Han Myeong-sook

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Han Myeong-sook

Han Myeong-sook (hangeul:한명숙, hanja:韓明淑, s. 24. maaliskuuta 1944 Pjongjang) on eteläkorealainen poliitikko. Uri-puoluetta edustava Han oli Etelä-Korean ensimmäinen naispuolinen pääministeri huhtikuusta 2006 maaliskuuhun 2007.

Han Myeong-sook on kotoisin nykyisen Pohjois-Korean pääkaupungista Pjongjangista, mutta hänen perheensä pakeni etelään Korean sodan syttyessä 1950. Seuranneina vuosikymmeninä Etelä-Korea oli hallinnoltaan autoritaarinen, ja lähes diktatorinen valtio vainosi demokraattisia uudistuksia vaatineita toisinajattelijoita. Myös Han vietti 1970-luvun lopussa kaksi vuotta vankilassa osallistuttuaan demokraattien mielenosoituksiin.

Han valmistui Ehwan yliopistosta pääaineenaan ranskalainen kirjallisuus. Etelä-Korean yhteiskunnan nykyaikaistuessa ja demokratisoituessa 1980-luvulla hän oli yksi feministisen liikkeen johtohahmoja maassa, jossa perinteinen konservatismi ja tasa-arvon vähättely olivat vakiintunut tapa. Aktivismistaan huolimatta hän pysytteli puoluepolitiikassa maltillisilla linjoilla. 1990-luvulla Han oli yksi Korean politiikan uusista vahvoista naisista, joita alkoi nousta ministereiksi ja jopa puolueiden johtoon.

Han Myeong Sook on istunut Etelä-Korean parlamentissa kaksi kautta Uri-puolueen edustajana. Vuonna 2001 hän oli tasa-arvoministerinä ja vuonna 2003 ympäristöministerinä. Keväällä 2006 Korean edellinen pääministeri Lee Hae-chan joutui eroamaan skandaalin seurauksena, hän kun oli ollut pelaamassa golfia rautatieläislakon ajaessa koko maan samaan aikaan liikennekaaokseen. Presidentti Roh Moo-hyun nimitti Hanin ehdokkaaksi virkaan, ja parlamentti hyväksyi valinnan 19. huhtikuuta 2006 äänin 182–77.

Etelä-Korean pääministerillä on perinteisesti ollut melko vähän valtaa, presidentin ollessa etusijalla. Roh antoi kuitenkin pääministeriensä toimia itsenäisesti sisäpoliittisissa asioissa. Joka tapauksessa naisen valintaa näin korkeaan asemaan voitiin pitää selvänä merkkinä Korean kulttuurin viimeaikaisesta muutoksesta.

Han Myeong-sook erosi pääministerin virasta 6. maaliskuuta 2007. Han oli ilmoittanut eroaikeistaan jo edellisessä kuussa ja luopui asemastaan kansalliskokouksen päätettyä istuntokautensa.[1] Hänen seuraajakseen valittiin jo aiemmin virkaatekevänä pääministerinä toiminut Han Duck-soo. Han Myeong Sook ei vielä eronsa aikaan kommentoinut huhuja, joiden mukaan hän aikoisi pyrkiä presidentiksi maan joulukuussa 2007 järjestettävissä vaaleissa. Myöhemmin hän suostui ehdokkaaksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]