.45 ACP

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
.45 ACP -patruunoita.

.45 ACP (eli 11.43 × 23mm Automatic Colt Pistol, tunnetaan myös nimellä .45 Auto) on John Browningin kehittämä käsiaseen patruuna. Browning valmisti patruunan Yhdysvalloissa vuonna 1904 uutta itselataavan pistoolin prototyyppiä varten, josta myöhemmin muodostui Colt M1911 -pistooli Yhdysvaltain maavoimien käyttöön.

Nykyään .45 ACP on eräs maailman pitkäikäisimmistä edelleen siviili- ja armeijakäytössä olevista käsiaseiden ja konepistoolien patruunoista.

.45 ACP on monessa suhteessa suosittu patruuna matalan lähtönopeuden takia. Vaimentimella varustettu ase muuttuu lähes äänettömäksi koska suupamauksen poistuttua luodin lennosta ei tule tavanomaista äänennopeuden ylittämisestä aiheutuvaa melua. Toisen maailmansodan aikana rakennettiin vaimennettuja konepistooleja nimenomaan .45 ACP:lle koska suupamaus oli ainoa vaimennettava kohde.

Vaikka energiataulukoiden mukaan .45 ACP ei ole tehokkaimmasta päästä ja raskas sekä hidas luoti ei ole parhain henkilökohtaisten panssareiden läpäisyyn, on raskaalla luodilla varustetuille pistooleille oma vannoutunut käyttäjäkunta "pysäytysvoiman" takia.

Tämä aseisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.