Budweiser

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee yhdysvaltalaista olutmerkkiä. Tšekkioluesta katso artikkeli Budweiser Budvar.
Yhdysvaltalaisolutta nimellä "Bud" ja vieressä tšekkiolutta.

Budweiser (usein lyhyesti kutsuttu nimellä Bud) on yhdysvaltalaisen Anheuser-Busch -panimon olutmerkki. Budweiser on vaalea, kevyt ja hiilihappoinen lager-olut, jota valmistetaan massatuotantona. Kansainvälisistä oluista Budweiseria pidetään yhtenä maultaan kevyimmistälähde?. Budweiserin kevyempi versio on nimeltään Bud Light.

Nimi ”Budweiser” on tšekkiläisen kaupungin České Budějovicen saksankielisestä nimestä Budweis johdettu adjektiivi; kaupungin asukkaiden enemmistö oli pitkään saksankielistä. Nimi siis viittaa budweisilaiseen/budějovicelaiseen olueen, joka oli jo keskiajalla hyvin tunnettua. Kansainvälisillä markkinoilla Anheuser-Buschilla on ollut joissakin maissa ongelmia tšekkiläisen budějovicelaisen Budweiser Budvar -oluen kanssa. Maissa, joissa tšekkiolut on saanut oikeuden nimeen Budweiserista, käytetään nimeä ”Bud” tai ”Anheuser-Busch B” (Saksa). Suomessa saadaan KHO:n päätöksen mukaan myydä molempia, mutta vain amerikkalaisesta versiosta käytetään nimeä Budweiser, kun taas tšekkiläinen on Budějovický Budvar[1].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Korkein oikeus – KKO:2005:143 Korkein oikeus. Viitattu 6.9.2011.
Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.