The Greatest Showman

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
The Greatest Showman
Elokuvan suomenkielinen mainosjuliste
Elokuvan suomenkielinen mainosjuliste
Ohjaaja Michael Gracey
Käsikirjoittaja
Tarina Jenny Bicks
Tuottaja
Säveltäjä
Kuvaaja Seamus McGarvey
Leikkaaja Joe Hutshing
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Chernin Entertainment
Seed Productions
Levittäjä 20th Century Fox
Ensi-ilta
Kesto 105 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 84 miljoonaa dollaria
Tuotto 429,7 miljoonaa dollaria[1]
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

The Greatest Showman on vuonna 2017 ensi-iltansa saanut historiallinen musikaalidraama, jonka on ohjannut Michael Gracey. Sen päärooleja näyttelevät Hugh Jackman, Zac Efron, Michelle Williams, Rebecca Ferguson ja Zendaya. Elokuvan ensi-ilta oli RMS Queen Mary 2 -aluksella 8. joulukuuta 2017. Teattereihin se tuli Yhdysvalloissa 20. joulukuuta.

Elokuva perustuu P. T. Barnumin elämään viihdealan alkuvaiheessa.

The Greatest Showman sai kolme Golden Globe -ehdokkuutta, joista se voitti parhaan kappaleen palkinnon.[2] Elokuva oli myös Oscar-ehdokkaana parhaan kappaleen kategoriassa.[3]

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Hugh Jackman  … P. T. Barnum  
 Zac Efron  … Phillip Carlyle  
 Michelle Williams  … Charity Barnum  
 Rebecca Ferguson  … Jenny Lind  
 Zendaya  … Anne Wheeler  

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Elokuva alkaa P. T. Barnumin (Hugh Jackman) ja hänen "kummajaistensa" lauluesityksellä ("The Greatest Show"). Kesken esityksen kaikki alkaa hälventyä ja siirytään Barnumin lapsuuteen, jossa hän ja hänen isänsä Philo ovat räätäleitä. He työskentelevät Hallettin perheelle ja Barnum rakastuu Halletin perheen tyttäreen Charityyn. Myöhemmin Charity lähetetään sisäoppilaitokseen ja Barnum vakuuttaa, ettei kukaan voi erottaa heitä. Kaksikko pitää yhteyttä kirjeiden välityksellä, kunnes he kohtaavat aikuisiässä ("Million Dreams") laulun mukana. Lopulta Barnum ja Charity (Michelle Williams) menevät naimisiin ja saavat kaksi tytärtä, Carolinen ja Helenin, New Yorkissa. Tyttäret laulavat ("A Million Dreams reprisen"), kun he unelmoivat paljosta. He elävät köyhää elämää vaikka Charity on onnellinen, Barnum unelmoi enemmän. Barnum menettää työpaikkansa navigaattorina, kun yhtiö joutuu konkurssiin kauppalaivojen uppoamisen takia. Barnum ottaa riskialttiisen vedon ja ottaa pankilta suuren lainan antamalla pankille entisen työnantajansa menettäneet kauppa-alukset vakuudeksi. Hän käyttää tätä lainaa ostaakseen Barnum's American Museumin Manhattanin keskustasta, jossa hän esittelee erilaisia ​​vahanukkeja. Aluksi myynti on hidasta, kunnes hänen lapsensa kertovat, että museon pitäisi esitellä jotakin "elävää" Barnum alkaa etsiä "kummajaisia" museoon ja alkaa laulaa ("Come Alive") etsintänsä aikana. Tämä houkuttelee suurta yleisöä ja huonoista arvosteluista huolimatta Barnum jatkaa esityksiään ja nimeää paikan uudelleen nimelle "Barnum's Circus". Barnum tavoittaa näytelmäkirjailijan Phillip Carlylen (Zac Efron) ja pyytää tätä baariin juomaan hänen kanssaan. Barnum pyytää Carlyleä liittymään sirkukseen jolloin he laulavat ("The Other Side") ja sopivat, että Carlyle saa omistaa 10 prosenttia showsta. Carlyle ihastuu afrikkalais-amerikkalaiseen trapetsitaiteilijaan Anne Wheeleriin (Zendaya) sirkuksessa, mutta kätkee tunteensa häntä kohtaan. Matkan aikana Carlyle järjestää Barnumin ja hänen kummajaisensa tapaamaan kuningatar Viktorian. Samalla Barnum kohtaa kuuluisan ruotsalaislaulaja Jenny Lindin (Rebecca Ferguson), jolle hän vakuuttaa suurta mainetta Amerikassa olemalla hänen managerinsa. Lindin ensimmäinen esitys Amerikassa on suuri menestys, kun tämä laulaa ("Never Enough"). Barnum saa suurta huomiota esityksen jälkeissä juhlassa jolloin hän alkaa "erota" kummajaisistaan ​​ja kieltää heitä seurustelemasta muiden kanssa. Kummajaiset päättävät vastustaa paikallisia kiusausta ja laulavat ("This Is Me") kävellessään rikkaitten ja mielenosoittajien ohi.

Carlyle ja Wheeler menevät teatteriin yhdessä "törmätessään" Carlylen vanhempiin, jotka loukkaavat Wheelerin alhaista asemaa ja aiheuttavat tämän lähtevän teatterista. Carlyle yrittää pyytää Wheeleriä palaamaan ja yrittää vakuuttaa hänelle, että he voisivat olla yhdessä jolloin he laulavat ("Rewrite The Stars"), mutta hän hylkää hänet silti hänen tunteistaan huolimatta. Kun Barnum ottaa Lindin Yhdysvaltain kiertueelle, Charity tuntee itsensä hylätyksi, kun hän jää kotiin tyttärien kanssa jolloin hän laulaa ("Tightrope"). Kiertueella Lind alkaa rakastua Barnumiin, mutta kun Barnum kieltää rakkauden häntä kohtaan, hänen edistyksistään huolimatta, Lind irtisanoutuu kiertueesta viimeisen esityksen jälkeen, jossa hän laulaa ("Never Enough reprise"). Esityksen jälkeen Lind suutelee Barnumia, josta lehdistö ottaa kuvan. Barnum palasi kotiin juuri samaan aikaan, kun hänen sirkuksensa on ​​tulessa, jonka aiheutui taistelu mielenosoittajien ja kummajaisten välillä. Carlyle, joka ei huomannut Annea yritti pelastaa hänet palavasta rakennuksesta tietämättään, että Anne oli jo paennut rakennuksesta. Barnum lähti pelastamaan Carylelä, kun tämä ei palannut. Barnum pelasti hänet, mutta hän kärsi vakavista palovammoista. Useat rekvisiitat tuhoutuivat palossa. Tiedot Word of Lindin kiertueen peruutuksesta ja Barnumin julkinen läheisyys Lindiin päätyvät myös New Yorkiin. Samaan aikaan pankki karkoittaa Barnumin perheen kartanosta ja Charity saa tietää Lindin ja Barnumin suudelmasta, jolle hän vakuuttaa, että ei suudellut itse Lindiä. Charity ottaa Caroline ja Helen vanhempiensa luokse.

Masentunut Barnum vetäytyy paikalliseen baariin, josta hänen kummajaisensa löytävät hänet ja selittävät, että heidän äitinsä häpesivät heitä ja kuinka hän voi jo luovuttaa heidän suhteensa, jolloin Barnum tajuaa että sirkus oli hänen ystävilleen ja perheelleen eikä vain itselleen, jolloin he laulavat ("From Now On") Samaan aikaan loukkaantunut Carlyle herää sairaalassa Wheelerin vierestä ja he suutelevat toisiaan laulun aikana. Barnum lähtee hakemaan vaimoaan ja he päättävät korjata suhteensa. Sirkuksen taloudellisten vaikeuksien takia rakennusta ei voi korjata. Sairaalasta päässyt Carlyle muistuttaa, että hän omistaa 10 prosenttia showsta ja tarjoaa osuutensa sirkukseen ja sen uudelleen rakentamiseen, jolloin he sopivat, että molemmat saavat puolet sirkuksesta, jolloin heistä tulee yhtiökumppanit, minkä Barnum hyväksyy. He huomaavat, että sirkuksen uudelleenrakentaminen alkuperäisessä paikassaan olisi liian kallista, jolloin Barnum muistaa että satama-alueelta saisi aluetta todella halvalla. Uudistettu ulkosirkus on valtava menestys, jolloin Barnum ja hänen kummajaisensa laulavat "The Greatest Show reprisen". Laulun aikana Barnum antaa täyden määräysvallan Carlylelle, jotta hän voi keskittyä perheeseensä.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.


Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva sai ristiriitaisen vastaanoton. Yleisesti kehuttiin näyttelijäsuorituksia (erityisesti Jackmanin) ja musiikkia. Negatiivisella kannalla olleet kriitikot arvioivat elokuvan keinotekoiseksi ja pinnalliseksi kuvaukseksi Barnumin elämästä, sillä hänen huijarinmaineensa ei ole juonessa mukana.[4] Rotten Tomatoes -sivuston mukaan elokuvan arvioista 55% oli positiivisia keskiarvolla 6/10, perustuen 191 arvosteluun. Metacritic on laskenut elokuvan 43 arviosta painotetun keskiarvon 48/100.[5][6]

Arvosteluja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsingin Sanomat
Leena Virtanen
2/5 tähteä [7]
Hufvudstadsbladet
Krister Uggeldahl
3/5 tähteä [8]
Episodi
Maria Lättilä
3/5 tähteä [9]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. "The Greatest Showman (2017)" Box Office Mojo. Viitattu 6.5.2018. (englanniksi)
  2. Rubin, Rebecca: Golden Globe Nominations: Complete List Variety. 11.12.2017. Viitattu 18.1.2018. (englanniksi)
  3. "Academy Award Winners 2018: The Complete List" Variety. 4.3.2018. Viitattu 6.3.2018. (englanniksi)
  4. "This Rotten Week: Predicting All the Money in the World Reviews" cinemablend.com. 25.12.2017. cinemablend.com. Viitattu 21.1.2018.
  5. "The Greatest Showman (2017)" Rotten Tomatoes. Fandango Media. Viitattu 21.1.2018. (englanniksi)
  6. "The Greatest Showman Reviews" Metacritic. Viitattu 21.1.2018. (englanniksi)
  7. Virtanen, Leena: Friikkisirkus ei taivu Hollywood-musikaaliksi. Helsingin Sanomat, 19.1.2018, s. B 4. Artikkelin verkkoversio Viitattu 4.3.2018.
  8. Uggeldahl, Krister: Underhållning så det räcker och blir över. Hufvudstadsbladet, 19.1.2018, s. 19. Artikkelin verkkoversio Viitattu 4.3.2018.
  9. Lättilä, Maria: Energinen, visuaalisesti pysäyttävä ja ennen kaikkea viihdyttävä koko perheen musikaali P. T. Barnumista on moderni ja rokkaava Episodi. 17.1.2018. Pop Media. Viitattu 17.3.2018.