Greta Gerwig

From Wikipedia
Jump to navigation Jump to search
Greta Gerwig
Greta Gerwig vuonna 2014.
Greta Gerwig vuonna 2014.
Henkilötiedot
Syntynyt 4. elokuuta 1983 (ikä 36)
Sacramento, Kalifornia) Yhdysvallat
Ammatti näyttelijä, näytelmäkirjailija, ohjaaja, käsikirjoittaja
Ohjaaja
Aktiivisena 2006–
Ehdokkuudet

Parhaan ohjauksen Oscar
2017 Lady Bird
Alkuperäisen käsikirjoituksen Oscar
2017 Lady Bird
Parhaan sovitetun käsikirjoituksen Oscar
2019 Pikku naisia

Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Greta Gerwig (s. 4. elokuuta 1983 Sacramento, Kalifornia) on yhdysvaltalainen näyttelijä, elokuvaohjaaja ja -käsikirjoittaja, joka tunnetaan palkituista päärooleistaan independent-elokuvissa kuten Whit Stillmanin Damsels in Distress (2011) ja Noah Baumbachin Frances Ha (2012), jossa hän toimi myös yhtenä käsikirjoittajana. Gerwig ja Baumbach ovat aviopari ja työskentelevät myös paljon yhdessä.[1]

Gerwig nousi tunnettuuteen niin sanotuista ”mumblecore”-elokuvista, joka on indie-elokuvien realistiseen ilmaisuun pyrkivä, improvisatorinen pienen budjetin alalaji. Hän toimi niissä sekä näyttelijänä että yhtenä käsikirjoittajista ja ohjaajista.

Vuonna 2017 sai ensi-iltansa Gerwigin varsinainen esikoisohjaus Lady Bird. Elokuva palkittiin parhaan musikaali- tai komediaelokuvan Golden Globella ja se sai myös viisi Oscar-ehdokkuutta mukaan lukien Gerwigin ehdokkuudet parhaasta ohjauksesta ja alkuperäisestä käsikirjoituksesta. Gerwig on viides nainen, joka on saanut parhaan ohjauksen Oscar-ehdokkuuden.

Valikoitu filmografia[edit | edit source]

Lähteet[edit | edit source]

  1. Lehtonen, Veli-Pekka: "Toivon että olisin enemmän kirjoittaja kuin näyttelijä", sanoo tulevaisuuden suureksi filmitähdeksi povattu Greta Gerwig HS:n haastattelussa. Helsingin Sanomat, 20.10.2013. (vain tilaajille).

Aiheesta muualla[edit | edit source]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Greta Gerwig