Boyz n the Hood – kulman kundit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Boyz n the Hood – kulman kundit
Boyz n the Hood
Boyz n the hood poster.jpg
Ohjaaja John Singleton
Käsikirjoittaja John Singleton
Tuottaja Steven Nicolaides
Säveltäjä Stanley Clarke
Kuvaaja Charles Mills
Leikkaaja Bruce Cannon
Lavastaja Kathryn Peters
Pääosat Cuba Gooding Jr.,
Ice Cube,
Morris Chestnut
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Columbia Pictures ja Sony Pictures Entertainment
Ensi-ilta Yhdysvallat 12. heinäkuuta 1991
Suomi 17. tammikuuta 1992
Kesto 102 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 6 500 000 dollaria
Tuotto 57 504 068 dollaria
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Boyz n the Hood – kulman kundit (Boyz n the Hood) on vuonna 1991 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen, John Singletonin käsikirjoittama ja esikoistyönään ohjaama elokuva. Elokuva kuuluu "hood film" -genreen, joka on kotoisin Yhdysvalloista ja yleensä käsittelee urbaania afroamerikkalaista kulttuuria, kuten esimerkiksi hiphop-musiikkia, katujengejä, rotusyrjintää, rikkinäisiä perheitä sekä huumeiden käyttöä ja kauppaamista.

Elokuvan pääosissa nähdään Ice Cube, Cuba Gooding Jr., Morris Chestnut, Laurence Fishburne, Nia Long sekä Angela Bassett. Elokuva kertoo elämästä Los Angelesin South Centralissa.

Boyz n the Hoodia kuvattiin lokakuun 1. päivästä marraskuun 28. päivään vuonna 1990 ja se julkaistiin 12. heinäkuuta, 1991. Elokuva oli ehdolla sekä parhaan ohjauksen, että alkuperäisen käsikirjoituksen palkinnoista vuoden 1991 Oscar-gaalassa. Tämä teki Singletonista nuorimman ja ensimmäisen afroamerikkalaisen henkilön, joka on ollut ehdolla parhaan ohjaajan palkinnosta.

Elokuva näytettiin Un Certain Regard -osa-alueessa vuoden 1991 Cannesin Film Festivaleilla. Vuonna 2002, Yhdysvaltojen Kongressin kirjasto katsoi elokuvan olevan "kulttuurillisesti merkittävä" ja valitsi sen säilöttäväksi National Film Registry -arkistoon.[1] The New York Timesin kriitikot valitsivat sen vuonna 2004 yhdeksi kaikkien aikojen tuhannesta parhaasta elokuvasta maailmassa.[2]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1984[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

10-vuotias Tre Styles asuu yksinhuoltaja-äitinsä Reva Devereaux'n kanssa Inglewoodissa, Kaliforniassa. Tren jouduttua tappeluun koulussa hänen opettajansa soittaa Revalle ja kertoo hänelle, että vaikka Tre on melko älykäs on hän epäkypsä ja aggressiivinen, eikä hänellä ole kunnioitusta luokkatovereitaan eikä opettajia kohtaan. Huolissaan lapsensa tulevaisuudesta, Reva lähettää hänet asumaan Crenshaw'n naapurustoon, South Centraliin pojan 27-vuotiaan isän, Furious Stylesin kanssa, keneltä Reva toivoo poikansa oppivan arvokkaita elämänopetuksia.

Saapumisensa iltana Tre kuulee isänsä ampuvan kohti murtovarasta, joka yritti ryöstää taloa. LAPD -konstaapelit saapuvat reilua tuntia myöhemmin ja lopulta päättävät rikoksen olleen merkityksetön, sillä mitään ei viety ja murtovarkaan onnistui paeta vahingoittumattomana. Poliisit, eritoten afroamerikkalainen konstaapeli, kohtelevat Furiousia epäkunnioittaen ja halveksuen. Seuraavan päivänä Tre kohtaa jälleen lapsuudenystävänsä Darrin "Doughboy" Bakerin, tämän velipuolen äidin puolelta, Rickyn, sekä heidän yhteisen ystävänsä Chrisin. Rickyn ollessa naiivi ja luottavainen, Doughboy on aggressiivinen ja käytännön viisas.

Seuraavana päivänä Chris vie porukan toiseen naapurustoon katsomaan murhatun jengiläisen mädäntyvää ruumista. Crips -jengin jäsen huijaa Rickyä antamaan jalkapallonsa, johdatellen Doughboyta haastamaan itsensä saadakseen sen takaisin. Doughboy piestään, mutta toinen jengin jäsen antaa jalkapallon takaisin.

Furious, joka vaikuttaa olevan naapuruston ainoa läsnä oleva isä, vie Tren kalastusretkelle. Hän neuvoo Tretä olematta liittymään koskaan armeijaan (sillä Furious itse palveli Vietnamissa ollessaan vain 17-vuotias), käyttäytymään kypsästi, ja olemaan vastuuntuntoinen, erityisesti, jos on tulossa isäksi. Parivaljakko palaa Crenshawiin, missä he näkevät poliisien ohjaavan Doughboyn ja Chrisin partioautoon, kun heidät on saatu kiinni näpistelystä paikallisessa apteekissa. He päätyvät nuorisokotiin.

Seitsemän vuotta myöhemmin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seitsemän vuotta myöhemmin "tervetuloa kotiin" -juhlat pidetään Bakerien kotona. Doughboy (Ice Cube), joka on juuri vapautunut vankilasta ja pudottanut paljon painoa, istuu pöydässä pelaten dominopeliä Chrisin (Redge Green), nyt pyörätuolissa ampumahaavan takia, "Dookien" ja "Monsterin" kanssa. Ricky (Morris Chestnut), Crenshaw High Schoolin tähti-keskushyökkääjä, asuu kotona äitinsä Brendan ja tyttöystävänsä Shanicen, sekä heidän taaperoikäisen poikansa kanssa. Samalla Trestä (Cuba Gooding Jr.) on kasvanut kypsä ja vastuullinen teini-ikäinen, joka työskentelee ostoskeskuksessa vaatekaupan apulaisena ja menestyy koulussa. Hän toivoo pääsevänsä collegeen tyttöystävänsä, Brandin (Nia Long) kanssa, joka käy katolilaista koulua ja aikoo odottaa avioliittoon asti ennen seksin harrastamista. Brandin toive pidättäytyä seksistä aiheuttaa kireyttä parin välille.

Matkallaan kotiin Tre kohtaa Bloods -jengin jäseniä, jotka uhkaavasti kiusoittelevat Tretä, osoittaen häntä kaksipiippuisella haulikolla. Päästyään kotiin Tre saa hiustenleikkuun Furiousilta ja valehtelee tälle neitsyytensä menettämisestä. Aluksi Furious vaikuttaa huvittuneelta, mutta sitten kysyy tiukasti Treltä, käyttikö tämä kondomia, varoittaen sukupuolitautien tarttumisesta ja isäksi tulemisesta (käyttäen itseään esimerkkinä, sillä hän oli itse vain 17-vuotias, kun Tre syntyi). Eräänä iltana värvääjä Etelä-Kalifornian yliopistosta saapuu haastattelemaan Rickyä. Ricky toivoo saavansa stipendin yliopistoon, mutta on musertunut, kun saa tietää, että hänen on saatava 700 pistettä SAT-kokeesta saadakseen stipendin.

Myöhemmin street racing-kokoontumisen aikana Bloods-jengin jäsen, Ferris, provosoi Rickyä. Tätä puolustaakseen Doughboy, nyt Cripsin jäsen itse, heristää .45 ACP -käsiasettaan ja lataa sen pelotellakseen Ferrisiä. Ferris ampuu MAC-10 -konepistoolillaan ilmaan, jonka seurauksena kaikki kaahaavat alueelta pois. Tren ja Rickyn pysäyttää tien laitaan LAPD-partio; pääkonstaapeli osoittautuu samaksi, joka vastasi murtovaras-hälytykseen Furiousin luona seitsemän vuotta sitten. Konstaapeli työntää aseen Tren niskaan ja pilkkaa tätä kysyen, mitä tämä aikoo tehdä asialle. Tre saapuu myöhään Brandin luo ja murtuu kyyneliin. Myöhemmin samana iltana he harrastavat seksiä ensimmäisen kerran.

Seuraavana iltapäivänä tyttöystävänsä ärsyttämä Ricky tappelee Doughboyn kanssa. Brenda rientää Rickyn avuksi samalla moittien Doughboyta. Ricky lähtee talosta samaan aikaan, kun postinkantaja tuo kirjeen hänen SAT-kokeensa tuloksista. Ricky ja Tre näkevät Ferrisin ja Bloodsit ajelemassa naapurustossa ja oikaisevat kujien kautta ja hajaantuvat välttääkseen heidät. Samalla Doughboy tajuaa Rickyn ja Tren olevan vaarassa ja kiitää puolustamaan heitä. Bloodsit löytävät Rickyn ja tappavat hänet vain sekunteja ennen kuin Doughboy saapuu paikalle. Tre ja Doughboy pitelevät Rickyn ruumista surien tätä. Pojat vievät Rickyn ruumiin kotiin, missä Brenda ja Shanice hysteerisesti syyttävät Doughboyta tämän yrittäessä epäonnisesti lohduttaa heitä. Myöhemmin samana iltana Brenda nyyhkyttää Rickyn testituloksia, todeten tämän saaneen 710 pistettä, juuri tarpeeksi stipendiä varten.

Vihaisena ja tolaltaan, jäljellä olevat pojat vannovat kostoa Bloodseille. Furious löytää Tren valmistautumassa ottamaan .357 Magnum -pistoolinsa ja myöhemmin vakuuttaa tämän luopumaan kostosuunnitelmistaan. Brandi ja Furious kuitenkin yllättävät Tren karkaamassa huoneensa ikkunasta liittyäkseen Doughboyn ja Cripsien mukaan. Myöhemmin samana iltana, kun ryhmä ajelee ympäri kaupunkia, Tre pyytää päästä ulos autosta. Doughboy ajaa sivuun ja päästää Tren ulos bussipysäkillä.

Tre palaa kotiin, tajuten isänsä olleen oikeassa yrittäessään estää Tretä putoamasta väkivallan kierteeseen. Doughboy löytää Bloodsit syömässä pikaruoka-ravintolassa ja Monster avaa tulen heitä kohti Type 56-rynnäkkökiväärillä tyhjän parkkipaikan läpi kulkevassa Drive-by shooting -ammuskelussa. Huolimatta Dookien ja Monsterin pyynnöistä hälvetä paikalta, Doughboy nousee autosta ja itse päästää päivltä Ferrisin ja toisen haavoittuneen jengiläisen, Ferrisin turhaan rukoillessa elämänsä puolesta, kostaen Rickyn kuoleman.

Seuraavana aamuna Doughboy vierailee Tren luona, nyt ymmärtäen Tren syyt jengin hylkäämiseen. Doughboy – kolme miestä tappaneena – tietää pian kohtaavansa kostoniskun Ferrisin kuolemasta ja hyväksyy rikoksen riivaaman elämänsä seuraukset. Hän surumielisesti kysyy miksi Amerikka "ei tiedä, ei näytä, eikä välitä, mitä getossa tapahtuu." Hän sanoo surullisesti, ettei hänellä ole enää yhtään veljiä jäljellä Rickyn jälkeen, mutta Tre lohduttaa häntä sanoen tällä olevan vielä yksi veli jäljellä. Doughboy kävelee sitten pois, kaataen mallasviinaansa kadulle.

Epilogi -tekstissä kerrotaan, että Doughboy murhataan kaksi viikkoa myöhemmin. Tre ja Brandi jatkavat suhdettaan ja opiskelevat Morehouse - ja Spelman -collegeissa Atlantassa.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Cuba Gooding Jr. (Desi Arnez Hines II, nuori Tre) hahmona Tre Styles, joka on Furiousin poika ja Crenshaw High Schoolissa viimeisellä luokalla. Isänsä Furiousin alaisena hänestä tuli vastuuntuntoinen aikuinen, hän työskentelee ostoskeskuksessa ja hänellä on tyttöystävä, Brandi. Hän toivoo pääsevänsä collegeen, jotta voisi elää normaalia elämää.
 • Ice Cube (Baha Jackson, nuori Doughboy) hahmona Darrin "Doughboy" Baker, Rickyn velipuoli äidin puolelta ja yksi Tren läheisimmistä ystävistä. Hän on koulun keskeyttänyt nuorisorikollinen, joka ei tuntenut isäänsä ja asuu piittaamattoman äitinsä kanssa, joka selkeästi suosii Rickyä. Hän on käytännön viisas, mutta aggressiivinen. Hän sai lempinimensä pienenä ylipainonsa vuoksi ("doughboy" vapaa suom. "taikinapoika") ja on Crips -jengin jäsen.
 • Laurence Fishburne (silloin nimellä Larry Fishburne) hahmona Jason "Furious" Styles, Tren isä. Hän seurusteli Revan kanssa teininä ja kun tämä tuli raskaaksi, hänet kutsuttiin taistelemaan Vietnamin sotaan. He olivat lyhyen aikaa naimisissa, mutta erosivat ja Furious muutti Crenshaw'han. Hän on älykäs nuori mies ja toivoo opettavansa Trelle elämänopetuksia ja kasvattamaan tämän oikeudenmukaisesti ja opettamaan tätä välttämään samat virheet, joita teki itse teini-ikäisenä.
 • Morris Chestnut (Donovan McCrary, nuori Ricky) hahmona Ricky Baker, Doughboyn velipuoli äidin puolelta ja tähti amerikkalaisen jalkapallon pelaaja Crenshaw High Schoolissa, Tren paras ystävä. Hän on naiivi ja pääosin Doughboyn varjossa. Hän toivoo myös pääsevänsä collegeen saamalla jalkapallo-urheilustipendin Etelä-Kalifornian yliopistoon.
 • Nia Long hahmona Brandi, Tren tyttöystävä. Hän käy yksityistä katolilaista koulua ja alkoi seurustella Tren kanssa 16-vuotiaana ja piti tämän kypsyydestä ja toiveesta päästä collegeen, mitä toivoo itsekin. Hän kuitenkin halusi pysyä viattomassa, ei-seksuaalisessa suhteessa katolilaisen uskonsa vuoksi, mutta puberteettiä läpikäynyt Tre ei tahtonut. He kuitenkin menettävät neitsyytensä yhdessä. He muuttavat myöhemmin Atlantaan ja menevät collegeen.
 • Angela Bassett hahmona Reva Devereaux, Tren äiti. Hänellä oli raskasta kasvattaa Tre, sillä hän oli vain 17, kun tämä syntyi. Vaikkei hän itse kestänyt elää Furiousin kanssa, hän silti piti tätä hyväsydämisenä miehenä ja lähetti Tren asumaan tämän kanssa, sillä hän oli varma, että Furious kohtelisi Tretä hyvin ja opettaisi tälle hyviä elämänoppeja.
 • Tyra Ferrell hahmona Brenda Baker, Doughboyn ja Rickyn äiti. Hän suosii Rickyä ja halveksuu Doughboyta, mikä saa tämän tuntemaan itsensä epärakastetuksi ja hyljeksityksi.
 • Redge Green (Kenneth A. Brown, nuori Chris) hahmona Chris.
 • Dedrick D. Gobert hahmona Dookie
 • Baldwin C. Sykes hahmona Monster.
 • Tracey Lewis-Sinclair hahmona Shaniqua.
 • Alysia Rogers hahmona Shanice, Rickyn tyttöystävä ja heidän poikansa äiti.
 • Regina King hahmona Shalika.
 • Lexie Bigham hahmona Mad Dog.
 • Raymond Turner hahmona Ferris.
 • Lloyd Avery II hahmona "thug #2", Rickyn ampuja.
 • Tammy Hansen Grady hahmona Rosa.
 • Mia Bell hahmona naispuolinen jengin jäsen.
 • Duncan Ferris hahmona raivostunut huumediileri.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arvostelijoiden vastaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Boyz n the Hood – kulman kundit sai maailmanlaajuista ylistystä. Arvosteluja kokoava sivusto Rotten Tomatoes antaa elokuvalle pistemääräksi 96 % 49 arvioon perustuen, keskimääräisenä pistemääränä 8.3/10, mikä tekee elokuvasta "Certified Fresh" -arvoisen sivuston luokittelusysteemissä. Metacritic -sivusto antoi elokuvalle arvosanaksi 73 % perustuen 18 arvosteluun.

Kulttuurillinen vaikutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Boyz n the Hoodoli yksi 1990-luvun alun niin sanotun ”mustan aallon” elokuvista, nuorten afroamerikkalaisten ohjaajien esiinmarssista Yhdysvaltojen elokuvassa. Mustan aallon elokuvat menestyivät teattereissa varsin hyvin, mutta aiheuttivat paikallisia mellakoita. Muita vuoden 1991 mustien ohjaajien elokuvia olivat Mario Van Peeblesin New Jack City ja Spike Leen Viidakkokuume.[3]

Elokuvaan on viitattu lukemattomia kertoja muissa tuotoksissa, mukaan lukien niin Lupe Fiascon, Gamen, kuin Ice Cuben itsensä tuotokset. Vuonna 1994 brittiläinen DJ-duo Remarc and Lewi tuotti kappaleen nimeltä "Ricky". Kappale itsessään on koottu useista äänipätkistä elokuvasta. Erityisesti kohtauksesta, missä Ricky murhataan. Ice Cuben kappale "It Was A Good Day" myös viittaa lievästi elokuvaan.

Vuonna 2011, heinäkuun 12. päivän jaksossa Mo'Niquen talk show’ssa hän juhlisti Boyz n the Hood – kulman kundit -elokuvan julkaisun 20:ttä vuosipäivää yhdessä John Singletonin, Cuba Gooding Jr.:in, Yo-Yo:n ja Regina Kingin kanssa.

Palkinnot ja kunnianosoitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Academy Awards: 1992

 • Ehdolla, "paras kirjoitus", "käsikirjoitus kirjoitettu suoraan valkokangasta varten", John Singleton

BMI Film Music Award

 • Voittaja, Stanley Clarke

Image Award: 1993

 • Voittaja, "erinomainen elokuva", Boyz n the Hood – kulman kundit

MTV Movie Award: 1992

 • Ehdolla, "paras elokuva", Boyz n the Hood – kulman kundit
 • Voittaja, "paras uusi elokuvantekijä", John Singleton

National Film Preservation Board, USA (kansallinen elokuvien säilöntä lautakunta):2002

New York Film Critics Circle Award: 1991

 • Voittaja, "paras uusi ohjaaja", John Singleton

Political Film Society, USA: 1992

 • Voittaja, PFS Award, Peace
 • Ehdolla, PFS Award, Exposé
 • Ehdolla, PFS Award, Human Rights

Writers Guild of America, USA: 1992

 • Ehdolla, WGA Award (Screen), "paras käsikirjoitus kirjoitettu suoraan valkokangasta varten", John Singleton

Young Artist Awards: 1992

 • Voittaja, Young Artist Award, "erinomainen nuori näyttelijäkokonaisuus elokuvassa"

Vuonna 2007 Channel 4 valitsi Boyz n the Hoodin yhdeksi elokuvaksi listalle "50 elokuvaa, jotka tulisi nähdä elämänsä aikana".

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Complete National Film Registry Listing, National Film Preservation Board, Library of Congress. Viitattu 3.7.2016.
 2. The Best 1,000 Movies Ever Made, The New York Times. Perustuu teokseen The New York Times Guide to the Best 1,000 Movies Ever Made, St. Martin's Griffin 2004. Viitattu 4.7.2016.
 3. ”Hollywoodin musta aalto”, Elävän kuvan vuosikirja 1992, s. 72. Suomen elokuvasäätiö, 1992.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Boyz n the Hood