MAC-10

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
MAC-10 Power Spring -äänenvaimentimella varustettuna.

Ingram MAC-10 (Military Armament Corporation Model 10) on yhdysvaltalainen konepistooli. Gordon B. Ingramin suunnittelema ase tuli markkinoille vuonna 1970. Enimmäkseen prässätystä teräslevystä valmistetun aseessa on niin kutsuttu teleskooppilukko ja terästangosta valmistettu teleskooppiperä. Aseessa on kiinteä, 100 jaardin (91 m) etäisyyteen asetettu tähtäin. Perä poistettuna tai sisääntyönnettynä aseen pituus on vain 269 mm. MAC-10 ei menestynyt kaupallisesti hyvin, vaikka jotkut erikoisjoukot kiinnostuivatkin siitä.

Aseen suurimmat ongelmat ovat valtava tulinopeus (jopa 1380-1600 laukausta minuutissa) sekä lyhyestä piipusta ja kiinteästä tähtäimestä johtuva epätarkkuus. Samoin sen teleskooppiperä oli aivan liian hento, että sitä olisi voinut käyttää taistelutilanteessa. Valtava tulinopeus merkitsi sitä, että jos ampuja ei ollut tarkkana sarjojen pituudesta, hän saattoi helposti ampua koko lippaallisen kerralla tyhjäksi. Aseen katsottiin olevan riittävän tarkka vain noin 50 jaardin (45 m) etäisyyteen. Aseella on myös voimakas rekyyli, joka johtaa voimakkaaseen piipun kohoamiseen sarjoja ammuttaessa. Näistä syistä USA:n poliisi valitsi MP5:n sarjatuliaseekseen.

Ingram oli suunnitellut aseen käytettäväksi yhdessä äänenvaimentimen kanssa. Toimituspakkauksessa tuli aseen mukana äänenvaimennin, jossa oli sama sarjanumero kuin aseessa itsessään, ja äänenvaimentimen saattoi ruuvata piippuun kiinni. Äänenvaimentimen kanssa aseen käytettävyys ja tarkkuus parani huomattavasti, ja ampuja saattoi tukea asetta vasemmalla kädellään äänenvaimentimesta. Kuitenkin aseella ammuttiin yleensä ilman äänenvaimenninta, jolloin sen ongelmat korostuivat.

Gordon Ingram kehitti aseesta edelleen pienempikaliiberisen version MAC-11, joka ei sekään menestynyt kaupallisesti, mutta joka on aseharrastajien suosiossa.

Tekniset tiedot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kaliiperi: .45 ACP, 9 mm Parabellum/Luger
  • Pituus (perän kanssa): 548 mm
  • Paino: 2,84 kg
  • Lipas: 30, 32 patruunan tankolipas
  • Luodin lähtönopeus: 275 m/s
Tämä aseisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.