Yhdistyneiden kansakuntien kauppa- ja kehityskonferenssi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Yhdistyneiden kansakuntien kauppa- ja kehityskonferenssi[1] (UNCTAD, engl. United Nations Conference on Trade and Development) on vuonna 1964 perustettu pysyvä hallitustenvälinen toimielin, joka on keskeisin YK:n yleiskokouksen kauppaa, investointeja ja kehitystä käsittelevä osa.

Järjestön tavoitteena on maksimoida kauppa-, investointi- ja kehitysmahdollisuudet kehitysmaille ja auttaa niitä integroitumaan maailman talouteen tasa-arvoiselta pohjalta. Järjestö luotiin kehitysmaiden kansainvälisiä markkinoita, monikansallisia yhtiöitä sekä rikkaiden ja köyhien maiden eriarvoisuutta koskevien huolien pohjalta. Uusi kansainvälinen talousjärjestys oli UNCTADiin liitetty laajamittainen talouspoliittinen ohjelma 1970-luvulla.[2]

Nykyään UNCTADissa on 191 jäsentä. Sen päämaja sijaitsee Genevessä. Työntekijöitä on 400 ja vuosittainen budjetti oli vuoden 2008 paikkeilla noin 50 miljoonaa dollaria[3].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. YK-sanasto Suomen YK-liitto. Viitattu 25.10.2016.
  2. Koponen, Juhani: Mikä oikein on UKTJ?. Helsingin Sanomat, 6.5.1979, s. 25. Näköislehden aukeama (tilaajille).
  3. Haapanen, Lauri: UNCTAD - tila avoimelle keskustelulle? Maailman Kuvalehti. 2.4.2008. Viitattu 28.9.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä järjestöön, yhdistykseen tai organisaatioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.