UN Women

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
UN Women
ONU Femmes
ONU Mujeres
Unwomen logo english.png
Perustettu 2011
Tyyppi YK:n erityisjärjestö
Toimiala naisten oikeudet
Päämaja YhdysvallatNew York,Yhdysvallat
Viralliset kielet englanti,ranska,espanja
pääjohtaja Phumzile Mlambo-Ngcuka ( Etelä-Afrikka)
Aiheesta muualla
www.unwomen.org/

Yhdistyneiden kansakuntien tasa-arvojärjestö eli UN Women (engl. United Nations Entity for Gender Equality and the Empowerment of Women) on Yhdistyneiden kansakuntien tasa-arvojärjestö. Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokous perusti UN Womenin heinäkuussa 2010. Järjestön toiminta alkoi 1. tammikuuta 2011. Sen tarkoituksena on auttaa YK:n jäsenmaita vauhdittamaan sukupuolten tasa-arvoa ja naisten voimaannuttamista. Tällä hetkellä järjestöllä on ohjelmia ja hankkeita 75 kehitysmaassa[1].

UN Womenin perustaminen sai alkunsa osana YK:n uudistamista. Periaatteena oli yhdistää voimavarat ja mandaatit maksimaalisen tehokkuuden saavuttamiseksi. Uusi toimielin rakentuu YK:n naisten kehitysrahaston Unifemin sekä kolmen muun vanhan elimen pohjalle.

UN Womenin päämaja on New Yorkissa. Järjestön pääjohtajana toimii YK:n alipääsihteeri Phumzile Mlambo-Ngcuka.

Toiminnan alat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

UN Women toimii tasa-arvon ja naisten oikeuksien vahvistamisen puolesta kaikilla osa-alueilla. Toiminnalle on määritelty viisi kiireellistä toimintaa vaativaa prioriteettia sekä kaksi muuta fokusaluetta.

Prioriteetit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Naisten johtajuus ja osallistuminen päätöksentekoon yhteiskunnassa
  2. Naisten taloudellinen voimaannuttaminen
  3. Naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan ehkäiseminen
  4. Naisten osallistuminen rauhanrakennukseen ja konfliktien jälkeiseen jälleenrakennukseen
  5. Tasa-arvoasioiden saattaminen keskeisiksi kysymyksiksi päätöksentekoon, suunnitelmiin ja budjettien laatimiseen

Vuosituhattavoitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

UN Women toimii ympäri maailmaa YK:n vuosituhattavoitteiden saavuttamiseksi tiedottamalla vuosituhattavoitteista, osallistumalla tavoitteiden edistymisen arviointiin sekä suoraan parantamalla naisten mahdollisuuksia ohjelmiensa kautta. UN Womenin mukaan kaikkien vuosituhattavoitteiden saavuttaminen on riippuvaista sukupuolten tasa-arvon toteutumisesta. UN Womenin työ vuosituhattavoitteiden saavuttamiseksi keskittyy erityisesti tasa-arvoon, nälän ja köyhyyden poistamiseen, hiv/aidsin vastaiseen taisteluun ja kestävän kehityksen rakentamiseen ottamalla naiset mukaan ilmastonmuutoksen torjumiseen.

Ihmisoikeudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

UN Womenin tavoitteena on sukupuolten välinen tasa-arvo, jossa miehillä ja naisilla on yhtäläiset oikeudet. UN Womenin ihmisoikeustyötä määrittävät Pekingin naisten maailmankonferenssin sopimus ja toimintaohjelma (1995) sekä kaikkinaisen naisten syrjinnän poistamista koskeva yleissopimus (Convention on the Elimination of All Forms of Discrimination against Women, CEDAW). Yleissopimus toimii perustana naisten ja miesten välisen tasa-arvon saavuttamiselle ja sisältää valtioille suunnatun toimintaohjelman tasa-arvoon liittyvien oikeuksien takaamiseksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]