Polyamoria

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Purppurainen Möbiuksen nauha, Joreth InnKeeper.

Polyamoria on ajattelu- ja elämäntapa, jossa henkilöllä voi olla yhtäaikaisesti useampi seksuaalisia tai romanttisia piirteitä sisältävä ihmissuhde. Kunkin ihmisen polyamoriset suhteet ovat hänen kaikkien kumppaniensa osapuolten tuntemia ja hyväksymiä.

Tämän ajattelu- tai elämäntavan omakseen kokevat ihmiset määrittelevät itsensä usein polyamorisiksi. Polyamorisista ihmisistä voidaan käyttää typistettyä sanamuotoa "poly". Polyamorisia suhteita pidetään usein moniavioisuutena, vaikka moniavioisuus on ilmiönä laajempi ja termillä toisaalta viitataan lähinnä avioliitonomaisiin olosuhteisiin liittyviin tai johtaviin seksuaalikäyttäytymisen muotoihin perinteisen parisuhdekontekstin ulkopuolella. Polyamoria-käsite korostaa myös rakkaussuhteiden romanttista ulottuvuutta ja ihmissuhteiden laadullista moninaisuutta.

Polyamorisia suhteita on monenlaisia: kolmen tai useamman ihmisen välisistä suljetuista seurustelusuhteenomaisista suhteista seksuaalisuutta, rakkautta ja hellyyttä jakaviin ystäväverkostoihin.

Osa polyamorisiksi itsensä kokevistä elää kuitenkin kahdenvälisissä suhteissa tai yksin. Osalla polyamorisista ihmisistä on useampi seurustelusuhteentapainen suhde tai yksi seurustelusuhde ja lisäksi avoimia, vapaita seksisuhteita.

Polyamoriset suhteet voivat olla joko avoimia tai suljettuja. Suljetun suhteen osapuolet ovat keskenään sopineet, että suhteen ulkopuolisia seksuaalisia tai romanttisia suhteita ei harrasteta. Avoimessa suhteessa sopimusta ei ole.

Joissain polyamorisissa suhteissa on käytäntönä että suhteeseen voidaan ottaa uusia ihmisiä tai joku osapuolista voi ottaa uuden kumppanin, mikäli kaikki suhteen osapuolet hyväksyvät tämän.

Polyamoriassa avoimuudella on oleellinen merkitys. Avoimuus merkitsee, että kaikki osapuolet tietävät, mistä on kysymys ja kukaan ei kuvittele olevansa perinteisessä suljetussa kahdenvälisessä suhteessa.

Polyamoria asettuu vastakkain kulttuurin yleisen normijärjestelmän kanssa, jonka mukaisesti kaikkien oletetaan haluavan ja lopulta päätyvän kahdenväliseen, suljettuun parisuhteeseen. Kahden rakastavaisen välinen parisuhde on yhteiskunnassa ihanne ja normi. Tämänkaltaisessa parisuhdeajattelussa parisuhteen ulkopuolinen rakastuminen ja seksuaalisuus ovat paheksuttuja ja kiellettyjä. Tämä heijastuu myös paheksuntaan, jota jotkut ilmaisevat polyamoriaa kohtaan elämäntapana.

Eräs polyamorisesta ajattelusta kehittynyt ajattelu- ja elämäntapa on ihmissuhdeanarkia, jossa erilaisten ihmissuhteiden välille ei tehdä muodollista eroa. Ihmissuhdeanarkistit eivät siis välttämättä erottele toisistaan ystäviä, kumppaneita ja rakastajia, vaan kaikkiin suhteisiin suhtaudutaan dynaamisina ja kehittyvinä. Ihmissuhdeanarkiassa tärkeää on molemminpuolisuuden periaate: me teemme yhdessä nimenomaisesti ja vain asioita, joita molemmat haluavat, siinä ovat suhteemme rajat.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]