UNAIDS

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

UNAIDS on YK:n HIV/AIDS-ohjelma. Ohjelman nimi on lyhenne englanninkielisistä sanoista Joint United Nations Programme on HIV and AIDS. Vuonna 1996 perustetun ohjelman tehtävänä on HIV-tartuntojen ja AIDSin vastainen toiminta. Järjestö toimii n. 150 eri maassa. Sen tukijärjestöihin kuuluvat mm. WHO, Unicef, Maailmanpankki ja Unesco.

Tehtävä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ohjelman ensisijainen tehtävä on johtaa aidsin vastaista toimintaa maailmanlaajuisesti. Se luo yleiset toimintalinjat aidsin vastaiselle toiminnalle, koordinoi tukijajärjestöjensä toimintaa alalla ja antaa niille teknistä apua.

Vuonna 2002 valmistuneen arviointiraportin mukaan UNAIDS:n työ maailmanlaajuisella tasolla on onnistunut hyvin, mutta maatasolla tulokset ovat jääneet heikommiksi. Tiedon lisääntyminen ei ole vaikuttanut ihmisten käyttäytymiseen toivotulla tavalla. Tämän huomioon ottaminen tulevassa toiminnassa on suuri haaste, samoin uuden maailmanlaajuisen rahoitusjärjestelmän aikaansaaminen.

Rahoitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

UNAIDSin jäsenvaltiot rahoittivat sen toimintaa 118 miljoonalla eurolla. Suomen rahoitus vuodelle 2005 oli yhteensä seitsemän miljoonaa euroa, josta Suomi rahoitti UNAIDSin ”Global Coalition on Women and AIDS” -ohjelmaa miljoonalla eurolla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]