing
Levittäjä Entertainment Film Distributors
Netflix
Ensi-ilta
Kesto 101 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti noin 10 miljoonaa dollaria
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

My Week with Marilyn on vuonna 2011 ensi-iltansa saanut brittiläis-yhdysvaltalainen tositapahtumiin perustuva draamaelokuva, jonka on ohjannut Simon Curtis ja käsikirjoittanut Adrian Hodges. Sen pääosia näyttelevät Michelle Williams, Kenneth Branagh, Eddie Redmayne, Dominic Cooper ja Emma Watson. Elokuva pohjautuu Colin Clarkin tekemiin kahteen kirjaan ja kertoo Prinssi ja revyytyttö -elokuvan teosta, jossa pääosia näyttelevät Marilyn Monroe ja Laurence Olivier. Se keskittyy viikkoon, jonka Monroe vietti Clarkin saattelemana Britanniassa, kun hänen aviomiehensä Arthur Miller poistui maasta.

Michelle Williams palkittiin roolistaan parhaan naispääosan Golden Globella, ja hän oli ehdolla muun muassa parhaan naispääosan Oscarin saajaksi.

Elokuvan sai ensi-iltansa 9. lokakuuta 2011 New Yorkin elokuvafestivaaleilla ja muutama päivä sen jälkeen Mill Valleyn elokuvafestivaaleilla.[1] Elokuva julkaistiin Yhdysvalloissa 23. marraskuuta ja Isossa-Britanniassa 25. marraskuuta. Suomessa elokuva julkaistiin 30. joulukuuta 2011.[2]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 1956 kesällä yläluokkaisen brittiperheen poika Colin Clark saa filmihulluutensa ja sinnikkyytensä ansiosta ensimmäisen oikean työpaikkansa näyttelijäsuuruus Laurence Olivierin toimistossa. Pian 23-vuotias Clark saa tehtäväkseen valmistella Prinssi ja revyytyttö -elokuvan kuvauksia: hän muun muassa vuokraa Yhdysvalloista saapuvalle naispääosan esittäjälle Marilyn Monroelle maaseutuasunnon. Olivier puolestaan on kiinnitetty miespääosaan.

Kansainväliseksi kuuluisuudeksi jo kohonnut Monroe saapuu uuden aviomiehensä, näytelmäkirjailija Arthur Millerin kanssa Britanniaan. Kuvauspaikalla Clark on nimikkeellä kolmosohjaaja: käytännössä hän on pääohjaajan juoksupoika ja pääosanesittäjien assistentti. Miller palaa Yhdysvaltoihin saadakseen työrauhaa ja tavatakseen lapsiaan: Monroe on sitä ennen ehtinyt järjestää kohtauksen löydettyään Millerin työkirjan, jonka tähti tulkitsee sisältävän verhoiltua kritiikkiä itseään kohtaan.

Marilynin "afrikkalainen aikakäsitys" aiheuttaa kuvauspaikalla ongelmia brittiläiselle kuvausryhmälle ja etenkin vastanäyttelijä Laurence Olivierille. Jännitteitä ei lievennä Monroen mukana seuraava Paula Strasberg, joka perehdyttää epävarmuudesta kärsivää Marilynia metodinäyttelemisen saloihin. Olivier puolestaan edustaa "vanhan koulun miehenä" klassista brittiläistä teatteri-ihannetta. Kokenut näyttelijä Sybil Thorndike ottaa sillanrakentajan roolin ja tukee Marilynin horjahtelevaa itseluottamusta.

Vapaahetkinään Colin Clark vie Monroen henkivartija-autokuskina tutustumaan peribrittiläisiin turistikohteisiin, kuten Windsorin linnaan ja entiseen opinahjoonsa Etonin poikakouluun. Selitykseksi Monroen ihnmettelyyn hänen ja Olivierin skismoista Clark arvelee Olivierin olevan näyttelijä, joka pyrkii filmisuuruudeksi, kun taas Marilyn on filmitähti, joka haluaisi olla oikea näyttelijä.

Lopuksi Prinssin ja revyytytön jälkitöissä elokuvastudion katseluteatterissa Laurence Olivier ihmettelee Colin Clarkille valkokankaalla sädehtivän Marilyn Monroen spontaania suuruutta, jonka tämä on saavuttanut ilman muodollisia näyttämöopintoja.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Michelle Williams Marilyn Monroena ja Dougray Scott Arthur Millerinä kuvauspaikalla Lontoon Mayfairissa lokakuussa 2010.
 Michelle Williams  Marilyn Monroe  
 Kenneth Branagh  Laurence Olivier  
 Eddie Redmayne  Colin Clark  
 Emma Watson  Lucy  
 Dougray Scott  Arthur Miller  
 Dominic Cooper  Milton H. Greene  
 Julia Ormond  Vivien Leigh  
 Judi Dench  Sybil Thorndike  
 Derek Jacobi  Owen Morshead  
 Zoë Wanamaker  Paula Strasberg  
 Toby Jones  Arthur Jacobs  
 Richard Clifford  Richard Wattis  
 Simon Russell Beale  Mr. Cotes-Preedy  

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

My Week with Marilyn pohjautuu Colin Clarkin kirjoihin The Prince, The Showgirl and Me ja My Week with Marilyn. Kirjoissa hän kertoo ajastaan Prinssi ja revyytyttö -elokuvan kuvauspaikalla ja ajastaan, jonka hän vietti Monroen kanssa.[3] Käsikirjoituksen elokuvaan on tehnyt Adrian Hodges.[3] Elokuvan on ohjannut Simon Curtis, jonka ensimmäinen ohjaus elokuva on.[4] Elokuvan tuotti David Parfitt, ja sen tuotantoyhtiöinä toimivat The Weinstein Company ja BBC Films.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. "My Week with Marilyn" Is NYFF Centerpiece, Film at Lincoln Center. 4.8.2011 (englanniksi)
  2. My Week with Marilyn Elonet. . Viitattu 31.1.2023
  3. a b First Look at Michelle Williams as Marilyn Monroe ComingSoon. 8.10.2010. CraveOnline. Arkistoitu 8.11.2011. Viitattu 10.2.2011.
  4. a b Reynolds, Simon: Cast assembles for 'My Week With Marilyn' Digital Spy. 8.10.2010. Hachette Filipacchi (UK) Ltd. Viitattu 10.2.2011.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]