Bud Spencer

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Bud Spencer

Bud Spencer (s. 31. lokakuuta 1929 Napoli), oikealta nimeltään Carlo Pedersoli, on italialainen entinen uimari ja näyttelijä.

Spencer oli ensimmäinen italialainen, joka kykeni uimaan 100 metriä alle minuutissa. Olympialaisissa hän edusti maataan 1952 Helsingissä ja 1956 Melbournessa. Hän pelasi myös vesipalloa huipputasolla.

Koulutukseltaan Spencer on lakimies. Hänen ensimmäinen elokuvansa oli vuonna 1951 valmistunut Quo Vadis. 1950- ja 1960-luvulla hän esiintyi lukuisissa italialaisissa elokuvissa. Vuonna 1967 hän otti käyttöön taiteilijanimensä, joka pohjautui Spencer Tracyyn ja Budweiser-olueen. Nimenvaihdon jälkeen Spencerin ura näyttelijänä lähti nousuun ja hän esiintyi yhdessä Terence Hillin kanssa aluksi komediallisissa lännenelokuvissa. Kaksikon läpimurtoelokuva oli Nimeni on Trinity – paholaisen oikea käsi. Kaikkiaan hän teki Hillin kanssa 19 elokuvaa. Hänen tavaramerkkinsä elokuvissa oli lyödä vastustajia nyrkillä päälakeen. Kaiken kaikkiaan Bud Spencerin ja Terence Hillin yhteiset elokuvat olivat tunnettuja lukuisista harjoitelluista tappelukohtauksistaan.

Esiinnyttyään elokuvassa Siitä vaan pojat! vuonna 1972 Spencer hankki itselleen helikopterin ja lentokoneen lentämiseen oikeuttaneet lupakirjat. Vuonna 1984 hän perusti oman lentoyhtiön Mistral Airin, mutta siirtyi sittemmin lastenvaatealalle. 1980-luvun jälkeen hän ei enää esiintynyt yhtä ahkerasti elokuvissa, mutta kirjoitti niihin käsikirjoituksia. Hän on myös rekisteröinyt nimiinsä lukuisia patentteja.

Vuonna 2005 Spencer meni mukaan politiikkaan, kun pääministeri Silvio Berlusconi pyysi häntä Forza Italia -puolueen ehdokkaaksi Lazion aluevaaleihin. Hän ei kuitenkaan saanut riittävästi ääniä.

Oman ilmoituksen mukaan hän on "pennitön mies" kun kuolee ja rahat eivät riitä edes asunnon vuokraan. Koko omaisuus on kulunut yksityiselämän suuriin ongelmiin, velkoihin ja munauksiin.[1]

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huom. Jos elokuvalla ei ole suomenkielistä nimeä, käytetään kansainvälistä (englanninkielistä) julkaisunimeä. Suluissa elokuvan alkuperäinen nimi.

Nimellä Carlo Pedersoli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimellä Bud Spencer[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

TV-sarjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Big man (1988–1989)
  • Extralarge (1990–1993)
  • Noi siamo angeli (1997, mini-sarja)
  • Recipe for Crime (I delitti del cuoco) (2010)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Bud Spencer puilla paljailla Elisa verkkouutiset. 1. maaliskuuta 2009. Viitattu 1. maaliskuuta 2009.
  2. http://www.imdb.com/title/tt0063379/releaseinfo?ref_=tt_dt_dt#akas

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.