Nayib Bukele

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nayib Bukele
Nayib Bukele (cropped).jpg
El Salvadorin presidentti
1. kesäkuuta 2019 –
Edeltäjä Salvador Sánchez Cerén
Henkilötiedot
Syntynyt24. heinäkuuta 1981 (ikä 40)
San Salvador, El Salvador
Aiheesta muualla
www.presidencia.gob.sv/presidente-de-la-republica

Nayib Armando Bukelele Ortez (s. 24. heinäkuuta 1981) on salvadorilainen poliitikko, joka valittiin El Salvadorin presidentiksi vuoden 2019 helmikuun presidentinvaaleissa ja astui virkaansa kesäkuussa 2019.

El Salvadorissa syntyneen Bukelen sukutausta vie osittain Lähi-itään, sillä hänen isänpuoleiset isovanhempansa olivat kristittyjä palestiinalaisia ja hänen isänsä kääntyi myöhemmin islamiin ja tuli imaamiksi. Bukele itse ei pidä itseään kovin uskonnollisena, mutta on sanonut uskovansa Jeesukseen.[1]

Bukele edustaa keskusta-oikeistolaista GANA-puoluetta ja hän on ensimmäinen presidentti El Salvadorin sisällissodan jälkeen, joka ei edusta kumpaakaan maan valtapuolueista ARENA tai FMLN.

Bukele on maan poliittisen valtakeskittymän ulkopuolelta tuleva ehdokas ja häntä pidetään populistina, joka ei kuitenkaan oikein yksiselitteisesti lukeudu mihinkään Latinalaisen Amerikan tämän hetkisen politiikan valtasuuntaukseen.

Bukele aloitti poliittisen uransa vasemmistolaisena tultuaan valituksi erään pienehkön kaupungin pormestariksi FMLN:n ehdokkaana, mutta myöhemmin hän on siirtynyt siis keskusta-oikeistolaiseen GANA-puolueeseen.[2]

Bukele on ollut ennätysmäisen suosittu presidentti El Salvadorissa ja ensimmäisen 100 päivän jälkeen häntä on arvioitu erittäin myönteisesti. Hän on kiinnittänyt erityistä huomiota taisteluun korruptiota vastaan, yritykseen vähentää El Salvadorin erittäin korkeata henkirikosten määrää sekä pyrkimykseen parantaa edelleen maan suhteita Yhdysvaltoihin, jonne on pyrkinyt suuri määrä salvadorilaisia siirtolaisiksi kotimaansa heikkojen mahdollisuuksien takia.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Raphael Ahren: His dad was an imam, his wife has Jewish roots: Meet El Salvador’s new leader www.timesofisrael.com. Viitattu 17.12.2019. (englanniksi)
  2. Merlin Delcid and Jack Guy CNN: The strange political path of Nayib Bukele, El Salvador's new President CNN. Viitattu 17.12.2019.
  3. El Salvador's Nayib Bukele Marks 100 Days in Office AS/COA. Viitattu 17.12.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]