Terence Hill

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Terence Hill
Henkilötiedot
Koko nimi Mario Girotti
Syntynyt29. maaliskuuta 1939 (ikä 84)
Venetsia, Italia
Näyttelijä
Aktiivisena 1953–
Palkinnot
Aiheesta muualla
www.terencehill.com
IMDb
Elonet

Terence Hill, oik. Mario Girotti, (s. 29. maaliskuuta 1939 Venetsia, Italia) on italialainen näyttelijä, joka on näytellyt italowesterneissä sekä useissa elokuvissa Bud Spencerin kanssa.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Girottin isä oli italialainen kemisti Girolamo Girotti ja äiti saksalainen Hildegard Girotti (o.s. Thieme). Lapsuutensa Hill vietti Dresdenissä, missä perhe selviytyi toisen maailmansodan aikaan liittoutuneiden pommituksista. Nuoruudessaan hän harrasti uintia, ja uinnin kautta hän ajautui myös elokuvien pariin, mistä italialainen elokuvantekijä Dino Risi löysi hänet Hillin ollessa 12-vuotias.[1]

Näyttelijäura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hillin ensimmäinen elokuva oli vuonna 1951 valmistunut Loma gangsterin kanssa.[1] Hän jatkoi näyttelijänuraansa rahoittaakseen opintonsa ja moottoripyöräilyharrastuksensa. Opiskeltuaan kolme vuotta kirjallisuutta Rooman yliopistossa hän ryhtyi keskittymään täysipainoisesti näyttelemiseen.

Näyteltyään kreivi Cavriaghin roolin Luchino Viscontin elokuvassa Tiikerikissa hän solmi sopimuksen roolista Saksassa tehtävissä Karl Mayn kirjoihin perustuvissa lännenelokuvissa. Niiden ansiosta hän saavutti mainetta saksankielisessä Euroopassa.

Girotti palasi 1966 Italiaan näyttelemään elokuvassa Luoja armahtaa – minä en. Lomaillessaan Almeriassa hän tapasi tulevan vaimonsa, amerikkalaissyntyisen Lorin. Pariskunta sai pojat Ross ja Jess. Ross Hill kuoli liikenneonnettomuudessa vuonna 1990.

Girottia pyydettiin muuttamaan nimensä elokuvaa Luoja armahtaa – minä en varten. Hänellä oli vuorokausi aikaa valita yksi tarjotusta 20 nimen listasta. Hän valitsi nimen Terence Hill, koska se miellytti häntä eniten, ja lisäksi nimessä oli samoja kirjaimia kuin hänen äitinsä nimessä (Hildegard Thieme). Samoihin aikoihin hän tapasi myös tulevan vaimonsa. Julkisuussyistä elokuvan tekijät kertoivat, että "Hill" on hänen vaimonsa sukunimi. Tosiasiasa Lori Hillin tyttönimi on Zwicklbauer.

Hill näytteli useissa humoristisissa lännenelokuvissa, monissa yhdessä aisaparinsa Bud Spencerin kanssa. Erityisen menestyneitä Hill–Spencer-elokuvia olivat Nimeni on Trinity – paholaisen oikea käsi ja jatko-osa Trinity ratsastaa jälleen. Kaksikon elokuvat muistetaan erityisesti lukuisista hiotuista joukkotappelukohtauksista, joissa Hillin akrobaatin taidot tulivat esiin. Vuonna 1973 hän näytteli yhdessä Henry Fondan kanssa Sergio Leonen ideoimassa ja tuottamassa nokkelassa westernparodiassa Nimeni on Nobody[2].

Hill on näytellyt myös Lucky Lukea ja ohjannut ainakin yhden Lucky Luke -elokuvan, jossa hän on itse pääosassa. Sittemmin hän on esiintynyt lukuisissa elokuvissa ja muissa tuotannoissa Yhdysvalloissa, jossa hän nykyään asuu ja toimii elokuvatuottajana. Hill näytteli myös kahdessa Hollywood-elokuvassa, vuonna 1976 valmistuneessa Mr. Billion ja 1977 valmistuneessa Hornanmarssi. Toivottua läpimurtoa ei kuitenkaan tullut.

Yle TV2 on esittänyt vuodesta 2009 alkaen sarjaa Isä Matteon tutkimuksia, jossa Hill on pääroolissa rikoksia ratkovana hengenmiehenä Isä Matteona. Sarjan kahdestoista tuotantokausi esitettiin Yle Teema -kanavalla vuonna 2020.[1]

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimellä Mario Girotti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimellä Terence Hill[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Yrttiaho, Tuomo: Nyrkkisankari Terence Hill, 81, ratkoo rikoksia Isä Matteona – näyttelijälegenda näkee yhtäläisyyksiä italialaispapin ja Trinityn rooleissa Tv & elokuvat. 9.9.2020. Ilta-Sanomat. Viitattu 9.4.2021.
  2. Pertti Avola: Ruutia valkokankaalla, s. 164. Helsinki: Jalava, 2017. ISBN 978-951-887-553-9.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]