České Budějovice

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
České Budějovice
Naměstí Přemysla Otakara II
Naměstí Přemysla Otakara II
lippu
lippu
vaakuna
vaakuna

České Budějovice

Koordinaatit: 48°58′29″N, 14°28′29″E

Valtio Tšekki
Lääni Etelä-Böömi
Piirikunta České Budějovice
Perustettu 1265
Hallinto
 – Pormestari Miroslav Tetter
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 55,6 km²
Korkeus 381 m
Väkiluku (2020)  (arvio) 94 463
 – Metropolialue 1 699
Aikavyöhyke UTC+1
 – Kesäaika UTC+2

České Budějovice (saks. Budweis) on kaupunki Tšekin tasavallassa. Se on Etelä-Böömin läänin pääkaupunki ja suurin kaupunki. Kaupungissa asui vuoden 2020 arvion mukaan 94 463 asukasta.[1] České Budějovice sijaitsee Vltava-joen varrella kohdassa, jossa Malše yhtyy jokeen.

České Budějovicen perusti Ottokar II Přemyslin ritari Hirzo, ja se sai kaupunginoikeudet 1265. Kaupungissa oli sen perustamisesta asti merkittävä saksalaisväestö, joka oli noin vuoteen 1880 enemmistönä. Teollistumisen myötä kaupunkiin muutti paljon tšekkejä ja saksalaiset jäivät vähemmistöksi (15,5 prosenttia vuonna 1930). Toisen maailmansodan jälkeen lähes kaikki saksalaiset karkotettiin Tšekkoslovakiasta.

České Budějovice on kauan tunnettu oluistaan. Merkittävin panimo on Pivovar Budějovický Budvar, joka omistaa oikeudet Budweiser-merkkiin suurimmassa osassa Eurooppaa. Kaupunki on tunnettu myös jääkiekosta: sieltä on tullut tunnettuja pelaajia, muun muassa Vaclav Prospal HC České Budějovice -jääkiekkoseurasta.

České Budějovice on katolisen České Budějovicen hiippakunnan keskus.

České Budějovicessa on mielenkiintoista keskiaikais- ja barokkiarkkitehtuuria kaupungin torin läheisyydessä. Merkittävin rakennus lienee noin vuonna 1300 valmistunut dominikaaniluostari, jossa on goottilainen Kostel Obětování Panny Marie. Kansallissankari Jan Žižkan kotilinna sijaitsee noin kymmenen kilometrin päässä ja Český Krumlov noin 30 kilometrin päässä.

Rautatieinsinööri Franz Anton von Gerstner rakennutti České Budějovicesta Linziin vuosina 1824–1830 hevosvetoisen rautatien, joka oli ensimmäinen merkittävä manner-Euroopassa sijainnut rautatie.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. České Budějovice citypopulation.de. Viitattu 13.10.2020. (englanniksi)
  2. Gamst, Frederick C.: Franz Anton Ritter von Gerstner, Student of America's Pioneering Railroads. Railroad History, 1990, s. 15-16. Artikkelin verkkoversio. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]