Starman (DC Comics)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Starman on nimitys usealle DC Comicsin sarjakuvissa esiintyneelle hahmolle. Hahmo esiintyi ensimmäisen kerran Adventure Comics #61 numerossa huhtikuussa 1941 ja hänet loivat Gardner Fox ja Jack Burnley.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen Starman oli Theodore Henry "Ted" Knight niminen tiedemies ja astronomi, joka pukeutuu punaisen ja vihreän viittaiseen asuun, jonka päällä on kypärä, jonka päällä on evä. Hän käyttää painovoimasauvaa (myöhemmin kosmista sauvaa), jonka avulla hän voi lentää ja manipuloida energiaa, toisinaan samalla tavalla kuin Vihreän Lyhdyn voimasormus. Starmanina hänellä on kyky lentää, projisoida tähtien energiapurkauksia, valoa ja lämpöä, luoda voimakenttiä ja yksinkertaisia ​​energiarakenteita sekä levitoida esineitä. Hän oli FBI:n toistuva liittolainen ja Justice Society of America -järjestön jäsen suuren osan 1940-luvulta ja palveli muiden tuon ajan mysteerimiesten tavoin sodan ajan All-Star Squadronissa. Vuonna 1942 Ted värväytyy Yhdysvaltain armeijan ilmavoimiin ja palvelee hyvin lyhyen aikaa lentäjänä toisen maailmansodan aikana. Myöhemmin hän naisystävänsä Doris Leen kuoleman ja atomipommin keksimisen seurauksena sai hermoromahduksen ja joutui mielisairaalaan. Tämän seurauksena Doctor Mid-Nite Charles McNider toimi lyhyen aikaa hänen seuraajanaan seuraavana Starmanina. Myöhemmin Tedin pojat David Knight ja Jack Knight perivät isänsä roolin uutena Starmanina. Ted myöhemmin kuoli taistelussa Mistiä vastaan. Myöhemmin Tedin keksimät kosminen sauva ja kosminen vyö, joita Jack Knight käytti Starmanina ollessaan päätyivät myöhemmin Courtney Whitmorelle, josta tuli Stargirl niminen supersankaritar. Myöhemmin Jack Knightin pojasta Farris Knightista tuli tulevaisuuden Starman ja Justice Legion Alphan jäsen DC One Million tarinassa marraskuussa 1998.

Starmanin nimeä on käyttänyt myös Mikaal Tomas niminen alien Talok III planeetalta, joka esiintyi 1st Issue Special #12 lehdessä maaliskuussa 1976 ja hänet loivat Gerry Conway ja Mike Vosburg. Mikaal alunperin lähetettiin valloittamaan maapallo, mutta hän kääntyi omaa kansaansa vastaan ja ryhtyi sankariksi. Hänellä on sininen iho, ja hänellä oli alun perin jaloissaan Mister Miracle -tyyliset lentolevyt, jotka antoivat hänelle mahdollisuuden lentää, ja kaulassa äänikristallia sisältävä medaljonki. Jalokivi uppoutui lopulta hänen rintaansa ja antaa hänelle mahdollisuuden polttaa energiaa. Hän on toiminut Oikeuden Puolustajien liittolaisena ja on Congorilla nimisen sankarin hyvä ystävä.

Adventure Comics #467 numerossa tammikuussa 1980 esiintyi Prince Gavyn niminen supersankari, joka käytti Starman nimeä ja jonka loivat Paul Levitz ja Steve Ditko. Gavyn on kotoisin planeetalta Kranaltine (jota hänen kansansa kutsuu myös Throneworldiksi) ja hän on tähtienvälisen monarkian kuninkaallisen perheen jäsen, jota kutsutaan Crown Imperialiksi. Gavyn saa selville vanhemman sisarensa melkein tapettua hänet, että hänellä on mutanttikyky absorboida ja käsitellä tähtien säteilyä. Sen jälkeen hänelle annetaan olkaimet ja sauva, joiden avulla hän voi kanavoida ja hallita kehonsa energiaa, jolloin hän voi lentää ja luoda energiaräjähdyksiä. Muukalaisen viisaan M'ntorrin ohjaama Gavyn kehittyy jaloksi, ystävälliseksi sankariksi, joka on päättänyt suojella elämää ja lopettaa sorron. Salaperäinen mystikko M'ntorr antoi Gavynille jalokivirannekkeet ja sauvan, mikä antoi hänelle mahdollisuuden kanavoida kosmiset voimansa kykyyn lentää tähtienvälisiä etäisyyksiä ja ampua energiasalamoita. Hän piti todellisen henkilöllisyytensä salassa jonkin aikaa valtakunnan naamioituneena suojelijana, kun hänen sisarensa murhattiin vain vuoden kuluttua tämän hallituskaudesta, ja hänestä tuli heidän kansansa uusi hallitsija.

Starman (vol. 1) #1 lehdessä lokakuussa 1988 esiintyi Will Payton niminen supersankari, joka käytti Starmanin nimeä ja jonka loivat Roger Stern ja Tom Lyle. Payton sai itselleen kyvyn lentää, muuttaa muotoaan ja ampua energiapurkauksia käsistään sen jälkeen, kun häneen osui energiaisku satelliitista avaruudessa. Hän oli parikymppinen ja työskenteli aikakausilehden kopiotoimittajana. Lyhyestä urastaan ​​huolimatta hän saavutti hyvän maineen muiden sankarien joukossa, jopa auttaen Teräsmiestä joissain tilanteissa, kuten auttaen häntä lataamaan itsensä sen jälkeen, kun kohtaaminen Parasiitin kanssa vei suurimman osan hänen aurinkoenergiastaan, ja hän esiintyi Teräsmiehenä, kun Lex Luthor Mr Mxyzptlkin luoman punaisen kryptoniitin avulla oli vienyt tämän voimat (vaikka hänen oli pakko lähteä toipumaan loukkaantuessaan yhteenotossa pahan neron Thaddeus Killgraven kanssa). Payton myöhemmin silminnähden kuoli taistelussa Eclipsoa vastaan.

1990-luvun Starman-sarja paljasti, että hänen kohtalonsa oli erilainen kuin aiemmin uskottiin. Salaperäinen energiasalama, joka syötti Paytoniin hänen kosmisia kykyjään, paljastettiin olevan avaruusolio prinssi Gavyn, joka käytti myös nimeä Starman, olemus. Tällä hetkellä on epäselvää, sulautuivatko kaksi miestä, Gavyn ja Payton yhdeksi olennoksi yhteisten muistojen kera, vai tappoiko Paytonin häneen osunut salama ja korvattiinko Gavynin olemus.

Starmanin nimeä ovat käyttäneet myös Thom Kallor niminen Avaruussankarien legioonan jäsen, joka tunnetaan paremmin nimellä Starboy eli Kosminen poika ja Victor Sono niminen Jonah Hexin liittolainen.

Muussa mediassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]