Roope Ankan elämä ja teot 2

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Roope Ankan elämä ja teot 2
The Life and Times of Scrooge McDuck Companion
Alkuperäisteos
Kirjailija Don Rosa
Kuvittaja Don Rosa
Genre Sarjakuva
Suomennos
Kustantaja Sanoma Magazines Finland
Julkaistu 2007
Ulkoasu Kovakantinen
Sivumäärä 224
ISBN 978-951-32-2313-7
Sarja: Don Rosan suomennoskokoelmat
Edeltävä Musta Ritari
Seuraava Kolmen caballeron paluu
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Roope Ankan elämä ja teot 2 (The Life and Times of Scrooge McDuck Companion) on Don Rosan kirjoittama ja piirtämä sarjakuvien kokoelma Roope Ankan elämän eri vaiheista. Se on jatko-osa hänen Roope Ankan elämä ja teot -kirjalleen.

Kirjan tarinat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.
  • Luku 0: Ensilantin tarina (Of Ducks and Dimes and Destinies)

Tarinassa Milla Magia käyttää aikakynttilää päästäkseen Roopen menneisyyteen ja saadakseen Roopen ensilantin jo ennen kuin tämä edes on ansainnut sitä. Milla kuitenkin sotkee menneisyyttä niin, että hän itse asiassa antaa Roopelle ensilantin. Rosa on myöhemmin sanonut, että tämä tarina ei sotke Roopen menneisyyttä mitenkään, eli Roope saa ensilanttinsa Ruupertilta, jonka saappaat hän kiillottaa. Kiinnostavana yksityiskohtana Rosa on piirtänyt joitakin ruutuja samalla tavalla kuin tarinassa "Klaaninsa viimeinen", mutta vain eri kuvakulmasta. Tosin tämä tarina valmistui ennen tarinaa "Klaaninsa viimeinen".

  • Luku 3B: Cutty Sarkin cowboykapteeni (The Cowboy Captain of Cutty Sark)

Luku kertoo Roopen lehmipoika-ajasta, jolloin hän matkusti Cutty Sark -purjelaivalla Jaavalle tarkoituksenaan myydä palkintokarjaansa paikalliselle ruhtinaalle. Kilpaileva ruhtinas ryöstää Roopen, ja hän herää pökerryksissä viidakosta. Siellä hän kuitenkin tapaa ystävänsä Petteri Pelottoman, joka on keksinyt uuden vallankumouksellisen keksinnön: "A.U.T.O:n". Sillä he rymistelevät takaisin kaupunkiin ja sen satamaan. Roope houkuttelee laivan kapteenin ajamaan varkaita takaa, ja tämä suostuu. Tehtävää hankaloittaa kuitenkin eräällä Jaavan saarella sattuva voimakas räjähdys, Krakatau-tulivuoren purkaus, joka esimerkiksi nostattaa suuren hyökyaallon ja tiputtelee laavakiviä ihmisten niskoihin. Roope tosin ratsastaa laavakiviä pitkin ja saa varkaat kiinni. Roope myy karjansa suuresta summasta, mutta hän menettää kaiken omaisuutensa sakkoihin, jotka hän saa A.U.T.O:lla aiheuttamastaan sekasorrosta.

  • Luku 6B: Hämäyksen hurrikaani (The Vigilante of Pizen Bluff)

Roope eksyy matkallaan Buffalo Billin villin lännen sirkukseen, jossa Roopen Hiidenkirnu-setäkin työskentelee. Daltonin veljekset ryöstävät sirkuksen, ja samalla Hiidenkirnu menettää koko omaisuutensa. Rosvoja lähtee etsimään seurue, johon kuuluvat Roope, Hiidenkirnu, Buffalo Bill, Annie Oakley, Phineas T. Barnum sekä Geronimo-intiaani. Luonnollisesti Hiidenkirnu ja Buffalo Bill ryntäävät suoraan ansaan, ja Roopen on pelastettava tilanne. Hän piekseekin Daltonin veljekset perusteellisesti, sillä nämä käyttävät aseinaan villin lännen sirkuksesta varastamiaan aseita, joissa on paukkupanokset. Tarinan lopussa Roope tajuaa, että hänen leikekirjaansa liimatussa villin lännen sirkuksen julisteessa on kääntöpuolella kuuluisan Hollantilaisen kaivoksen kartta. Tämä toimii pohjana Rosan tarinassa "Hollantilaisen salaisuus".

  • Luku 8B: White Agony Creekin vanki (The Prisoner of the White Agony Creek)

White Agony Creekin vanki kertoo ajasta, jolloin Roope järjesti tappelun saluuna Rivollissa ja ryösti sieltä mukaansa Kultu Kimalluksen pakottaen tämän raatamaan kuukauden päivät kaivoksellaan. Paroni Petkunterä käyttää Kimalluksen kaappausta verukkeena lähettää Roopen valtaukselle pelastuspartio, johon kuuluvat Wyatt Earp, Bat Masterson ja tuomari Roy Bean. Todellisuudessa Petkunterä on kiinnostunut ainoastaan Roopen valtauksesta. Tarinassa Roy Bean toistaa moneen otteeseen legendasutkauksena "Texasin Langtryssä tuosta saisi hirttotuomion, poika!" Tarinassa käy ilmi, että Roopelle tärkein omaisuus on Kultun hiuskiehkura, jonka Roope sai pelastaessaan Kultun karhun kynsistä.

  • Luku 8C: Yukonin sydämet (The Hearts of Yukon)

Tarina sijoittuu aikaan, jolloin Roope oli vapauttanut Kultun, mutta suoritti vielä kaivauksia White Agony Creekissä. Yukonissa vallitsi valtava nälänhätä, ja tulipalot riehuivat parin viikon välein. Kurjuuteen tuo helpotusta suuri ratsupoliisipäällikkö Samuel Benfield Steele, joka saapuu Klondikeen. Dawson Cityn ihmiset kertovat Steelelle, että Roope on (muka) suurin syypää kaikkeen rikollisuuteen, ja Steele lähettää Scarthin kertomaan Roopelle tämän valtauksen mitätöinnistä. Roope lähtee juoksujalkaa takaisin Dawsoniin ja törmää matkalla lappalaiseen. Lappalaisella on mukanaan ruokatarvikkeita, joita hän on kuljettamassa kaupunkiin helpottamaan nälänhätää. Ruoan nähdessään ihmiset unohtavat Roopen ja syöksyvät ruokalastin kimppuun. Rytäkässä syttyy kuitenkin tulipalo, ja pian koko kaupunki on tulessa. Roope rientää saluuna Rivolliin pelastamaan Kultua, mutta palomiesten letkusta sinkoaa jääkimpale Roopen päähän ja hän pyörtyy. Kultu kantaa Roopen ulos, ja Steele palauttaa Roopelle hänen kaivoksensa. Roope lähtee takaisin valtaukselleen ennen kuin Kultu ehtii sanoa hänelle mitään. Niinpä Kultu lähettää Roopelle kirjeen, mutta Roope heittää kirjeen avaamattomana pois peläten sen sisältävän jotain sydäntäsärkevää. Todellisuudessa Kultu yritti saada Roopen palaamaan Dawsoniin.

  • Bonusluku 1: Lumikenttien kimallus (Last Sled to Dawson)

Tämä luku sijoittuu 1950-luvulle, mutta on vahvasti sidoksissa Roopen päiviin Klondiken kultaryntäyksen aikana. Hän saa kirjeen Dawsonista, jossa sanotaan, että eräs maamerkki, jonka hän pystytti vuosia sitten jäätikölle, on vihdoin löydetty ja se on irtoamassa jäästä. Roope ottaa Akun, Tupun, Hupun ja Lupun mukaan vielä kerran Klondikeen. Dawsonissa hän tapaa jälleen Kultu Kimalluksen, joka nykyään omistaa hotelli Rivollin (ent. Saluuna Rivolli). Valitettavasti Roopen Klondike-aikojen arkkivihollinen, P. J. Petkunterä on myös saanut selville tiedon Roopen maamerkistä, ja hän epäilee, että sen paikalta löytyy jotain arvokasta, jolla hän voisi saada Roopen koko omaisuuden itselleen laillisesti. Roope, Aku pojat jahtaavat Petkunterää pitkin Klondiken erämaita ja lopulta pääsevät maamerkin luo, mutta jäätikkö irtoaa juuri silloin. Seuraa rankka koskenlasku takaisin Dawsoniin, jossa jääkimpale hajoaa ja Roopen vanha reki, jota maamerkki merkitsi, pääsee irti. Petkunterä saa reen melkein kiinni, mutta reki törmää Roopen patsaaseen Dawsonin pääkadulla ja se onnekkaasti kolahtaa Petkunterän päähän ja Roope saa reen takaisin. Käy ilmi, että reessä ei ollut mitään arvokasta, ainoastaan Roopen kullankaivuuvuosina käyttämät varusteet ja suklaarasia, jonka hänen oli tarkoitus tuoda Kultulle ennen lopullista lähtöään Klondikesta. Rasian mukana oli myös Kultulle osoitettu kirje. Sarjassa myös esitetään kohtaus, jossa Roope osti Konrad Ankanpäältä Ankkalinnakkeen tontin, johon hän vuosia myöhemmin rakennutti rahasäiliönsä.

  • Luku 10B: Culebran liikenero (The Sharpie of the Culebra Cut)

Roope kertoo Akulle ja pojille surkeimmasta kaupastaan, jonka hän teki Panaman Culebrassa vuonna 1906. Roope oli ostanut paikallisilta asukeilta vuoren, jota kutsuttiin Kultavuoreksi. Hän perusti sinne kaivauksen, mutta sen vieressä oli maailmanhistorian suurin kaivutyömaa, Panaman kanava, jota Yhdysvaltain presidentti Theodore Roosevelt oli valvomassa. Roope ja Teddy yhdistävät tietojaan alueesta, ja käy ilmi että, vuoressa todellakin saattaisi olla jonkinlainen aarre. He lähtevät etsimään sitä, samalla kun kolumbialainen sotaherra Esteban yrittää käyttää tilannetta hyväkseen. Vuoresta löytyy muinainen uhritemppeli, joka sisältää kaikkien Väli-Amerikan muinaisten kansojen esineistöä. Lain mukaan kaikki kuuluisi Roopelle, mutta Teddy kieltää Roopea viemästä mitään. He joutuvat tappeluun, jonka Teddy häviää, samalla kun temppeli joutuu maanvyörymään. Samaan aikaan amerikkalaiset sotilaat ja Estebanin sotilaat ottavat yhteen, mutta tämä keskeytyy, kun Roope ja Teddy ratsastavat paikalle temppelillä. Teddy määrää temppelin piilotettavaksi ja hän kätkee salaisuuden. Roope ja Teddy sopivat, että Roope myy Kultavuoren Yhdysvalloille hinnasta, jonka hän määrää aamunkoitteessa. Roope esittää mitä hulluimpia hintaideoita, mutta sitten hän juo paikallisten juomaa, chichaa, ja menettää tajuntansa. Roopen maatessa tajuttomana hänen siskonsa, Hortensia ja Matilda, päättävät veljensä puolesta kaupan hinnan: Rooseveltin teddykarhu-pehmolelun. Roope säilyttää sen opetuksena epäonnistuneesta kaupasta. Aku riemastuu tästä, koska hänen oma äitinsä antoi enolle nokkiin. Mutta pojat valaisevat Roopelle asiaa teddykarhusta, sillä se on kaikkien aikojen ensimmäinen aito ja alkuperäinen teddykarhu. Asia valkenee Roopelle, ja hänen surkein kauppansa olikin yksi hänen elämänsä parhaita (mahtaa Akua harmittaa).

  • Bonusluku 2: Unelmoiden läpi elämän (The Dream of a Lifetime)

Luvussa Roope näkee unta nuoruusvuosistaan, mutta Karhukopla tunkeutuu uneen Pelle Pelottoman keksinnöllä ja yrittää selvittää Roopen rahaholvin lukon numerosarjaa, joka Roopen on pakko paljastaa. Akun on mentävä enonsa uniin saadakseen heidät pois sieltä ja he jahtaavat toisiaan Roope Ankan elämä ja teot eri luvuissa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]