Budweiser

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee yhdysvaltalaista olutmerkkiä. Tšekkioluesta katso artikkeli Budweiser Budvar.
Budweiser
Oluttyyppi lager
Valmistaja Anheuser-Busch
Valmistus aloitettu 1876

Budweiser (usein lyhyesti kutsuttu nimellä Bud) on yhdysvaltalaisen Anheuser-Busch -panimon olutmerkki. Budweiser on vaalea, kevyt ja hiilihappoinen lager-olut, jota valmistetaan massatuotantona. Kansainvälisistä oluista Budweiseria pidetään yhtenä maultaan kevyimmistälähde?. Budweiserin kevyempi versio on nimeltään Bud Light.lähde?

Yhdysvaltalaisolutta nimellä "Bud" ja vieressä tšekkiolutta.

Nimi ”Budweiser” on tšekkiläisen kaupungin České Budějovicen saksankielisestä nimestä Budweis johdettu adjektiivi; kaupungin asukkaiden enemmistö oli pitkään saksankielistä. Nimi siis viittaa budweisilaiseen/budějovicelaiseen olueen, joka oli jo keskiajalla hyvin tunnettua. Kansainvälisillä markkinoilla Anheuser-Buschilla on ollut joissakin maissa ongelmia tšekkiläisen budějovicelaisen Budweiser Budvar -oluen kanssa. Maissa, joissa tšekkiolut on saanut oikeuden nimeen Budweiserista, käytetään nimeä ”Bud” tai ”Anheuser-Busch B” (Saksa). Suomessa saadaan KHO:n päätöksen mukaan myydä molempia, mutta vain amerikkalaisesta versiosta käytetään nimeä Budweiser, kun taas tšekkiläinen on Budějovický Budvar[1].

  1. Korkein oikeus: Korkeimman oikeuden ennakkopäätökset: KKO:2005:143 finlex.fi. Viitattu 27.1.2020.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.