Roope Ankan elämä ja teot

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Roope Ankan elämä ja teot
The Life and Times of Scrooge McDuck
Ensimmäisen suomenkielisen laitoksen kansikuva
Ensimmäisen suomenkielisen laitoksen kansikuva
Alkuperäisteos
Kirjailija Don Rosa
Kuvittaja Don Rosa
Kieli englanti
Genre sarjakuva
Suomennos
Suomentaja Jukka Lindfors ja Markku Saarinen
Kustantaja Helsinki Media/Sanoma Magazines Finland
Julkaistu 1997
Ulkoasu kovakantinen
Sivumäärä 272
ISBN 951-32-0481-2
Sarja: Don Rosan suomennoskokoelmat
Edeltävä Kadonneen kirjaston vartijat
Seuraava Sammon salaisuus
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta
Roope Ankan elämä ja teot
The Complete Life and Times of Scrooge McDuck
Yhteispainoksen kansi
Yhteispainoksen kansi
Alkuperäisteos
Kirjailija Don Rosa
Kuvittaja Don Rosa
Genre sarjakuva
Suomennos
Kustantaja Egmont Kustannus Oy Ab
Julkaistu 2019
Ulkoasu kovakantinen
Sivumäärä 453
ISBN 978-952-334-239-2
Sarja: Don Rosan suomennoskokoelmat
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Roope Ankan elämä ja teot (engl. The Life and Times of Scrooge McDuck) on Don Rosan kirjoittama ja piirtämä sarjakuvatarinoiden sarja Roope Ankan elämän eri vaiheista. Sarja on myöhemmin julkaistu sarjakuvaromaanin muodossa.

Alkuperäiset kaksitoista lukua muodostivat 212-sivuisen kokonaisuuden, mutta Rosa on jälkeenpäin lisännyt lukuihin ylimääräisiä ruutuja ja jopa luonut kokonaan uusia lukuja, niin sanottuja ”b-osia”. Nämä ”b-osat” julkaistiin syksyllä 2007 omana kirjanaan Roope Ankan elämä ja teot 2. Vuonna 2019 teoksesta ilmestyi 453-sivuinen yhteispainos Roope Ankan elämä ja teot, joka sisältää alkuperäisen teoksen ja kaikki jatko-osat (ns. b- ja c-osat ja muita tarinoita).

Kokoelman tarinat muodostavat jatkumon, joka kertoo Roopen elämän keskeisimmistä tapahtumista syntymästä vuonna 1867 vuoteen 1947. Tarinoihin on sisällytetty melkein kaikki Carl Barksin tarinoissa esiintyneet maininnat Roopen elämästä ajalta ennen kuin hän kohtasi Akun sekä Tupun, Hupun ja Lupun tarinassa Joulu Karhuvuorella. Tämän tapahtuman Rosa on sijoittanut sarjan ilmestymisajankohdan mukaan vuoteen 1947. Viimeinen, kahdestoista episodi sijoittuu tarkkaan ottaen ajallisesti Joulun Karhuvuorella viimeisen ja toiseksi viimeisen sivun välille. Roope Ankan elämä ja teot tarjoaa myös paljon tietoa muiden Roopeen liittyvien hahmojen taustoista ja alkuperistä.

Kahta ensimmäistä lukua lukuun ottamatta Roope Ankan elämä ja teot julkaistiin Aku Ankassa vuosien 1992–1994 aikana. Vuonna 1997 kokonaisuus julkaistiin myös kovakantisena kirjana, joka sisälsi kaikki alkuperäiset luvut lisäruutuineen, niiden kansikuvitukset, sekä tekijän omat kommentit lukujen tekemisestä ja yksityiskohdista. Kirja myytiin nopeasti loppuun niin Suomessa kuin Skandinaviassakin, ja vuosina 2001–2006 siitä otettiin kaikkiaan kolme uusintapainosta. Vuonna 2007 julkaistiin jatko-osan ilmestymisen yhteydessä uusi laitos, joka sisältää jonkin verran uutta lisämateriaalia (kuten eri piirtäjien kansikuvia kirjan tarinoihin ja Aku Ankan sukupuun kokonaisuudessaan) sekä kokonaan uudistetun värityksen. Jo vuoden 2001 toinen painos sisälsi korjauksia ensimmäisen laitoksen typografisiin virheisiin, mutta ei tiettävästi muita muutoksia. Ensijulkaisun yhteydessä 1997 julkaistiin myös sadan kappaleen nahkakantinen erikoispainos.

Rosa sai vuonna 1995 teoksesta Eisner-palkinnon parhaasta sarjamuotoisesta tarinasta.

Tuomas Holopainen on tehnyt Roope Ankan elämään ja tekoihin perustuvan musiikkialbumin Music Inspired by the Life and Times of Scrooge, joka julkaistiin huhtikuussa 2014. Don Rosa laati albumin kansikuvan.[1][2]

Helmikuussa 2023 uutisoitiin Disney-yhtiön aikeista olla jatkossa enää julkaisematta Roope Ankan elämään ja tekoihin kuuluvaa tarinaa Maailman rikkain ankka tai sen b-sarjoihin kuuluvaa tarinaa Unelmoiden läpi elämän. Don Rosan saaman sähköpostiviestin mukaan Disney perusteli tätä sillä, että yhtiö on sitoutunut inkluusioon ja monimuotoisuuteen. Todennäköiseksi syyksi arveltiin, että näissä tarinoissa esiintyy alkujaan Carl Barksin luoma musta zombihahmo Bombi, jota on väitetty rasistiseksi. Rosan mukaan koko Roope Ankan elämää ja tekoja ei voida julkaista ilman Maailman rikkainta ankkaa.[3][4][5][6]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Luku I (1877–1880)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Klaaninsa viimeinen (The Last of the Clan McDuck)
D 91308 - 15 sivua - julkaistu Aku Ankka -lehden numerossa 23/2013
Fergus Macankka kertoo Roopelle Macankan klaanin historian. Seuraavana päivänä hän täyttää kymmenen vuotta ja ansaitsee ensilanttinsa kengänkiillottajana. Roope alkaa kiillottaa kenkiä kadulla ja myöhemmin myydä turvetta, kunnes on saanut tarpeeksi rahaa matkaan Amerikkaan.

Luku II (1880–1882)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mississippin mestari (The Master of the Mississippi)
D 91411 - 28 sivua - julkaistu Aku Ankka -lehden numeroissa 24-26/2013
Roope saapuu 13-vuotiaana Amerikkaan Mississipille. Hän pestautuu töihin Hiidenkirnu Macankan jokilaivaan. Myöhemmin Roope saa Laivan omakseen. Lopuksi Roope lähtee kohti länttä. Luvussa Roope kohtaa ensimmäisen kerran Karhukoplan ja Petteri Pelottoman, Pelle Pelottoman isoisän.

Luku III (1882–1883)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Roope nousemassa Hortensian selkään
Nämä miehet (Sakaali-veljekset) yrittivät varastaa Roopen vartioimaa palkintohärkää

Julman maan jehu (The Buckaroo of the Badlands)
D 92008 - 15 sivua - julkaistu Aku Ankka -lehden numerossa 47/92
Roope saapuu junalla länteen, mutta putoaa junasta ja ryhtyy cowboyksi. Cowboyna ollessaan hän lähtee hankkimaan takaisin päämieheltänsä Murdo MacKenzieltä varastettua palkintohärkää. Tarinassa Roope tapaa Jesse Jamesin ja Amerikan tulevan presidentin, Theodore Rooseveltin, saa itselleen Hortensia-hevosen, ja kuulee ensimmäistä kertaa neliskulmaisista kananmunista.

Luku IV (1883–1885)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuparikukkulan kuningas (The Raider of the Copper Hill)
D 92083 - 15 sivua - julkaistu Aku Ankka -lehden numerossa 2/93
Murdo MacKenzie joutuu irtisanomaan Roopen, joten hän päättää ryhtyä mainariksi. Hän löytää kuparia aivan Anacondan kuparikaivoksen vierestä ja työskentelee ahkerasti rikastuakseen. Howard Pennonen, Kroisos Pennosen isä, antaa Roopelle, joka on juuri saamaisillaan Anakondan kaivoksen lakiteitse haltuunsa, oppitunnin kaivamisesta. Roope joutuu kuitenkin luopumaan kaivoksesta ennen kuin edes on saanut sen haltuunsa saadakseen rahaa ja voidakseen auttaa taloudellisissa vaikeuksissa olevaa perhettään. Lopuksi Roope suuntaa takaisin kohti kotiaan.

Luku V (1885)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Toinen näistä Vaskervilleistä (parrakas) haastoi Roopen kaksintaisteluun

Ankkapurhan uusi valtias (The New Laird of Castle McDuck)
D 92191 - 15 sivua - julkaistu Aku Ankka -lehden numerossa 11/93 nimellä "Klaaninsa viimeinen"lähde?
Roope palaa Skotlantiin pelastaakseen MacAnkkojen linnan pakkohuutokaupalta. Argus Vaskerville haastaa hänet kaksintaisteluun, mutta Roope putoaa taistelun päätteeksi epäonnisesti vallihautaan. Vallihaudan pohjassa rautapaidassa maatessaan hän kuoleman rajamailla vierailee tapaamassa esi-isiään taivaallisilla golf-kentillä, mutta saa uuden tilaisuuden ja ensilantin avulla ruuvaa itsensä viime hetkellä vapaaksi haarniskasta. Ankkapurha lunastetaan MacAnkkojen haltuun.

Luku VI (1886–1889)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Transvaalin tuittupää (The Terror of the Transvaal)
D 92273 - 12 sivua - julkaistu Aku Ankka -lehden numerossa 18/93
Roope menee kultaryntäyksen mukana Etelä-Afrikkaan ja tapaa Kulta-Into Piin, joka ryövää hänet. Roope kostaa Kulta-Intolle ja hoitaa hänet vankilaan, mutta kultaa hän ei onnistu löytämään juuri ollenkaan.

Luku VII (1893–1896)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uniajan urho (The Dreamtime Duck of Never-Never)
D 92314 - 15 sivua - julkaistu Aku Ankka -lehden numerossa 24/93 nimellä "Unten poluilla"
Roope menee Australiaan ja tapaa erämaassa aboriginaalin, joka kertoo Roopelle uniajasta. Roopella on mahdollisuus rikastua ensimmäistä kertaa varastamalla suuri opaali, mutta hän jättää tilaisuuden käyttämättä. Varas vie Roopen ensilantin, mutta Roope saa sen takaisin luolanseinään maalatun unitarun avulla. Unitarusta Roope päättelee, että hänen tulee mennä Yukoniin.

Luku VIII (1896–1897)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Klondiken keisari (The King of the Klondike)
D 92514A - 25 sivua - julkaistu Aku Ankka -lehden numeroissa 29–31/93
Roope matkaa Yukoniin, josta löytyy kultaa. Roope löytää laakson, jossa kukaan ei ole käynyt vielä etsimässä ja vuosien uurastuksen jälkeen löytää hanhenmunan kokoisen kultahipun. Hän myös ensimmäisen kerran tapaa kadonneen rakkaansa, Kultu Kimalluksen.

Luku IX (1899–1902)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ankantaan miljardööri (The Billionaire of Dismal Downs)
D 93121 - 15 sivua - julkaistu Aku Ankka -lehden numerossa 45/93 nimellä "Ankkapurhan miljardööri"
Tultuaan miljardööriksi Roope palaa Skotlantiin, jossa hän osallistuu Ylämään perinteisiin kisoihin ja huomaa, ettei kuulu Skotlantiin. Lopulta hän lähtee siskojensa, Matildan ja Hortensian kanssa kohti Ankkalinnaa, jossa hän omistaa kukkulan. Roopen isä kuolee juuri Roopen lähdön jälkeen.

Luku X (1902)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ankkalinnakkeen valloittaja (The Invader of Fort Duckburg)
D 93227 - 15 sivua - julkaistu Aku Ankka -lehden numerossa 10/94
Roope häätää Sudenpennut Ankkalinnakkeelta. He pyytävät Yhdysvaltain presidentin, Theodore Rooseveltin, apuun. Hän päättää hankkia Ankkalinnakkeen takaisin ja kohtaa Roopen keskellä taistelua. Molemmat muistavat toisensa, lopettavat kahakoinnin, ja muistelevat omia tapahtumiansa nuotiotulen äärellä. Roope tapaa myös Ankkojen perheen ja Karhukoplan, jonka hän oli kohdannut aikaisemmin Louisvillessä. Lopussa ankkalinnakkeen paikalle rakennetaan Roopen rahasäiliö. Tarinan alussa Roopen siskot määräävät Roopen käyttämään silmälaseja koko ajan, sillä tämän näkö on huonontunut huomattavasti.

Luku XI (1909–1930)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maailman rikkain ankka (The Richest Duck in the World)
D 93288A - 24 sivua - julkaistu Aku Ankka -lehden numerossa 15–17/94
Roope matkustelee ympäri maailmaa rikastuen kovaa vauhtia. Hän pakottaa loitsija Foola Zoolan voodoo-heimon pois mailtaan, ja kostoksi loitsija kiroaa Bombi-zombin vainoamaan Roopea jatkuvasti. Roope palaa Ankkalinnaan monien mutkien kautta ja tapaa 10-vuotiaan sisarenpoikansa, Aku Ankan, ja tämän kaksoissisaren, Dellan. Samana päivänä hän suututtaa perheensä ja menettää kaikki kontaktinsa heihin, sekä tulee maailman rikkaimmaksi ankaksi.

Luku XII (25. joulukuuta 1947)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ankkapalatsin erakko (The Recluse of McDuck Manor)
D 93488A - 19 sivua - julkaistu Aku Ankka -lehden numerossa 22/94

17 vuoteen Roopella ei ole mitään yhteyksiä perheeseensä. Hän päättää kutsua Akun ja tämän sisarenpojat - Tupun, Hupun ja Lupun - jouluaterialle. Hän esittelee heille vanhan rahasäiliönsä, jota uusi Karhukopla-sukupolvi tulee ryöstämään. Roope lähtee yhdessä sukulaistensa kanssa takaa-ajoon ja saa Karhukoplan kiinni. Luvussa Roope on samankaltainen kuin ensiesiintymisessään Joulu Karhuvuorella, eli äkäisempi kuin muulloin. Tosin lopussa saa nuoruuden tarmonsa takaisin.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Alkuperäisten kahdentoista luvun lisäksi Rosa teki teoksen valmistumisen jälkeen viisi niin sanottua b-lukua, jotka on tarkoitettu täyttämään alkuperäisten tarinoiden väliin jääviä vuosia:

  • Luku IIIb: "Cutty Sarkin cowboykapteeni" (The Cowboy Captain of Cutty Sark) – julkaistu Aku Ankka -lehden numeroissa 6–7/99
  • Luku VIb: "Hämäyksen hurrikaani" (The Vigilante of Plizen Buff) – julkaistu Aku Ankka -lehden numeroissa 52/96–2/97
  • Luku VIIIb: "White Agony Creekin vanki" (The Prisoner of the White Agony Creek) - julkaistu Aku Ankka -lehden numeroissa 18–20/06
  • Luku VIIIc: "Yukonin sydämet" (The Hearts of Yukon) – julkaistu Aku Ankka -lehden numeroissa 4–6/96 nimellä "Yukonin sydän"
  • Luku Xb: "Culebran liikenero" (The Sharpie of the Culebra Cut) – julkaistu Aku Ankka -lehden numeroissa 38–40/02

B-luvut yhteen koonneessa Roope Ankan elämä ja teot 2 -kokoelmassa julkaistiin lisäksi tarinat "Ensilantin tarina" (Of Ducks and Dimes and Destinies; julkaistu Aku Ankka -lehden numerossa 24/95 nimellä "Onnenlantin tarina"), "Lumikenttien kimallus" (ilmestynyt Aku Ankka -lehdissä 35-38/1990) ja "Unelmoiden läpi elämän" (ilmestynyt Aku Ankka -lehdissä 9-10/2003), joiden juonet liittyvät Roopen menneisyyteen kiinteästi ja jotka sisältävät jonkinlaisia takaumia hänen nuoruuteensa, vaikka ne eivät kuulukaan varsinaiseen elämäkertajatkumoon. "Ensilantin tarinaa" kutsutaan joskus "luvuksi 0".

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]