Terence Hill

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Terence Hill
Terence Hill 2010.JPG
Syntymäaika 29. maaliskuuta 1939 (ikä 78)
Syntymäpaikka Italian lippu Venetsia
Aktiivisena 1953–
Oikea nimi Mario Girotti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Palkinnot

Terence Hill (oik. Mario Girotti, s. 29. maaliskuuta 1939 Venetsia, Italia) on italialainen näyttelijä, joka on erityisen tunnettu rooleistaan italowesterneissä ja yhteisesiintymisistään Bud Spencerin kanssa.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Girottin isä oli Girolamo Girotti, Italialainen kemisti ja äiti Saksalainen Hildegard Girotti (Thieme). Lapsuutensa Hill vietti Dresdenissä, missä perhe selviytyi toisen maailmansodan aikaan liittoutuneiden pommituksista. Nuoruudessaan hän harrasti uintia, ja uinnin parista hän ajautui myös elokuvien pariin, mistä italialainen elokuvantekijä Dino Risi hänet 12-vuotiaana löysi.

Näyttelijäura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hillin ensimmäinen elokuva oli vuonna 1951 valmistunut Loma gangsterin kanssa. Hän jatkoi näyttelijänuraansa rahoittaakseen opintonsa ja moottoripyöräilyharrastuksensa. Opiskeltuaan kolme vuotta kirjallisuutta Rooman yliopistossa hän päätti ryhtyä keskittymään täysipainoisesti näyttelemiseen.

Esitettyään kreivi Cavriaghin roolin Luchino Viscontin elokuvassa Tiikerikissa hän solmi sopimuksen Karl Mayn kirjoihin perustuvien lännenelokuvien tekemisestä Saksassa. Noiden elokuvien myötä hän saavutti mainetta saksankielisessä Euroopassa.

Vuonna 1966 hän palasi Italiaan ja esiintyi elokuvassa Io non protesto, io amo. Lomamatkallaan Almeriassa hän tapasi amerikkalaissyntyisen tulevan vaimonsa Lorin. Pariskunnalla on pojat Ross ja Jess. Ross Hill kuoli liikenneonnettomuudessa vuonna 1990. Samoihin aikoihin kun tapasi vaimonsa, Girotti otti käyttöön taiteilijanimen Terence Hill. Mario Girottia pyydettiin vaihtamaan nimeä "Luoja armahtaa – minä en" elokuvaa varten. Hänellä oli 24 tuntia aikaa valita 20 nimen listasta yksi joka hänelle toimitettiin. Hän päätti valita Terence Hill nimen, koska se miellytti häntä eniten ja nimessä oli samoja kirjaimia kuin hänen äitinsä nimessä (Hildegard Thieme). Elokuvantekijät kertoivat julkisuussyistä, että "Hill" on hänen vaimonsa sukunimi (Lori Hill on kuitenkin tyttönimeltään Zwicklbauer). Heräävän feminismin aikaan miehessä joka ottaa vaimonsa sukunimen täytyi olla jotain erityistä.

Hän esiintyi lukuisissa humoristisissa lännenelokuvissa, monissa yhdessä aisaparinsa Bud Spencerin kanssa. Erityisen menestyneitä Hill–Spencer-elokuvia olivat Nimeni on Trinity – paholaisen oikea käsi ja jatko-osa Trinity ratsastaa jälleen. Kaksikon elokuvat muistetaan erityisesti lukuisista hiotuista joukkotappelukohtauksista, joissa Hillin akrobaattiset taidot tulivat esiin. 1973 hän esiintyi yhdessä Henry Fondan ja Jean Martinin kanssa lännenelokuvaparodiassa Nimeni on Nobody. Hän on esiintynyt myös Lucky Lukena ja ohjannut ainakin yhden Lucky Luke -elokuvan, jossa hän on itse pääosassa. Sittemmin hän on esiintynyt lukuisissa elokuvissa ja muissa tuotannoissa Yhdysvalloissa, jossa nykyään asuu ja toimii elokuvatuottajana.

Hill näytteli myös kahdessa Hollywood -elokuvassa, vuonna 1976 ilmestyneessä Mr. Billion ja 1977 ilmestyneessä Hornanmarssi. Toivottua läpimurtoa ei kuitenkaan tullut.

Marraskuussa 2009 YLE TV2 alkoi esittää sarjaa Isä Matteon tutkimuksia, jossa Terence Hill on pääroolissa rikoksia ratkovaa hengenmiehenä Isä Matteona.

Filmografia (valikoima)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimellä Mario Girotti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimellä Terence Hill[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]