Kjell Hallbing

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kjell Hallbing

Kjell Hallbing (s. 5. marraskuuta 1934 Bærumissa, k. 6. toukokuuta 2004 Tønsbergissa) oli norjalainen kirjailija.

Hallbing kirjoitti elämänsä aikana yhteensä 160 kirjaa, joista suosituimmiksi nousivat Louis Masterson -salanimellä kirjoitetut, Texas Rangerista ja myöhemmin liittovaltion šeriffistä Morgan Kanesta kertovat lännenkirjat. Kaiken kaikkiaan Morgan Kane -kirjoja ilmestyi 83 (joista suomennettu 80). Hän on käyttänyt myös salanimiä Ward Cameron, Leo Manning, Lee Morgan ja Colin Hawkins sekä omaa nimeään.

Hallbing aloitti kirjoittamisen harrastuksena pankkityönsä ohessa, mutta myöhemmin siitä tuli hänelle täysipäiväinen ammatti. Hänen ensimmäinen kirjansa oli vuonna 1961 omalla nimellään julkaistu teos Ubåt-kontakt, ja samana vuonna hän kirjoitti myös ensimmäisen Villiin länteen sijoittuvan teoksen Portrett av en revolvermann.

Hallbing on Norjan kaikkien aikojen suosituin kirjailija. Hänen teoksiaan on myyty kaikkiaan yli 22 miljoonaa kappaletta, joista Morgan Kane -kirjoja jo yksistään Norjassa yli 11 miljoonaa. Teoksia on julkaistu muun muassa Ruotsissa, Suomessa, Tanskassa, Islannissa, Puolassa, Saksassa, Espanjassa, Ranskassa, Alankomaissa ja Isossa-Britanniassa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]