Nation of Islam

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nation of Islamin lippu.
Nation of Islamin moskeija.

Nation of Islam (NOI) on uskonnollinen ja sosiopoliittinen järjestö, joka perustettiin Yhdysvalloissa vuonna 1930. Sen tehtävänä on kohentaa mustien henkistä, sosiaalista ja taloudellista asemaa. Vaikka Nation of Islam pitää itseään islaminuskon yhtenä muotona, sen merkittävät opilliset poikkeamat ovat saaneet muslimit pitämään järjestöä harhaoppisena. Vuosina 1934–1975 järjestöä johti Elijah Muhammad. Hänen poikansa Warith Deen Muhammad luotsasi liikettä 1970-luvulta alkaen lähemmäs valtavirtaislamia, minkä seurauksena liike jakaantui kahtia ja Warith Muhammadin johtama siipi sulautui lopulta Yhdysvaltain sunnalaisiin seurakuntiin.

Nation of Islamin tämänhetkisenä johtajana toimii Louis Farrakhan. Järjestön päämaja on Chicagossa, Illinois’ssa. Eräs tunnetuimmista Nation of Islamin jäsenistä oli Malcolm X, jonka nimimerkki X tulee liikkeen piirissä kehitetystä ajatuksesta korvata valkoisten antamat ”orjanimet” uusilla nimillä; tässä tapauksessa X tarkoittaa matematiikan perusteella tuntematonta, koska orjat eivät sukupolvien jälkeen enää tienneet omia sukujuuriaan.

Arvostelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nation of Islamia on syytetty rasismista ja antisemitismistä. Nation of Islam opettaa, että mustat ihmiset ovat alkuperäisiä ihmisiä, joista kaikki muut ovat periytyneet.[1] Louis Farrakhan on sanonut, että ”valkoiset ihmiset ovat potentiaalisia ihmisiä... he eivät vain ole kehittyneet vielä”.[2] Valkoihoisia ei myöskään hyväksytä järjestön jäseniksi.[1]

Vuonna 2005 Nation of Islam lisättiin Southern Poverty Law Center (SPLC) -järjestön viharyhmälistalle. SPLC vastustaa rasismia ja pyrkii edistämään kansalaisoikeuksia tutkimuksen, koulutuksen ja oikeudenkäyntien avulla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Nation of Islam.
  1. a b Tieteen kuvalehti Historia 4/2014, s. 13.
  2. Philadelphia Inquirer 18.3.2000.
Tämä uskontoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.