Zip the Pinhead

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Zip the Pinhead.

Zip the Pinhead, oikealta nimeltään William Henry Johnson (1842 Liberty Corners28. huhtikuuta 1926 New York) oli yhdysvaltalainen sirkusesiintyjä, joka tunnettiin erikoisen muotoisesta päästään.

Johnsonin molemmat vanhemmat olivat entisiä orjia. Hänen muu vartalonsa kehittyi normaalisti, mutta pää jäi pieneksi lukuun ottamatta leukaa. Hänellä epäiltiin kärsineen pienipäisyydestä eli mikrokefaliasta, mutta toisin kuin kyseisestä kehitysvammasta kärsivät yleensä, hän ei aikalaiskuvausten perusteella ollut erityisen vajaaälyinen. Erikoinen ulkonäkö herätti sirkusmanagerin mielenkiinnon ja pian hänet esiteltiin P. T. Barnumille. Barnum osti oikeudet Johnsonin esittelyyn sirkuksessa. Hänen hiuksensa leikattiin korostamaan pään erikoista muotoa ja hänen nimekseen annettiin Zip the Pinhead (”Neulapää-Zip”).

Yleisölle Zip the Pinheadin esitettiin olevan Afrikasta löydetty puuttuva rengas, joka söi raakaa lihaa, pähkinöitä ja hedelmiä, mutta joka oli oppinut syömään myös leipää ja kakkua. Usein hän oli esityksessä suljettuna häkkiin, missä hän huusi ja karjui. Zip the Pinheadista tuli eräs American Museumin vetonauloista yhdessä siamilaisten kaksosten Chang ja Eng Bunkerin ohella.

Myöhempinä vuosina Zipin hahmo muuttui enemmän sivistyneeksi. Hän esiintyi lavalla muiden ruumiillisesti poikkeavien ystäviensä, kuten Jim Tarvernin ja Jack Earlen kanssa. Hän myös kiersi usein Ringlingin veljesten sirkuksen mukana. Zipin paras ystävä oli hänen managerinsa kapteeni O. K. White, joka lahjoitti hänelle muun muassa smokin. Myöhemmin Zip soitti esityksissä myös viulua. Hän ei ollut kovinkaan kaksinen soittaja, mutta yleisö piti hänen soitto- ja tanssiesityksistään.

Myöhempinä vuosinaan Zip pyrki esiintymään Coney Islandin Dreamlandiin. Eräänä sunnuntai-iltapäivänä vuonna 1925 hän pelasti pienen, hukkumaisillaan olleen tytön hengen ja häntä juhlittiin sankarina.

Vuonna 1926 Zip sairastui keuhkoputkentulehdukseen, mutta esiintyi esityksessä vastoin lääkärin kehotusta. Palattuaan kotiin hänen tilansa huononi ja hänet kuljetettiin Bellevuen sairaalaan, missä hän kuoli. Kaikkiaan Zipin viihdetaiteilijan ura kesti 67 vuotta.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.