Neitsytsaaret

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Neitsytsaaret
Neitsytsaarten keski- ja länsiosien kartta
Neitsytsaarten keski- ja länsiosien kartta
Merialue Atlantti
Suurin saari Saint Croix
Pinta-ala 653 km²
Valtio
Valtio Yhdistynyt kuningaskunta, Yhdysvallat
Territorio Brittiläiset Neitsytsaaret, Yhdysvaltain Neitsytsaaret
Väestö
Väkiluku 141 000
Asutuskeskukset Charlotte Amalie, Road Town

Neitsytsaaret on Pieniin Antilleihin kuuluva saaristo Karibianmerellä, joka jakautuu hallinnollisesti kahteen osaan. Idässä on Yhdistyneelle kuningaskunnalle kuuluvat Brittiläiset Neitsytsaaret, ja tämän länsipuolella Yhdysvalloille kuuluvat Yhdysvaltain Neitsytsaaret. Joissain ryhmittelyissä Puerto Ricoon kuuluvat läntisimmät saaret (Espanjan Neitsytsaaret) katsotaan omaksi, kolmanneksi osakseen Neitsytsaaria.

Neitsytsaarten jako kolmeen osaan: oikealla Brittiläiset Neitsytsaaret (sininen väri), keskellä Yhdysvaltain Neitsytsaaret (punaisella) ja vasemmalla Espanjan Neisytsaaret (vihreällä).

Kristoffer Kolumbus löysi saaret vuonna 1493 ja antoi niille nimen Santa Ursula y las Once Mil Vírgenes (”Pyhä Ursula ja yksitoistatuhatta neitsyttä”). Nykyisin niihin viitataan vain nimellä Neitsytsaaret. Saarien alkuperäisasukkaita olivat karibit.

Myöhemmin saaria asuttivat Afrikasta sokeripelloille työvoimaksi tuodut orjat. Sokeripeltoja ei enää ole, mutta orjien jälkeläiset asuvat yhä alueella jakaen saman kulttuurin muun Karibianmeren englanninkielisen väestön kanssa. Tärkein tulonlähde on matkailu.

Sekä Brittiläisillä että Yhdysvaltain Neitsytsaarilla on käytössä vasemmanpuoleinen liikenne Yhdistyneen kuningaskunnan tapaan, mutta rahayksikkö on Yhdysvaltain dollari.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä saariin tai saaristoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.