Daltonin veljekset

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee yhdysvaltalaisia rikollisia. Muita merkityksiä on täsmennyssivulla.
Vasemmalta oikealle: Powers, Bob Dalton, Grat Dalton ja Dick Broadwell.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Daltonin veljekset eli Frank (1859–1887), Grat (1861–1892), Bill (1866–1894) Bob (1869–1892) ja Emmett (1871–1937) Daltonit olivat kuuluisia yhdysvaltalaisia, jotka asuivat Villissä lännessä 1800-luvun lopulla. Neljä nuorinta heistä kuului myöhemmin rikollisjoukkoon. Nykyaikana he ovat tunnettuja lähinnä Lucky Luke -sarjakuva-albumeista, joissa esiintyvät heidän kuvitteelliset serkkunsa.

Daltonien perhe oli kotoisin "Jackson Countysta", Missourista. Veljesten isä, Lewis Dalton, oli saluunanpitäjä ja heidän äitinsä oli Adeline Younger. Perheellä oli 15 lasta, joista 13 eli aikuiseksi.

Lainvalvojana toiminut Frank sai surmansa virantoimituksessa 1887. Luultavimmin kostaakseen veljensä kuoleman Grat, Bill, Bob ja Emmett ryhtyivät lainvalvojiksi. Vuonna 1890 he kuitenkin ryhtyivät rikollisiksi. Bob oli veljeksistä hurjin; hänen tiedetään varmasti tappaneen miehen ensimmäistä kertaa ollessaan 19-vuotias. Hän oli tuolloin virantoimituksessa. Uhri oli kuitenkin myös yrittänyt valloittaa Bobin tyttöystävää, mikä on saattanut vaikuttaa tekoon.

Kun veljesten ura rikollisina alkoi, Bob palkkasi lisää väkeä joukkoihinsa; Daltonien jengiin liittyivät George "Bitter Creek" Newcomb, Bill McElhanie ja "Blackfaced Charley" Bryant. Grat Dalton oli vierailemassa veljensä Billin luona Kaliforniassa, kun jengi koottiin, mutta hän liittyi siihen myöhemmin ja toi mukanaan Bill Doolin, Dick Broadwellin ja Bill Powersin. Heidän ensimmäinen ryöstökohteensa oli Uudessa Meksikossa sijaitsevan Silver Cityn pelitalo.

Vuonna 1891, pian Bob Daltonin jengiin liittymisen jälkeen, tapahtui junaryöstö, josta syytettiin Daltoneita. Todisteita oli vähän, mutta Grat saatiin pidätetyksi ja tuomituksi ja hänet lähetettiin vankilaan 20 vuodeksi. Junamatkalla vankilaan Grat pakeni varastettuaan avaimet nukkuvalta vartijalta.

Daltonien veljekset olivat nyt lainsuojattomia. He ryöstelivät pääasiassa junia ja hevosia.

Bob Dalton halusi kuitenkin jäädä muistettavaksi. Hänen ehdotuksestaan Daltonit päättivät ryöstää kaksi pankkia samanaikaisesti. Pankeiksi valittiin "C.M. Condon & Company's Bank" ja "First National Bank", jotka molemmat olivat Coffeyvillessa, Kansasissa. Daltonit olivat tunnettuja, joten välttääkseen huomatuksi tulemisen he naamioituivat tekoparroin. Tämä ei kuitenkaan auttanut. Paikalliset ihmiset tunnistivat lainsuojattomat.

Pankkivirkailija hidasteli ryöstösaaliin antamisessa, jonka aikana paikalliset ihmiset ehtivät aseistautua. Kun Daltonien jengi poistui pankeista, alkoi tulitus, jonka aikana kaupungin sheriffi Charles Connelly sai surmansa. Taistelussa surmansa saivat myös Grat Dalton, Bob Dalton, Dick Broadwell ja Bill Powers. Emmett Daltoniin osui 23 luotia, mutta hän selvisi kuin ihmeen kaupalla. Hän kuoli vuonna 1937.

Bill Doolin, "Bitter Creek" Newcomb ja Charlie Pierce olivat ainoat jengiin jääneet jäsenet. Kukaan heistä ei kuitenkaan tunnustanut osallistuneensa Coffeyvillen ryöstöön. Kuitenkin epäillään, että ryöstöön olisi osallistunut "kuudes mies", joka piteli hevosia. Tällöin joku heistä olisi ollut kaupungissa ryöstön aikana.

Nykyajan Daltonit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Lucky Luke -sarjakuvat alkoivat ilmestyä vuonna 1947. ”Daltonin veljekset” ovat sarjakuvassa seikkailevia rosvoja.
  • Euran Daltonit” on nimitys, jolla Suomessa tunnetaan rikoksia Euran lähiseuduilla tehneet Koistisen veljekset Leevi, Erkki, Pekka ja Lasse.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]