Wyatt Earp

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee henkilöä. Vuoden 1994 elokuvaa käsittelee artikkeli Wyatt Earp (elokuva).
Wyatt Earp.

Wyatt Berry Stapp Earp (19. maaliskuuta 184813. tammikuuta 1929) oli yhdysvaltalainen seriffi ja liikemies. Hän toimi sekä sheriffinä että marshallina Wichitassa, Dodge Cityssä ja Tombstonessa, mistä hänet erityisesti muistetaan. Tombstonessa Wyatt miehineen kohtasi vuonna 1881 kaupungin rauhaa häirinneen Ike Clantonin rosvojoukkion O. K. Corralin taistelussa. Taistelu päättyi Earpin ja kumppaneiden voittoon. O. K. Corral oli vuokratalli kaupungin laidalla.

Vaikka Wyatt Earp tunnetaan kaikkien aikojen parhaimpana seriffinä, hän ei koskaan ollut seriffin virassa vaan ainoastaan kolmen kuukauden ajan apulaisseriffinä. Marshalinakin Earp oli apulainen, mutta siitä huolimatta hän oli asumallaan paikkakunnalla aina keskeinen ja johtava hahmo. 1870-luvulta lähtien hän omisti useita pelisaleja ja saluunoita.

Wyatt Earpin elämää on kuvattu noin kymmenessä elokuvassa, joista tuoreimman (2012) pääosassa näyttelee Val Kilmer. Tarinan merkittävin tulkinta on kuitenkin John Fordin ohjaama Aavikon laki vuodelta 1946[1]. Suomalaisessa kirjallisuudessa ainakin kirjailija Simo Penttilä on kuvannut Earpia suositussa Punavyö-sarjassaan. Wyatt Earp on esiintynyt pariin otteeseen myös Don Rosan Roope Ankka -sarjoissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Wyatt Earp.
  1. MR: Erämaan laki, Viikon tv-elokuvia, Tv-maailma, 12/2014 sivu 16

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.