Pieni suuri mies

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Pieni suuri mies (engl. Little Big Man) on vuonna 1970 kuvattu, Arthur Pennin ohjaama veijaritarinamainen lännenelokuva, joka kuvaa lännen valloituksen historiaa kriittisesti ja myyttejä purkaen. Elokuva perustuu Thomas Bergerin romaaniin. Elokuvassa 121-vuotias Jack Crabb (Dustin Hoffman) kertoo historiantutkijalle elämänvaiheistaan. Elokuva pyörii cheyenneintiaanien ja heidän kulttuurinsa tuhon ympärillä. Lopussa on kuvattu Little Bighornin taistelu. Keskeisessä osassa esiintyviä todellisia henkilöitä ovat Wild Bill Hickok ja George Armstrong Custer. Pieni suuri mies menestyi kaupallisesti.

Todellisuudessa elänyt Pieni Suuri Mies (toiselta nimeltään Hyökkäävä Karhu) oli lakotaintiaani, jolla ei nimen ja Little Bighornin taisteluun osallistumisen lisäksi ole muuta yhteistä elokuvan päähenkilön kanssa. Sen sijaan Curly-niminen crow-intiaani oli Custerin tiedustelijana samantapaisessa tehtävässä kuin Jack Crabb elokuvassa.[1]

Elokuvan pääosia esittävät Dustin Hoffman, Faye Dunaway, Chief Dan George, Martin Balsam, Richard Mulligan ja Cal Bellini. Elokuvan jälkeisissä haastatteluissa Hoffman sanoi karjuneensa suoraa huutoa tunnin ajan, jotta hänen äänensä kuulostaisi 121-vuotiaalta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Daniel L. Thrapp: Encyclopedia of Frontier Biography University of Nebraska Press, 1988, s. 357.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.