Pikku naisia

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli kertoo Louisa May Alcottin romaanista. Muita merkityksiä luetellaan täsmennyssivulla.
Pikku Naisia
Little Women, or Meg, Jo, Beth and Amy
Houghton AC85.Aℓ194L.1869 pt.2aa - Little Women, spines.jpg
Alkuperäisteos
Kirjailija Louisa May Alcott
Kieli englanti
Julkaistu 1868–1869
Suomennos
Kustantaja WSOY
ISBN 9789510203941
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Pikku naisia (engl. Little Women, or Meg, Jo, Beth and Amy) on Louisa May Alcottin kirja neljästä sisaruksesta ja heidän elämästään 1860-luvun Yhdysvalloissa. Teos ilmestyi Yhdysvalloissa kahdessa osassa vuosina 1868 ja 1869. Yhdessä osassa se julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1880.

Pikku naisia on erittäin rakastettu tyttökirjallisuuden klassikko, joka on käännetty monille eri kielille. Romaani perustuu Alcottin omaan lapsuuteen Bostonin lähistöllä. Pikku naisten Jo kuvaa kirjailijaa itseään. Kirjasta on ilmestynyt useita elokuvaversioita, muun muassa vuosina 1918, 1933, 1949, 1978, 1994 ja 2001.

Kirjan jatko-osia ovat Pikku miehiä ja Plumfieldin pojat. Suomessa teos julkaistiin kahdessa osassa, joista jälkimmäisen nimi oli Viimevuotiset ystävämme.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pikku naisia kertoo Marchin perheen neljän tytön vuodesta isän sotiessa Yhdysvaltain sisällissodassa. Perheen äiti on hyvin järkevä ja kiltti nainen, ja auttaa tyttäriään selviämään vuodesta ja pääsemään ylitse omista huonoista puolistaan.

Kirjan alussa Jo, perheen rasavilli, tutustuu naapurissa asuvaan rikkaaseen Laurieen, josta tulee heidän hyvä ystävänsä. Kirjan aikana tytöt joutuvat monenlaisiin kommelluksiin ja joutuvat kokemaan koviakin kolauksia elämässään.

Tärkeimmät henkilöhahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Meg – Perheen vanhin, kuusitoistavuotias, tyttö, äidillinen ja siveä nuori neito, joka on hyvin kaunis. Meg on ottanut Amyn suojatikseen ja auttaessaan tätä yrittää itsekin päästä turhamaisuudestaan.
  • Jo – ”Perheen mies” isän ollessa poissa. Jo on viisitoistavuotias ja hyvin poikamainen, iloinen ja kekseliäs. Hänen suuri intohimonsa on kirjoittaminen. Kovasta luonteestaan huolimatta Jo on kuitenkin hyvin läheinen herkän Beth-siskon kanssa.
  • Beth – ”Pikku tyvene”. Kolmetoistavuotias, avarakatseinen ja hyväsydäminen tyttö, joka auttaa kaikessa, minkä taitaa. Beth on luonteeltaan hyvin ujo ja herkkä, ja aivan kuin pieni enkeli. Beth on hyvin musikaalinen ja rakastaa pianon soittoa.
  • Amy – Nuorimmainen, kaksitoistavuotias pikku neiti, joka on hieman itsekäs, mutta pohjimmiltaan hyväsydäminen. Amy on turhamainen, mutta yrittää päästä siitä ylitse. Hän on taiteellisesti lahjakas.
  • Laurie – Naapurissa asuva rikas poika, joka ystävystyy samanikäisen Jon kanssa. Laurie on useimmiten hyväkäytöksinen ja hyvin mukava nuori mies, joka pitää kovasti kaikista Marchin tytöistä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikiaineisto
Wikiaineistossa on lähdetekstiä aiheesta:
Little Women (englanniksi)