Budweiser Budvar

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Budweiser Budvar (Budějovický Budvar, n.p.)
Yritysmuoto valtionyhtiö
Perustettu 1895
Perustaja August Zátka ja František Hromada
Kotipaikka České Budějovice, Tšekki
Toimiala panimoala
Tuotteet Budweiser Budvar, Pardál
Kotisivu budejovickybudvar.cz

Budweiser Budvar (Budějovický Budvar) on tšekkiläinen panimo, joka tunnetaan parhaiten Budweiser Budvar -oluesta. Yhdysvalloissa ja Kanadassa olutmerkki tunnetaan nimellä Czechvar.[1] Euroopassa ja muualla maailmassa joko nimellä Budweiser Budvar tai Budějovický Budvar. Panimon tuotanto on noin 1,25 miljoonaa hehtolitraa vuodessa.lähde?

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1800-luvulla České Budějovicen kaupunginvaaleissa äänioikeus jakaantui omaisuuden ja maksettujen verojen mukaan, ja koska kaupungin saksalaiset asukkaat hallitsivat taloutta, tšekeillä ei ollut edustusta kaupunginhallituksessa. Vuosisadan loppupuolella tšekit pyrkivät vahvistamaan omaa taloudellista asemaansa perustamalla yrityksiä, ja tämän kehityksen myötä paikalliset oluenpanijat August Zátka ja František Hromada perustivat vuonna 1895 Budweiser Budvarin edeltäjän, Tšekkiläisen osuuspanimon. Panimo tuotti ensimmäiset oluensa saman vuoden lokakuun alussa.lähde?[2]

Alkuperäinen panimorakennus rakennettiin Pražskén kaupunginosaan, koska oluen valmistuksessa haluttiin käyttää alueen pohjavettä. Perustettaessa panimo kattoi alueen, jonka koko oli yhdeksän hehtaaria, ja sen rakensi rakennusyritys Dvořák & Fischer. Yrityksen ensimmäinen panimomestari oli Antonín Holeček.lähde?

Vuonna 1937 Tšekkoslovakian presidentti Edvard Beneš sääti lain 101/45, jonka mukaan kaikki panimot, joiden tuotanto ylitti 150 000 hehtolitraa vuodessa, tulisi kansallistaa. Budweiser Budvarin tuotanto oli tuolloin 158 833 hehtolitraa vuodessa, joten August Zátkan lobbauksesta huolimatta panimo kansallistettiin pian sodan jälkeen.lähde?

Tuotemerkkikiista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Budweiser Budvar Czech Premium Lager -pullo

Tuotemerkkiä ”Budweiser”, joka tulee České Budějovicen kaupungin vanhasta nimestä Budweis, on käyttänyt aikojen saatossa kolme eri panimoa: Budweiser Budvarin lisäksi Budějovický měšťanský pivovar (Budweiser Bürgerbräu, nykyinen Pivovar Samson), kaupungin saksalaisten vuonna 1795 perustama panimo, sekä Anheuser-Busch, amerikkalainen panimo, joka käytti nimeä ensimmäisen kerran vuonna 1876.[3] Tuotemerkistä on käyty oikeutta monessa maassa, ja Yhdysvalloissa ja Kanadassa Budweiser Budvaria myydään nimellä Czechvar.lähde?

Euroopan unionissa Budějovický Budvar on suojattu alkuperänimitys, mutta Budweiserin tuotemerkkioikeudet muissa tuotteissa kuin oluessa kuuluvat Anheuser-Buschille[4]. Alkuvuodesta 2007 Anheuser-Busch ja Budweiser Budvar sopivat, että Anheuser-Busch markkinoi Budvarin Czechvaria Yhdysvalloissa ja muutamassa muussa maassa korvausta vastaan. Kumpikin puoli totesi, ettei sillä ole vaikutusta meneillään oleviin oikeudenkäynteihin.[5]

Tuotteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Budweiser Budvar Czech Premium Lager / Czechvar (punainen etiketti): Alkuperäinen Budějovický Budvar -lager. Kypsytys kestää 80-90 päiväälähde?. Alkoholiprosentti 5 %.
 • Budweiser Budvar Pale Beer (kultaetiketti): Pienempi kantavierreväkevyys kuin punaisen etiketin oluella. Kypsytys kestää noin 30 päiväälähde?. Alkoholiprosentti 4 %.
 • Budweiser Budvar Premium Dark Lager (musta etiketti): Tämä tumma lager on pantu samalla tyylillä kuin punaisen etiketin olut, mutta se on tehty kolmesta erilaisesta ohramaltaasta. Alkoholiprosentti 4,7 %.
 • Budweiser Budvar alkoholiton olut (vihreä etiketti): Alkoholiprosentti korkeintaan 0,5 %.
 • Bud Super Strong (tummanpunainen etiketti): Kypsytys kestää 200-250 päiväälähde?. Alkoholiprosentti 7,6 %.
 • Pardál: Tätä olutta myydään vain Tšekin sisämarkkinoilla. Alkoholiprosentti 3,8 %.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Czechvar czechvar.com. Arkistoitu 24.5.2009. Viitattu 10.5.2009. (englanniksi)
 2. History and Present Budweiser Budvar. Viitattu 10.5.2009. (englanniksi)
 3. Budějovický měšťanský pivovar: History of the Brewery, 1847-1911 budweiser1795.com. Viitattu 10.5.2009. (englanniksi)
 4. DW toimitus: EU Court Upholds Anheuser-Busch's Budweiser Trademarks. Deutsche Welle, 12.6.2007. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 10.5.2009. (englanniksi)
 5. Anheuser-Busch, Czech brewer strike deal. Komo News, 9.1.2007. Seattle, Washington: Artikkelin verkkoversio. Viitattu 10.5.2009. (englanniksi) (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]