Han Duck-soo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Han Duck-soo
한덕수
Etelä-Korean pääministeri
Presidentti Roh Moo-hyun
Lee Myung-bak
Edeltäjä Han Myeong-sook
Seuraaja Han Seung-soo
Presidentti Yoon Suk-yeol
Edeltäjä Choo Kyung-ho
Henkilötiedot
Syntynyt18. kesäkuuta 1949 (ikä 74)
Jeonju, Etelä-Korea
Tiedot
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus

Han Duck-soo (hangul: 한덕수; hanja: 韓悳洙; uudistettu latinisaatio: Han Deoksu) (s. 18. kesäkuuta 1949, Jeonju) on eteläkorealainen poliitikko ja maan aiempi pääministeri. Han oli Korean tasavallan pääministeri maaliskuusta 2007 helmikuuhun 2008, ja nimitettiin uudestaan toukokuusta 2022.

Han Duck-soo on talousasiantuntija ja poliittiselta kannaltaan sitoutumaton, joskin hän on lähellä Uri-puoluetta. Hän suoritti taloustieteen kandidaatintutkinnon Soulin kansallisessa yliopistossa 1971 ja tohtorintutkinnon Harvardin yliopistossa 1984. Valmistuttuaan Soulista hän työskenteli virkamiehenä ja asiantuntijana kahden vuosikymmenen ajan, kunnes 1993 alkaen toimi talouspoliittisena neuvonantajana ja pian myös apulaisministerinä. Korean kauppaministerinä Han oli 1998–2001.

Maaliskuussa 2005 Han Duck Soo pääsi Lee Hae-chanin hallitukseen rahaministeriksi, ja oli samalla myös varapääministeri. Leen jouduttua eroamaan toimi Han 15. maaliskuuta 2006 alkaen aina 19. huhtikuuta saakka virkaatekevänä pääministerinä, kunnes Han Myeong Sook muodosti uuden hallituksen. 2006–2007 Han Duck-soo oli jälleen presidentin neuvonantajana. Tässä asemassa hän oli suuresti vaikuttamassa Etelä-Korean ja Yhdysvaltojen välisen vapaakauppasopimuksen sisältöön.

Pääministeri Han Myeong-sookin erottua maaliskuun alussa 2007 virastaan nimitti presidentti Roh Moo-hyun 9. maaliskuuta Han Duck-soon ehdokkaakseen uuden hallituksen johtoon. Parlamentin kansalliskokous hyväksyi valinnan (äänin 210 puolesta, 51 vastaan) 2. huhtikuuta, josta päivästä alkaen Han oli virallisesti pääministeri.

Han Duck-soon pääministerikausi päättyi 29. helmikuuta 2008, kun edellisen vuoden joulukuussa presidentiksi noussut Hannara Dang -puolueen Lee Myung-bak sai pääministeriehdokaansa hyväksytyksi parlamentissa. Han Duck-soota seurasi pääministerinä Han Seung-soo.

Presidentti Yoon Suk-yeol nimitti Hanin uudestaan pääministeriksi 21. toukokuuta 2022. Hänestä tuli vanhin pääministerin virkaan nimitetty henkilö.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]