Lucky Luke

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Lucky Luke
Harikalar Diyari RedKit 05983 nevit.jpg
Luoja(t) Morris
Ensiesiintyminen Spirou (7. joulukuuta 1946)
Oikea nimi Lucky Luke
Status aktiivinen
Voimat ampuu varjoaan nopeammin
Suhteet

Lucky Luke on alun perin belgialaisen Morrisin (oikea nimi Maurice de Bevere) piirtämä ja kirjoittama sarjakuva, joka sijoittuu villiin länteen. Myöhemmin kirjoittajana toimi pitkään René Goscinny. Nykyisin sarjakuvaa piirtää ranskalainen taiteilija Achdé.

Lucky Luke ampuu nopeasti ja tarkasti, mutta ei uuteen sarjakuvajakelijaan siirryttyään ole haavoittanut tai tappanut ketään (paitsi vuoden 1956 seikkailussa Phil Defer). Hän ampuu varjoaankin nopeammin ja tuhoaa vihollisensa aseistuksen ampumalla pistoolin pois tämän kädestä tai luodin vihollisen aseen piipusta sisään. Joskus Luke tyytyy yksinkertaisempaan keinoon, eli ampuu vihollisen pistooleista iskurit tai nöyryyttää vastustajaansa ampumalla vihollisen henkselit poikki niin että housut tipahtavat kintuille. Albumien lopussa Lucky Luke tyypillisesti poistuu auringonlaskuun laulaen ”I'm a poor lonesome cowboy, and a long way from home...”

Ensimmäinen albumi Arizona / La mine d’or de Dick Digger julkaistiin Ranskassa 1947. Ensimmäisissä albumeissa näkyi Disneyn vaikutus. Kaikki albumit on julkaistu myös suomeksi.

Suomessa lyhyitä Lucky Luke -sarjakuvia on julkaistu albumeiden lisäksi Mustanaamio-sarjakuvalehdessä. Lucky Lukelle on tehty myös kolme rinnakkaissarjaa: Kid Lucky, Rantanplan sekä Daltonit.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lucky Lukesta tuttuja hahmoja ovat sankarin lisäksi hevonen Jolly Jumper, pelokas ja varjoaankin tyhmempi koira Rantanplan sekä sarjakuvan kestokonnat Daltonin veljekset (joilla on todellinen esikuva). Daltonin veljekset: Joe, Jack, William ja Averell. Jokainen on tässä järjestyksessä toistaan päätään pidempi. Averellilla on aina nälkä, Joe on nelikon aggressiivisin, Jack on viinaan menevä asehullu ja William taas valepukeutumisen kuningas.

Albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lucky Lukesta on tehty useita piirrosfilmejä sekä neljä näyteltyä elokuvaa.

Televisiosarjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näyteltyjä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Lucky Luke.
Tämä sarjakuvaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.