P. T. Barnum

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Phineas Taylor Barnum.
Feejeen merenneito.

Phineas Taylor Barnum (5. heinäkuuta 1810 Bethel, Connecticut7. huhtikuuta 1891) oli yhdysvaltalainen liikemies, joka perusti omaa nimeään kantaneen tunnetun sirkuksen ja järjesti kummajaisnäytöksiä.

Barnum aloitti liiketoimensa kaupanpitäjänä ja arpajaisten järjestäjänä. Vuonna 1829 hän perusti kerran viikossa ilmestyneen sanomalehden The Herald of Freedom. Muutaman oikeusjutun ja vankilatuomion jälkeen hän muutti New Yorkiin vuonna 1834. Vuonna 1835 hän perusti kummajaisnäytöksen. Hän osti vanhan, sokean ja liikuntakyvyttömän entisen orjan Joice Hethin, jonka valehteli olevan yli 160-vuotias George Washingtonin entinen hoitaja. Heth kuoli vuonna 1836, mutta Barnum jatkoi maan kiertämistä vuoteen 1839 saakka. Vuonna 1841 hän hankki itselleen Scudder’s American Museumin, mistä tuli erittäin suosittu. Museossa oli näytteillä muun muassa erittäin pienikokoinen mies General Tom Thumb, Feejeen merenneito, joka oli olevinaan eriskummallisen olennon muumioitunut ruumis sekä maailman ensimmäiset tunnetut siamilaiset kaksoset Chang ja Eng Bunker ja Zip the Pinhead, jolla oli erikoisen muotoinen pää. Vuonna 1843 Barnum palkkasi joukkoonsa intiaani Do-Hum-Men.

Vuosina 1844—1845 Barnum kierteli Charles Strattonin kanssa Euroopassa ja tapasi kuningatar Viktorian. Hän palkkasi matkallaan joukkoihinsa myös Jenny Lindin, jonka kanssa aloitti Amerikan kiertueen vuonna 1850. Hän maksoi Lindille 1 000 dollaria illalta 150 vuorokauden ajan. Kiertue oli menestys molemmille.

Vuonna 1855 Barnum vetäytyi show-alalta, mutta ei malttanut pysyä pitkään poissa. Vuonna 1871 hän perusti uuden, kiertelevän kummajaisnäyttelyn ja sirkuksen nimeltä P.T. Barnum’s Grand Traveling Museum, Menagerie, Caravan, and Circus. Kiertue kierteli maata eri nimillä, kunnes se vuonna 1881 yhdistyi James Baileyn ja James L. Hutchinsonin sirkuksen kanssa. Vuosina 1885—1888 Baileyllä ja Barnumilla oli välirikko, mutta sirkukset palasivat takaisin yhteen nimellä Barnum & Bailey Greatest Show On Earth, myöhemmin Barnum & Bailey Circus. Näytöksen vetonaula oli Barnumin vuonna 1882 Lontoon eläintarhasta ostama afrikannorsu Jumbo.

Barnum kuoli 7. huhtikuuta 1891 ja hänet haudattiin Mountain Groven hautausmaalle Bridgeportiin, Connecticutiin. 8. heinäkuuta 1907 hänen sirkuksensa myytiin Ringlingin veljeksille 400 000 dollarin hintaan. Yhdistynyt sirkus toimi nimellä Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus toukokuuhun 2017 saakka.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Seaburg, Alan: P. T. Barnum Unitarian Universalist Historical Society. (englanniksi)