Butch Cassidy

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Robert LeRoy Parker alias Butch Cassidy vuonna 1894.

Butch Cassidy (13. huhtikuuta 1866 Beaver, Utah1908 San Vincente, Bolivia), oikealta nimeltään Robert LeRoy Parker, oli pahamaineinen yhdysvaltalainen lainsuojaton.[1]

Varhainen elämä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Robert LeRoy Parker syntyi Beaverissa Utahissa vuonna 1866. Hänen vanhempansa olivat englantilaista syntyperää olleet mormonit Maximillian Parker ja Ann Gillis. Hän kasvoi perheensä maatilalla Circlevillessä, joka sijaitsi noin 300 mailia Salt Lake Citystä etelään. Teini-ikäisenä Parker kohtasi paikallisen lainsuojattoman Mike Cassidyn, joka toimi hevosvarkaana. Cassidylla oli lähtemätön vaikutus nuoreen Parkeriin, joka lähti jo nuorena kotoaan ryhtyäkseen lainsuojattomaksi.[2]

Varhainen rikollisura

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Parker toimi lehmipaimenena ja teurastajana, ja saikin lempinimen "Butch" ("butcher" merkitsee englanniksi "teurastajaa"). Hän otti myös pian esikuvansa mukaan sukunimen "Cassidy", ja tästä lähin Robert LeRoy Parker tunnettiin Butch Cassidyna. Vuonna 1884 Cassidy muutti Coloradossa sijaitsevaan Tellurideen ja alkoi toimia karjavarkaana. Hän harjoitti rikollista uraansa myös Montanassa ja Wyomingissa. Vuonna 1887 hän palasi takaisin Tellurideen ja tapasi kilpahevosen omistajan Matthew Warnerin että rikollisveljekset William ja Thomas McCartyn.

24. kesäkuuta 1889 Cassidy teki ensimmäisen merkittävän rikoksensa ryöstämällä Warnerin ja McCartyjen kanssa San Miguel Valleyn pankin. He ryöväsivät pankista noin 21 000 Yhdysvaltain dollaria. Vuonna 1890 Cassidy osti ryöstösaalillaan Wyomingin Duboisissa sijaitsevan ranchin, josta hän teki lainsuojattomien piilo- ja suojapaikan. Vuonna 1894 hänet pidätettiin hevosvarkaudesta Landerissa ja tuomittiin Laramiessa sijaitsevaan vankilaan. Hänet vapautettiin tammikuussa 1896 luvattuaan kuvernööri William Alford Richardsille, ettei hän enää ikinä palaisi osavaltioon.

Pelätty "Hurja joukko" vuonna 1901. Vasemmalta oikealle:Harry "Sundance Kid" Longabaugh, Will Carver, Ben Kilpatrick, Harvey Logan, ja Butch Cassidy.

Vankilasta vapauduttuaan Cassidy keräsi ympärilleen joukon pahamaineisia rikollisia, kuten Ben Kilpatrickin, Elza Layn, Harvey Loganin ja Harry Tracyn. Yhdessä he muodostivat "Hurjan joukon", josta sittemmin tuli yksi 1800-luvun loppupuolen ja 1900-luvun alun pelätyimpiä rikollisjoukkioita.[2]

13. elokuuta 1896 Cassidy, Lay ja kolmas tuntematon mies ryöstivät pankin Montpelierissa Idahossa. He saivat ryöstösaaliina noin 7 000 Yhdysvaltain dollaria. Hieman tämän jälkeen Cassidy värväsi Hurjaan joukkoon Sundance Kidin eli Harry Longabaughin, josta sittemmin tuli hänen hyvä ystävänsä. 21. huhtikuuta 1897 Cassidy ja Lay ryöväsivät kultalastin Castle Gaten kaivoskaupungin lähistöllä Utahissa. 11. heinäkuuta 1899 Hurja joukko ryöväsi junan Folsomissa New Mexicossa. 19. syyskuuta 1900 Cassidy miehineen ryösti pankin Winnemuccassa Nevadassa. Hyvin suunnitellut pankki- ja junaryöstöt tekivät Hurjasta joukosta hyvin pahamaineisen, ja Cassidysta tuli Yhdysvaltain etsityimpiä rikollisia.

Cassidy pakeni 20. helmikuuta 1901 New Yorkista Buenos Airesiin höyrylaiva Herminuksella välttääkseen kannoillaan olevat Pinkertonin etsivätoimiston etsivät. Cassidyn mukana pakenivat Longabaugh ja tämän tyttöystävä Etta Place. Pakomatkansa aikana Cassidy esiintyi Placen veljenä.

Cassidy ystävineen jatkoi rikollista uraansa vielä Etelä-Amerikassa: 19. joulukuuta 1905 hän teki Longabaughin ja Placen kanssa uransa suurimman pankkiryöstön Villa Mercedesissa Argentiinassa. He ryöstivät 12 000 pesoa, ja pakenivat lainvalvojilta rajan yli turvaan Chileen.

Butch Cassidyn lopullisesta kohtalosta ei ole varmaa tietoa. Tarinan mukaan 3. marraskuuta 1908 Cassidy ja Longabaugh saivat surmansa jouduttuaan tulitaisteluun sotilaiden kanssa San Vincentessa Boliviassa. Heidän viimeiseksi leposijakseen väitetty hauta löydettiin 1990-luvulla, ja tutkijat löysivät sieltä kahden miehen maalliset jäännökset. Vainajien henkilöllisyyttä ei kuitenkaan ole pystytty selvittämään, joten ei ole täyttä varmuutta, kuuluivatko ruumiit todellakin Cassidylle ja Longabaughille. On myös olemassa väitteitä, joiden mukaan Cassidy palasi takaisin Yhdysvaltoihin ja kuoli luonnollisesti 1930-luvulla.[2]

George Roy Hill ohjasi vuonna 1969 elokuvan nimeltä Butch Cassidy and the Sundance Kid (suom. Butch ja Kid - Auringonlaskun ratsastajat), joka kertoo melko totuudenmukaisesti päähenkilöiden vaiheista. Cassidya näytteli Paul Newman ja Kidia Robert Redford. Elokuva oli yleisö- ja arvostelumenestys ja voitti mm. neljä Oscar-palkintoa.

  1. Butch Cassidy Biography (1866–c. 1909 biography.com. Viitattu 5.5.2015. (englanniksi)
  2. a b c History of Butch Cassidy, LeRoy Parker utah.com. Arkistoitu 17.5.2007. Viitattu 5.5.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]