The Greatest Showman

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
The Greatest Showman
Elokuvan suomenkielinen mainosjuliste
Elokuvan suomenkielinen mainosjuliste
Ohjaaja Michael Gracey
Käsikirjoittaja
Tarina Jenny Bicks
Tuottaja
Säveltäjä
Kuvaaja Seamus McGarvey
Leikkaaja Joe Hutshing
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Chernin Entertainment
Seed Productions
Levittäjä 20th Century Fox
Ensi-ilta
Kesto 105 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 84 miljoonaa dollaria
Tuotto 429,7 miljoonaa dollaria[1]
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

The Greatest Showman on vuonna 2017 ensi-iltansa saanut historiallinen musikaalidraama, jonka on ohjannut Michael Gracey. Sen päärooleja näyttelevät Hugh Jackman, Zac Efron, Michelle Williams, Rebecca Ferguson ja Zendaya. Elokuvan ensi-ilta oli RMS Queen Mary 2 -aluksella 8. joulukuuta 2017. Teattereihin se tuli Yhdysvalloissa 20. joulukuuta.

Elokuva perustuu P. T. Barnumin elämään viihdealan alkuvaiheessa.

The Greatest Showman sai kolme Golden Globe -ehdokkuutta, joista se voitti parhaan kappaleen palkinnon.[2] Elokuva oli myös Oscar-ehdokkaana parhaan kappaleen kategoriassa.[3]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nuori räätäli P. T. Barnum ja hänen isänsä Philo työskentelevät Hallettin perheelle, ja Barnum rakastuu Halletin perheen tyttäreen Charityyn. Charity lähetetään sisäoppilaitokseen, mutta kaksikko pitää yhteyttä kirjeitse, kunnes he kohtaavat aikuisiässä ja menevät naimisiin. He saavat kaksi tytärtä, Carolinen ja Helenin. Perhe elää köyhästi New Yorkissa. Vaikka Charity on onnellinen, Barnum unelmoi enemmän ja ottaa suuren lainan. Hän ostaa Barnum’s American Museumin Manhattanin keskustasta, esitelläkseen erilaisia ​​vahanukkeja. Myynti on hidasta, kunnes hänen lapsensa toteavat, että museon pitäisi esitellä jotakin elävää, ja niinpä Barnum alkaa etsiä museoonsa ”kummajaisia”. Kummajaiset houkuttelevat suurta yleisöä, ja huonoista arvosteluista huolimatta Barnum jatkaa esityksiään ja nimeää paikan uudelleen nimelle Barnumin sirkukseksi. Hän tavoittaa näytelmäkirjailijan Phillip Carlylen ja pyytää tätä liittymään mukaan, tarjoten tälle kymmentä prosenttia show’sta.

Barnum tapaa kuuluisan ruotsalaislaulaja Jenny Lindin, jolle hän vakuuttaa suurta mainetta Amerikassa toimimalla tämän managerina. Lindin ensimmäinen esitys on suuri menestys. Kun Barnum ottaa Lindin Yhdysvaltain kiertueelle, Charity tuntee itsensä hylätyksi, kun hän jää kotiin lasten kanssa. Lind alkaa rakastua Barnumiin, mutta kun Barnum kieltää rakkauden häntä kohtaan, Lind irtisanoutuu. Hän kuitenkin suutelee Barnumia kameroiden edessä. Mielenosoittajien ja kummajaisten välillä syntyy kahakka, jonka päätteeksi sirkus syttyy tuleen ja tuhoutuu. Barnum pelastaa liekeistä Carlylen, joka saa vakavia palovammoja.

Tieto Lindin kiertueen peruuntumisesta ja Barnumin läheisyydestä laulajaan päätyvät myös New Yorkiin. Samaan aikaan pankki karkoittaa Barnumin perheen kartanosta ja Charity saa tietää Lindin ja Barnumin suudelmasta, jolle Barnum yrittää vakuuttaa, ettei suudellut itse Lindiä. Charity muuttaa lasten kanssa vanhempiensa luokse. Barnum masentuu ja vetäytyy julkisuudesta, mutta hänen kummajaisensa tukevat häntä ja saavat hänet tajuamaan, että sirkus oli tärkeä hänen ystävilleen ja perheelleen eikä vain hänelle itselleen. Barnum päättää korjata suhteensa vaimoonsa ja rakentaa sirkuksen uudelleen. Taloudellisten vaikeuksien takia rakennusta ei voi korjata, mutta Carlyle tarjoaa kymmenen prosentin osuutensa sirkukseen ja sen uudelleen rakentamiseen, jolloin he sopivat, että molemmat saavat omistaa puolet sirkuksesta. Satama-alueelle rakennettava uudistettu ulkosirkus on valtava menestys. Lopulta Barnum antaa täyden määräysvallan Carlylelle voidakseen itse keskittyä perheeseensä.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Hugh Jackman  … P. T. Barnum  
 Zac Efron  … Phillip Carlyle  
 Michelle Williams  … Charity Barnum  
 Rebecca Ferguson  … Jenny Lind  
 Zendaya  … Anne Wheeler  

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva sai ristiriitaisen vastaanoton. Yleisesti kehuttiin näyttelijäsuorituksia (erityisesti Jackmanin) ja musiikkia. Negatiivisella kannalla olleet kriitikot arvioivat elokuvan keinotekoiseksi ja pinnalliseksi kuvaukseksi Barnumin elämästä, sillä hänen huijarinmaineensa ei ole juonessa mukana.[4] Rotten Tomatoes -sivuston mukaan elokuvan arvioista 55% oli positiivisia keskiarvolla 6/10, perustuen 191 arvosteluun. Metacritic on laskenut elokuvan 43 arviosta painotetun keskiarvon 48/100.[5][6]

Arvosteluja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsingin Sanomat
Leena Virtanen
2/5 tähteä [7]
Hufvudstadsbladet
Krister Uggeldahl
3/5 tähteä [8]
Episodi
Maria Lättilä
3/5 tähteä [9]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. "The Greatest Showman (2017)" Box Office Mojo. Viitattu 6.5.2018. (englanniksi)
  2. Rubin, Rebecca: Golden Globe Nominations: Complete List Variety. 11.12.2017. Viitattu 18.1.2018. (englanniksi)
  3. "Academy Award Winners 2018: The Complete List" Variety. 4.3.2018. Viitattu 6.3.2018. (englanniksi)
  4. "This Rotten Week: Predicting All the Money in the World Reviews" cinemablend.com. 25.12.2017. cinemablend.com. Viitattu 21.1.2018.
  5. "The Greatest Showman (2017)" Rotten Tomatoes. Fandango Media. Viitattu 21.1.2018. (englanniksi)
  6. "The Greatest Showman Reviews" Metacritic. Viitattu 21.1.2018. (englanniksi)
  7. Virtanen, Leena: Friikkisirkus ei taivu Hollywood-musikaaliksi. Helsingin Sanomat, 19.1.2018, s. B 4. Artikkelin verkkoversio Viitattu 4.3.2018.
  8. Uggeldahl, Krister: Underhållning så det räcker och blir över. Hufvudstadsbladet, 19.1.2018, s. 19. Artikkelin verkkoversio Viitattu 4.3.2018.
  9. Lättilä, Maria: Energinen, visuaalisesti pysäyttävä ja ennen kaikkea viihdyttävä koko perheen musikaali P. T. Barnumista on moderni ja rokkaava Episodi. 17.1.2018. Pop Media. Viitattu 17.3.2018.