Český Krumlov

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Český Krumlov
Český Krumlovin kattoja linnan tornista nähtynä.
Český Krumlovin kattoja linnan tornista nähtynä.
lippu
lippu
vaakuna
vaakuna

Český Krumlov

Koordinaatit: 48°48′39″N, 14°18′55″E

Valtio Tšekki
Lääni Etelä-Böömi
Piirikunta Český Krumlov
Mainittu 1253
Hallinto
 – Pormestari Luboš Jedlička
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 22.16 km²
Korkeus 492 m
Väkiluku (2009) 13 650
Aikavyöhyke UTC+1
 – Kesäaika UTC+2

Český Krumlov (saks. Krumau an der Moldau) on pieni kaupunki Etelä-Böömin läänissä Tšekin tasavallassa. Sen nimessä käytetään määrettä Český, böömiläinen, erotukseksi Moravsky Krumlovista maan kaakkoisosassa Määrissä. Český Krumlov tunnetaan hienosta arkkitehtuuristaan ja vanhasta kaupunginosasta, joka on Unescon maailmanperintöluettelokohde. Kaupungissa on 13 650 asukasta (2009)[1].

Český Krumlovin linna Vltava-joen rannalla on goottilaista tyyliä ja sen rakentamisen aloittivat vuonna 1250 Krumaun veljekset. Suurin osa vanhasta kaupungista on 1300–1600-luvuilta ja edustaa gotiikkaa, renessanssia ja barokkia. Vanhankaupungin ydinalue on joen hevosenkenkämutkassa linnaa vastapäätä.

Kommunismin kaudella vanha kaupunki pääsi rapistumaan rauhassa, samettivallankumouksesta alkaen sitä on restauroitu ja nykyisin alue on saksalaisten ja itävaltalaisten turistien suosiossa (vrt. Tallinnan vanha kaupunki).

Elokuvat Pinokkion seikkailut ja Hostel on kuvattu suurimmaksi osaksi tässä kaupungissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Population of municipalities of the Czech republic, 1 January 2009 Czech Statistical Office. Viitattu 25. tammikuuta 2010.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]