Ice Cube

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee rap-artistia. Curling-areenasta katso Ice Cube (Sotši).
Ice Cube
Ice-Cube 2014-01-09-Chicago-photoby-Adam-Bielawski.jpg
Ice Cube vuonna 2014.
Syntynyt 15. kesäkuuta 1969 (ikä 48)
Kotoisin South Los Angeles, Kalifornia, Yhdysvallat
Aktiivisena 1984–
Tyylilajit gangsta rap, hip hop, westcoast hip hop, g-funk
Laulukieli englanti
Ammatit räppäri, tuottaja, näyttelijä, elokuvakäsikirjoittaja, elokuvaohjaaja, elokuvatuottaja
Yhtyeet N.W.A., Westside Connection, Da Lench Mob, C.I.A.
Levy-yhtiöt Priority (1987-1996)
Lench Mob (1994-)
EMI (2006-)

Ice Cube (oikealta nimeltään O’Shea Jackson, s. 15. kesäkuuta 1969) on yhdysvaltalainen rap-artisti ja näyttelijä. Hän aloitti uransa gangsta-rap-yhtyeessä N.W.A., josta siirtyi vuonna 1989 menestyksekkäälle soolouralle. Soolotuotannosta hän tuli suosioon albumien AmeriKKKa’s Most Wanted (1990), Death Certificate (1991) ja The Predator (1992) myötä. Ice Cube on esiintynyt myös yli kolmessakymmenessä elokuvassa, esimerkiksi xXx 2: The Next Level, Boyz n the Hood – kulman kundit, Anakonda ja Kahden keikan välillä.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ice Cube syntyi Los Angelesin South Centralissa vuonna 1969 ja varttui siellä. Hänen isänsä oli mekaanikko ja äitinsä sairaalan vastaanottovirkailija. Hänellä on vanhempi veli ja siskopuoli, joka tapettiin Ice Cuben ollessa 12-vuotias.[1][2]

13-vuotiaana Ice Cube alkoi kirjoittaa omia riimejä. Hänen silloin samalla kadulla asunut ystävänsä Sir Jinx on Dr. Dren serkku ja tämän kautta 15-vuotias Ice Cube tapasi jo silloin DJ:nä arvostetun Dr. Dren grillijuhlissa ja räppäsi hänelle. Dre piti kuulemastaan ja halusi esitellä Ice Cuben World Class Wreckin' Cru -ryhmälle jonka jäsen Dre silloin oli.[3]

Vuonna 1986 Ice Cube julkaisi Stereo Crew -ryhmänsä kanssa ensimmäisen levytyksensä She’s a Skag[4][5] ja vuonna 1987 singlen My Posse silloisen räppiryhmänsä C.I.A.:n kanssa.[5] Hieman sen jälkeen hän kirjoitti Eazy-E:lle kappaleen Boys-N-The-Hood. Tästä alkoi yhteistyö N.W.A.:n kanssa.

Kun Cube sai opintonsa suoritettua hän alkoi työstää N.W.A.:n seuraavaa albumia Straight Outta Compton. Hän kirjoitti albumille kymmenen kappaletta. Albumi oli erittäin poliisivastainen, mikä nosti N.W.A.:n gangsta-rapin huipulle. Ice Cube erosi N.W.A.:sta vuonna 1989 erimielisyyksien takia.

Ice Cube high schoolin päättövuotena (1987)

Sooloura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ice Cube liittyi eroamisensa jälkeen Da Lench Mob -ryhmään, jonka kanssa hän teki ensimmäisen sooloalbuminsa AmeriKKKa’s Most Wanted. Vuonna 1990 julkaistu levy herätti kohua sen poliittisuuden ja aggressiivisuuden takia. Seuraavana vuonna Ice Cube debytoi valkokankaalla elokuvassa Boyz n the Hood - kulman kundit Doughboyn roolissa. Samana vuonna Cube julkaisi toisen sooloalbuminsa Death Certificate, joka oli ensimmäistä levyäkin kiistellympi.

Vuonna 1992 Ice Cube liittyi Nation of Islam -järjestöön ja julkaisi kolmannen sooloalbuminsa, The Predatorin. Levy ei ollut enää niin aggressiivinen kuin edeltäjänsä: esimerkiksi albumin tyyli vaihtui g-funkiin. Tämä albumista tuli Cuben menestynein sen jälkeen, kun sitä myytiin Yhdysvalloissa viisi miljoonaa kappaletta, mikä oikeutti viisinkertaiseen platinalevyyn. Samana vuonna Cube tuotti myös Da Lench Mobin debyyttialbumin, Guerrillas In Tha Mist.

Ice Cube julkaisi vuonna 1993 viidennen sooloalbuminsa Lethal Injection, mutta se ei menestynyt yhtä hyvin kuin edeltäjänsä. Lethal Injectionin jälkeen Ice Cube oli mukana tekemässä Tupac Shakurin toista sooloalbumia, Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z.... Cube myös esiintyy yhdellä albumin kappaleista.

Ice Cube ja Dr. Dre tekivät yhteisen singlen Natural Born Killaz vuonna 1994. Samoihin aikoihin Cube liittyi Westside Connection -ryhmään. Ryhmän debyyttialbumi Bow Down nousi Billboard 200 -listalla toiseksi vuonna 1996.

Ice Cube julkaisi vuonna 1998 kuudennen sooloalbuminsa War & Peace - Volume 1 (The War Disc). Vuonna 2000 se sai jatkoa War & Peace - Volume 2 (The Peace Disc) -albumista, jolla vierailevat muun muassa kaksi N.W.A.:n entistä jäsentä, Dr. Dre ja MC Ren. Vuonna 2001 Ice Cubelta ilmestyi Greatest Hits -albumi, joka sisälsi vanhojen hittibiisien lisäksi kaksi uutta kappaletta.

6. kesäkuuta 2006 Ice Cube julkaisi Laugh Now, Cry Later -albumin, joka osoittautui suureksi menestykseksi sen myydessä nopeasti kultaa.

Ice Cube esiintyi ensimmäistä kertaa urallaan Suomessa 23. heinäkuuta 2008 Helsingin jäähallissa[6]. Keikka oli samalla mainosta Cuben uudelle albumille Raw Footage, joka julkaistiin elokuussa samana vuonna.

Ice Cuben yhdeksäs studioalbumi I Am the West julkaistiin syksyllä 2010. Albumilta on julkaistu singlet "I Rep That West", "Drink the Kool-Aid" ja "She Couldn't Make It on Her Own".

Ice Cube on nimetty yhdeksi kaikkien aikojen parhaista rap-artisteista Hip-Hop Honorissa vuonna 2006.

17. elokuuta 2012 Ice Cube esiintyi Tampereella Blockfest-kaupunkifestivaalilla.[7]

Ice Cube on ilmoittanut työskentelevänsä seuraavan albuminsa parissa jonka nimeksi tulee Everythang's Corrupt.[8]

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Ice Cuben diskografia

Albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Soolo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kokoelma-albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

N.W.A:n kanssa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Westside Connectionin kanssa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

CIA:n kanssa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Da Lench Mobin kanssa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näyttelijänä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ohjaajana/käsikirjoittajana/tuottajana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ice Cube Contactmusic.com. Viitattu 7.12.2016. (englanniksi)
  2. Ice Cube - Actor/Musician | Teen Interview | Teen Ink www.teenink.com. Viitattu 10.7.2017.
  3.  : ”Ice Cube's First Meeting With Dr. Dre - On The Record” FUSE (käsikirjoittaja). . 2012-03-11. .
  4. CANON BALLIN’ The Dr. Dre Collection, 1984–1987 | Myspace Myspace. Viitattu 10.7.2017.
  5. a b Full Clip: Ice Cube Breaks Down His Entire Catalogue Vibe. 8.10.2010. Viitattu 9.7.2017.
  6. Ice Cube Suomeen
  7. Ice Cube saapui Suomeen - katso kuva! Iskelmä. 17.8.2012. Viitattu 8.12.2016.
  8. Ice Cube Goes 'Real Old-School' for 'Mafia III' Original Song 'Nobody Wants to Die' Billboard. Viitattu 8.2.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]